Audi A6 e-tron Sportback performance edition (2026)

Gebruikersreview

Audi A6 e-tron Sportback performance edition (2026)

UitvoeringA6 e-tron Sportback performance edition
Bouwjaar2026
Jaar van aanschaf2026

Comfortabele reisgenoot

Na vele jaren maar weer eens in de pen geklommen om een review te schrijven over onze auto. Al schrijvend kwam de inspiratie vanzelf en uiteindelijk is het best een lang verhaal geworden. Hopelijk leest het vlot weg en geeft het wat nuttige informatie voor mensen die voor dezelfde keuze staan. Veel leesplezier.

In tegenstelling tot wat er boven staat betreft het hier een Avant maar die zit niet in de Autoweek database.

Keuzes maken:

Na bijna 5 jaar lang probleemloos een Ford Mustang Mach-E (First Edition) te hebben gereden was het weer eens tijd voor iets anders. Een andere auto uitzoeken is als liefhebber altijd leuk maar als deze elektrisch moet (eigen keuze) zijn dan zijn de opties ineens toch wel redelijk beperkt en moeten er keuzes gemaakt worden.

In het begin leken de wensen niet zo heel moeilijk. Een auto met ongeveer net zo veel binnenruimte als de Mach-E, minimaal dezelfde range maar liefst iets meer, snelladen in maximaal een half uur maar liefst sneller, meer comfort en zeker niet duurder. Oh ja, en liefst ook een lagere auto maar geen station. Met deze uitgangspunten zijn we begin 2025 gaan zoeken maar helaas met erg weinig resultaat en gaandeweg bleek dat de Mustang nu nog steeds een zeer goede aanbieding is, maar die wilde we niet nog een keer.

Verschillende auto’s kwamen als optie voorbij zoals de Tesla 3, BYD Seal, Polestar 2 en Ioniq 6 maar deze waren te klein, onhandig of niet mooi. Dan toch maar weer de hoogte in? Een Q4 en iX1 zijn mooi maar technisch niet interessant, een Scenic te onhandig in de kofferbak en ook valt de laadsnelheid tegen, een 5008 technisch een drama en vele andere hoge modellen gewoon niet mooi of wat range en laadsnelheid betreft niet interessant genoeg. Eigenlijk was er maar één auto die aan de meeste eisen voldeed en dat was de ID.7. Maar omdat we het beide geen mooie auto vinden bleven we twijfelen. Steeds kwam de auto terug in gedachten maar telkens was hij ook net zo snel weer weg…

Dus besloten we maar wat langer te wachten, want als liefhebber wist ik dat er ook nog wel wat leuks aan zat te komen. BMW en Mercedes hadden veel in de pijplijn zitten en dan was er ook nog de schitterende Mazda 6e. Bij de eerste kennismaking met de 6e (preview event) waren we eigenlijk meteen verkocht, wat een schitterende auto was dat. Met voldoende ruimte, mooie materialen en afwerking en een grote kofferbak. Toevallig konden we op dezelfde dag, een uur later, ook een preview doen bij de Mercedes CLA. Na de Mazda was dat echter één grote teleurstelling. Die CLA was ineens heel erg klein en slecht afgewerkt met veel goedkope materialen. De Mazda stond ineens met stip op nummer 1. De grote teleurstelling kwam toen de definitieve specificaties bekend werden, de kleine accu heeft een te kleine range en de grote kan niet fatsoenlijk snelladen. Heel erg jammer…

Dan maar opnieuw naar de CLA kijken en maanden later een lange proefrit van een hele dag afgesproken. Die auto rijdt geweldig goed, heeft mooie techniek en is echt erg zuinig, maar blijft enorm klein, heeft een matige afwerking en is in een leuke uitvoering erg duur. Weer stonden we met lege handen en zonder opvolger voor de Mustang en was de hoop gevestigd op de nieuwe i3, C-klasse EQ en andere nog te verwachte auto’s.

Kilo-knaller:

En toen kreeg ik ineens via via berichten over een enorme korting op een aantal Audi’s A6. Een auto waar we eerder ook al kort naar gekeken hadden maar die we in een leuke samenstelling veel te duur vonden. Het ging om 2025 auto’s die begin 2026 op kenteken waren gezet met een enorme korting, niet alleen een verkoop korting maar daadwerkelijk een forse verlaging van de (fiscale) waarde van de auto, dus bij zakelijk gebruik ook een lagere bijtelling. En zo blijkt maar weer dat voor de juiste prijs alles ineens interessant kan worden. Een A6 is van binnen erg ruim, rijdt zeer comfortabel, heeft als performance een grote range en kan lekker snel laden. Eigenlijk voldeed deze aan alle eisen behalve eentje, de enige beschikbare versie was een Avant, een stationwagen… neeee… de minst mooie carrosserievorm die er bestaat…

Na wederom een zeer uitgebreide proefrit toch maar de knoop doorgehakt en het contract voor een Audi A6 e-Tron Avant Performance Edition ondertekend. Het betrof een standaard Edition uitvoering (de instapper) met Tech pakket en S-line sportstoelen. Eigenlijk de perfecte uitvoering met alle gewenste opties en niets overbodigs met als resultaat de gewenste lage fiscale waarde.

