Audi A7 Sportback 2.0 TFSI Pro Line (2015)

Uitvoering | A7 Sportback 2.0 TFSI Pro Line |
Versnellingen | 7, Automaat met dubbele koppeling |
Bouwjaar | 2015 |
Jaar van aanschaf | 2019 |
Fantastische weglegging, enthousiaste kijkers en t
Ik ben geboren in 2000 en toen het 2019 werd, was ik toe aan mijn eerste auto. Na jaren hard werken – ik verkocht laadpalen voor elektrische auto’s – had ik wat geld gespaard. Ik wilde niet zomaar een auto kopen, maar echt een droomauto. Destijds oriënteerde ik me vooral op Range Rover Evoques.
Een jaar eerder had ik al eens een auto voor mijn vader gekocht. Nou ja, voor hem gekocht... hij had het simpelweg te druk om testritjes te maken en de auto op te halen. Uiteindelijk heb ik een Audi A4 stationwagen voor hem gekocht bij een dealer in Nieuw-Pekela (bijna 2,5 uur rijden van huis). Het was een mooi model, goed onderhouden en aantrekkelijk geprijsd vergeleken met andere auto’s.
Die dealer-ervaring was echt top. Veel dealers keken me weg als achttienjarige die “even” een testrit wilde maken in een Audi, maar daar namen ze me serieus. Het ophalen was ook een feestje: een fles bubbels, een doek over de auto – alsof het een nieuwe wagen was en geen occasion.
Van droom naar realiteit
Toen ik op zoek ging naar mijn eigen droomauto, keek ik eerst op hun website. En daar stond hij: de Audi A7. Totaal niet wat ik zocht – duurder dan gepland – maar wát een mooie auto. Ik verdiepte me erin en zag dat hij scherp geprijsd was en qua onderhoudskosten niet veel verschilde van een Range Rover (lees: allebei veel te hoog). Dus reed ik erheen voor een testrit.
Tijdens die testrit was ik verkocht. De auto kleefde aan de weg, accelereerde verrassend goed (meer dan je zou verwachten van een 2.0 viercilinder) en is, naar mijn mening, de mooiste Audi die er is. Deze uitvoering was extra speciaal: dynamische achterlichten, zwarte lijsten, zwarte lak, grote velgen met rode remklauwen… een plaatje!
En dus raapte ik al mijn geld bij elkaar en deed ik de meest onverstandige “investering” ooit. Ach ja, hobby’s kosten nu eenmaal geld.
De eerste kilometers
Het was gelukt! Op mijn jonge leeftijd had ik een supertoffe auto gekocht. Na een hoop gedoe met de verzekering (te jong, te snel, te zwaar… je kent het wel) was het eindelijk tijd om hem op te halen.
De rit naar huis was een feestje. De auto accelereerde heerlijk en lag als een blok op de weg. Het enige minpuntje? Met mijn enthousiaste rijstijl dronk hij benzine alsof het water was: mijn eerste ritje kwam niet eens in de buurt van 1 op 10 – en dat was op de snelweg!
Het eerste onderhoud
Na een paar duizend kilometer kreeg ik pech. De auto begon veel olie te verbruiken en schudde bij het achteruitrijden. Diagnose: de hele “bovenmotor” moest vervangen worden – nieuwe cilinderkoppen, nieuwe nokkenassen… De rekening? Ruim €5500,-. Gelukkig viel het grootste deel onder garantie.
Wat niet onder garantie viel: vier nieuwe remblokken. Daar mocht ik nog even €1000,- voor neertellen. Pijnlijk, maar met die reparaties kon ik er weer een tijd tegenaan.
Veel kilometers, veel plezier
En dat klopte: ik reed daarna probleemloos tienduizenden kilometers. Nou ja, “probleemloos”… het Audi-virus sloeg toe: hij bleef veel olie verbruiken. Volgens mijn boekje véél te veel, maar volgens de monteur “normaal voor dit type”. Ik gok dat ik om de 6.000 kilometer olie moet bijvullen.
Maar goed, dat wist ik eigenlijk van tevoren. Verder is het puur genieten: het fijne audiosysteem, de wegligging, de acceleratie en vooral het trotse gevoel wanneer ik hem op een parkeerplaats zie staan. Dat is míjn auto.
In no-time ging ik van 60.000 naar 100.000 kilometer. Met leuke vakanties en soms expres een blokje om, besloot ik dat het tijd werd voor een upgrade.
Sneller en met meer geluid
Rond de 100.000 kilometer zag ik online iemand die zijn Audi A7 2.0 had laten voorzien van een kleppensysteem en de middendemper had verwijderd. Het geluid? Heerlijk: een lage grom, niet te overdreven, en een prachtige “scheet” bij het doorschakelen.
Dus liet ik hem eerst Stage 1 chiptunen en daarna door Crooke Tuning voorzien van zo’n kleppensysteem. Wat een verschil! Op de snelweg en in het dorp blijft hij fluisterstil, maar op mooie autoroutes gaat de klep open en is het genieten geblazen.
Zakelijk én sportief
Hoewel ik van mijn sportieve auto geniet, moet ik er ook representatief mee kunnen verschijnen voor mijn werk. Dat vind ik het mooie: dankzij het kleppensysteem en de ingetrokken spoiler oogt hij ook zakelijk. Jong, maar toch stijlvol.
Na 150.000 kilometer
Na 150.000 kilometer kwamen er wat kleine kwaaltjes. Zo ging het motortje van mijn tankklep kapot – €250,- voor iets waar je niets van merkt. Ook een paar lekkende buisjes en leidingetjes gehad, maar gelukkig niets zo ingrijpends als die eerste motorreparatie.
Conclusie
Ik ben nog steeds verliefd op mijn auto. Sommigen zullen zeggen dat ik daardoor verblind ben, maar ik vind het een topwagen: stil (als je dat wilt), supercomfortabel, geweldig geluidssysteem, fantastische wegligging en fijne acceleratie – een échte auto voor autoliefhebbers.
Zijn er nadelen? Jazeker: het olieverbruik is hoog, het onderhoud kost bakken met geld en hij slurpt benzine alsof het niets is. Laatst haalde ik 7,9 liter op 100 kilometer en maakte daar een foto van – zo zeldzaam was dat.
Maar ondanks dat: ik ben er nog elke dag blij mee. Hou rekening met hoge maandelijkse lasten en zet wat geld opzij voor onderhoud, maar dan kun je er enorm van genieten. Zeker als hij net gewassen staat te glimmen op de parkeerplaats. Mijn motto? “Je leeft maar één keer.” Gewoon doen!

Audi A7 Sportback 55 TFSI quattro 3x S-line MAXTON/MATRIX/VIRTUAL/SOFTCLOSE/PANO/LEER/20" LMV/CAM/LINE/ACC/ECC/12 MDN GARANTIE!
- 2018

Audi A7 Sportback 1.8 TFSI 3x S line NL AUTO*PANO*MATRIX LED
- 2017

Audi A7 Sportback 55 TFSI quattro Pro Line S 340pk | Pano | B&O | Head-up | 360 camera | Keyless | Adaptive Cruise | Massage | Verwarmd stuurwiel | Luchtvering
- 2018