Het enige nadeel van zo’n instapper is dat ondanks de hoge oorspronkelijke prijs het interieur er echt goedkoop uitziet. Het standaard stof misstaat misschien niet in een Picanto maar hoort niet in een Audi van dik 75k euro thuis, net als de stofloze volledig plastic portieren. En dat afgetopt met verschrikkelijk lelijke velgen… Maar goed, dat zijn allemaal dingen die redelijk eenvoudig achteraf aangepast kunnen worden, net als de montage van een trekhaak. En dan staat er uiteindelijk toch wel een erg dikke en nette wagen voor een hele schappelijke prijs.

Feestje:

En dan komt na lang wachten het grootste feest, je nieuwe auto ophalen. Het weer zat mee, de zon scheen, en de aflevering was perfect geregeld. De auto stond er netjes bij en na een korte uitleg konden we op pad voor de eerste ervaringen. Deze waren meteen al positief en er vielen een aantal zaken direct op. Als eerste de zitpositie en het comfort, deze zijn voortreffelijk. De stoelen zijn zeer uitgebreid instelbaar en zitten perfect, het interieur is erg stil, ruim en degelijk afgewerkt en ziet er nu ook nog eens prachtig uit. Die nieuwe uitgebreide bekleding doet wonderen voor de sfeer in het interieur. De goedkope materialen waar sommige over klagen vind je nu alleen nog op plekken waar je toch nooit komt en storen dus totaal niet. Ook op de achterbank is het comfort prima met meer dan genoeg beenruimte, 3e klimaatzone met voldoende uitstroomopeningen, een middenarmsteun en nu ook dezelfde mooie afwerking als voorin. Verder naar achteren heb je een enorme, netjes afgewerkte kofferbak met automatische rolhoes. Top!

Het grote nadeel is dat sommige standaard aanwezige hardware niet werkt zonder hier een abonnementje voor af te sluiten. “Functions On Demand” (FOD) noemen ze dat bij Audi en ik vind dat een belachelijke constructie die helaas bij steeds meer fabrikanten opvolging vindt. Als je ze niet maandelijks of jaarlijks wil aftikken kan je ze ook via de reguliere opties (of pakketten) verkrijgen maar dat is eigenlijk ook weer niet interessant. Het enige voordeel van deze constructie is dat bij zakelijk gebruik de waarde hiervan buiten de bijtelling valt en zelfs nog aftrekbaar is.

Zo is de standaard audio-installatie vrij uitgebreid met een center speaker en subwoofer maar deze werken alleen als je voor beide een apart abbo-tje afsluit. Daarnaast is er nog een abbo nodig om de uitgebreide sfeerverlichting in een andere kleur dan wit te laten werken (en een paar extra aanwezige ledjes te activeren) en nog eentje om de dynamische adaptieve koplampen te activeren in plaats van de standaard aan/uit grootlicht functionaliteit. Audi is nog wel zo gul om sommige functies een maandje gratis op proef te geven. Overigens vond ik op Tweakers een goede tip om sommige FOD-functies via de Duitse store te kopen omdat ze daar goedkoper zijn dan de Nederlandse (PON) store.

Gas er op…

Intussen zijn we ongeveer 7 weken en 7.500 kilometer onderweg en de eerste bevindingen staan nog steeds overeind. Het blijft een heerlijke auto om mee onderweg te zijn. De wegligging is zeer comfortabel maar toch ligt de auto als een blok op de weg en kun je er ontzettend hard mee door een bocht. In vergelijking met de vorige auto (Mustang Mach-E AWD Extended-Range First Edition) moet wel gezegd worden dat de A6 veel minder sportief is en je als bestuurder minder bij het rijden betrekt, maar dat dit voornamelijk als positief ervaren wordt. Met name voor de passagiers op de achterbank is het verschil enorm. De Mustang bood achterin in alle richtingen meer ruimte maar kon ontzettend hard en oncomfortabel zijn, dat is in de A6 vele malen beter. Ook valt op dat ondanks dat de A6 net zo snel is op de sprint dit niet zo aanvoelt, het vermogen wordt met name in het begin veel geleidelijker vrijgegeven wat ook weer comfort verhogend is. Als totaalpakket vinden we het een enorme vooruitgang ten opzichte van de Mustang.

De kilometers zijn de afgelopen weken hard gegaan, mede doordat we ‘even’ op en neer naar Spanje zijn geweest voor een korte Vakantie. Op de heen en terugreis heeft de auto het voortreffelijk gedaan, en hoewel we normaal een overnachting zouden nemen op zo’n afstand hebben we dat nu door omstandigheden op de terugreis niet gedaan en ook dat ging prima. 1400 km met 4 laadstops van zo’n 20 tot 25 minuten, omdat we met slechts 50% aan de reis begonnen en niet echt zuinig hebben gereden. In Frankrijk gewoon 135km/h op de CC en toen we bij Luxemburg de grens over gingen hadden we ruim 1100km gereden in minder dan 10 uur (dus ruim 110km/h gemiddeld) exclusief de drie laadstops. Het gemiddelde verbruik was 22,7 kWh/100km, ik vind dat erg netjes voor die omstandigheden. Ter vergelijking, de Mustang verbruikte bij 135km/h ongeveer 30 kWh/100km. Het laden ging erg vlotjes en een piek van bijna 280kW heb ik al een aantal keer gezien, ook wordt het hoge laadvermogen lang vastgehouden waardoor je erg snel wat bij kunt laden, top.

Een aantal kleine ergernissen zijn er natuurlijk ook, geen enkele auto is perfect. Als eerste stoor ik mij regelmatig aan de navigatie maar dat komt ook omdat die van de Mustang echt top was. Als je een bestemming invoert dan berekent hij gewoon één route en dat is het dan. Bij de Mustang werden er altijd 3 routes berekend en die kreeg je dan, net als in Google-Maps, op het scherm naast elkaar te zien en kon je dus kiezen wat je wilde. Vooral op lange ritten kan een route van een paar kilometer of minuten meer soms interessanter zijn als je daarmee niet langs of door een grote stad hoeft. Sowieso heb ik nog geen enkele mogelijkheid gevonden om een alternatieve route te laten berekenen. Daarnaast zoomt het systeem veel te ver in op kruispunten en kun je daardoor vooral op de snelweg (klaverbladen en dergelijke) niet goed zien waar je nou precies naar toe moet. Een ideaal systeem voor mensen zonder verkeersinzicht en die enkel dom achter het pijltje aan rijden, irritant voor bestuurders met algemene verkeers- en routekennis.

Het tweede is ook navigatie gerelateerd en heeft te maken met de laadplanning. Het systeem staat veel te conservatief afgesteld en stuurt je constant veel te vroeg naar een laadpaal. Ik had het minimum op 10% ingesteld maar daarmee wilde hij telkens naar een laadpaal met een percentage van boven de 20 procent. Ik moest het systeem helemaal op minimaal instellen om met 10% of minder aan te kunnen komen. Daarnaast is het jammer dat je geen filter kunt aanmaken voor de laadpaal selectie, vooral als je een abonnement van een bepaalde aanbieder hebt zou dat erg handig zijn. Een filter op aanbieder, minimaal laadvermogen en aantal aanwezige laders zou handig zijn. Wat wel weer goed is, is dat het systeem laadstops ook herkent als je deze handmatig toevoegt zodat de accu op tijd voor-geconditioneerd wordt en dat het aangeeft hoeveel laadpalen er vrij zijn van de in totaal aanwezige palen.

Als laatste vind ik ook dat het stuur net niet laag genoeg kan worden gezet en het daardoor voelt alsof je met je armen in de lucht zit. Dit komt omdat het dashboard erg hoog in de auto staat, hoger dan normaal in een lage auto. Hier moest ik in het begin heel erg aan wennen, ook omdat je helemaal niets van de neus van de auto kan zien.

Wat hulpsystemen betreft ben ik ook erg tevreden over de auto, maar dat komt eigenlijk omdat er niet zo heel erg veel hulpsystemen op zitten. Zoals eerder gemeld is dit in de basis de simpelste uitvoering die enkel de wettelijk verplichte systemen heeft aangevuld met adaptieve cruisecontrol. Audi heeft de auto echter van een heel handig snel-menu voorzien waarin je met een paar tikken al deze wettelijke bemoeiallen snel uit kan zetten.

Bij mijn vorige auto (de Mustang) reed ik altijd met one-pedal-drive en dat werkte echt heel erg goed. Bij deze vind ik de OPD niet sterk genoeg en de automatische recuperatie stand niet voorspelbaar genoeg en lukt het mij op die manier niet om er comfortabel mee te rijden. Vandaar dat ik nu gewoon in de D stand rij waarin de auto reageert zoals elke andere auto met automaat zou doen, voorspelbar en goed doseerbaar. Met alle hulpsystemen uit en de aandrijving gewoon in D modus (zonder one-pedal-drive) rijdt de auto eigenlijk gewoon ‘ouderwets’ lekker, net zoals een hele dikke diesel met automaat dat zou doen.

Conclusie:

Als je de auto beoordeeld op de prijs waar deze normaal voor te koop wordt aangeboden dan blijf ik het een veel te dure auto vinden die zijn geld op sommige punten echt niet waard is. Echter voor de prijs van dit specifieke exemplaar staat er gewoon een dijk van een auto waar andere merken geen antwoord op hebben.

Alles bij elkaar dus een erg goede en comfortabele lange-afstands-reisgenoot, precies zoals een Audi hoort te zijn!

Oh ja, en wat de vele storingen betreft die veel mensen met deze auto’s melden, daar hebben wij tot op heden nog totaal geen last van gehad en alles werkt gewoon zoals het hoort (afkloppend op de dikste houten balk die ik hier kan vinden… 😉).