| Uitvoering | A6 e-tron Sportback S edition |
| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 1 km |
| KM-stand laatst | 22.540 km |
Fijne auto maar niet perfect
31/5: Opnieuw geplaatst omdat de website niet meewerkte en, naar aanleiding van eerdere reacties, grammaticaal is verbeterd.
Na 4 jaar, 185.000 km en 14 werkplaatsbezoeken mocht er een vervanger worden uitgezocht voor de Kia EV6.
Een hele fijne auto, maar de 14 werkplaatsbezoeken verraden al dat ik pech heb gehad met de EV6 uit de eerste lichting. Hierover staat een review op deze site.
Grappig is dat een andere auto-website een paar maanden geleden een aankoopadvies publiceerde over de EV6, waarbij men mijn review als ‘inspiratie’ heeft gebruikt. Ik zie het als een compliment.
De opvolger mocht bij voorkeur een lage auto zijn met vergelijkbare specificaties (of beter) ten opzichte van de EV6.
Dat betekent in mijn geval: >500 km WLTP-actieradius, 800V-techniek (snel DC-laden), ruimte voor het gezin, een goede zitpositie en een voorkeur voor een sedan of station (geen SUV-achtige auto).
Bijkomstig was levering in 2025 in verband met het aflopende leasecontract en de gunstigere bijtelling.
Anno 2025 is er genoeg keuze. De shortlist bestond uit:
• BMW i4 (fijne rijdersauto, mooi, maar helaas minder binnenruimte t.o.v. de EV6, een ouder model en hoge fiscale waarde in de gewenste uitvoering)
• BMW i5 (groot, rijdt goed, maar met M-pakket en een paar opties te duur)
• Kia EV6 facelift (serieus overwogen, maar na 4 jaar wilde ik toch wat anders)
• Mercedes CLA (goede specificaties en prijsstelling, maar te klein voor ons gezin; de Shooting Brake was nog niet leverbaar)
• Polestar 4 (prachtig interieur, maar de proefrit bevestigde: slecht zicht rondom en geen normale binnenspiegel)
• VW ID.7 (wat een ruimte en prettige opties; rijdt goed, maar niet onze smaak)
• Volvo ES90 (uiterlijk bleek niet onze smaak en onoverzichtelijk door de kleine achterruit)
• Zeekr 001 (mijn vrouw sprak haar veto uit; ze vond het niets)
Het is uiteindelijk de Audi A6 e-tron geworden, met een 83 kWh-batterij.
De Sportback vinden we het mooist, in S line-uitvoering met trekhaak en privacyglas in Daytonagrijs.
1e indrukken:
Het is een langgerekte auto van bijna 5 meter, met een uitstekende stroomlijn (Cw van 0,21 is goed nieuws voor het energieverbruik).
Het interieur is echt een stap vooruit ten opzichte van de EV6: mooiere afwerking en een veel betere zitpositie. De stoelen zijn beter te verstellen, het stuur kan ver naar je toe en de armleuning is in hoogte verstelbaar.
De S line Edition is behoorlijk compleet, met alle gangbare rijhulpsystemen, elektrisch verstelbare S line-stoelen met geheugen en hoogglans zwarte exterieuraccenten (geen zilverkleurige raamlijsten).
Geen (kunst)leer, maar stoffen beklede stoelen; vooral op warme dagen merkbaar comfortabeler.
Helaas is het interieur niet meer des Audi’s van circa 10 jaar geleden. De afwerking is op het eerste gezicht prima, met mooie schermen en prettig aanvoelende materialen op armhoogte.
Daaronder zit echter een mix van zacht kunststof en aluminium, afgewisseld met hard plastic en goedkoop glimmend kunststof. Vooral zichtbaar in het zonlicht. Ga maar eens met je nagel over de rand met LED-strip onder de voorruit of langs de ventilatieroosters — een Temu-broodtrommel is soms van beter materiaal.
Een trend die je breder ziet bij legacy-autobouwers: er wordt bezuinigd op interieurafwerking.
De sfeerverlichting is mooi, maar standaard alleen wit. Audi: waarom? Een auto van €70.000 met alleen kille witte verlichting voelt karig.
De achterbank biedt voldoende ruimte en een prettige zitpositie. De hoek van zitting en rugleuning voorkomt opgetrokken knieën ondanks de hogere vloer.
De hoofdruimte is prima zolang je onder de 1,85 m bent; een Avant biedt net iets meer ruimte door de daklijn.
De kofferbak is ruim, praktisch en netjes afgewerkt, met een dubbele bodem. Geen hard en krasgevoelig kunststof zoals in de EV6.
De frunk is via een handbeweging te openen (met keyless entry), wat handig is als je je handen vol hebt met de laadkabel.
De infotainment en schermen reageren snel, maar de menustructuur is onduidelijk en onnodig complex. Veel functies zitten verstopt in submenu’s op onlogische plekken.
Na gewenning is ermee te leven, maar intuïtief is het niet.
Het systeem draait op Android, maar gebruikt TomTom-navigatie in plaats van Google Maps. Functioneel, maar met een sterke voorkeur voor de grote wegen, soms met onnodige omwegen.
Laadpalen worden wel netjes weergegeven, inclusief Audi-logo.
Apple CarPlay gebruik ik daarom liever, maar dat werkt niet altijd stabiel, zowel draadloos als bedraad. Verbindingen vallen soms weg en moeten opnieuw worden ingesteld.
Ook het selecteren van radiozenders werkt af en toe niet soepel. Volgens de dealer wordt dit opgelost met een software-update.
Het scherm achter het stuur is een gemiste kans. Weinig instelmogelijkheden, onhandige touchbediening en een Tesla-achtige weergave waar ik weinig mee heb.
Een klassieke navigatiekaart zou hier beter passen. Audi heeft dit in de 2026-variant deels verbeterd.
De standaard audio valt tegen: schelle hoge tonen, weinig middenbereik en een brommerige bas.
De betaalde software-upgrade maakt het iets beter, maar ik heb spijt dat ik de optionele B&O-installatie niet heb gekozen á 4200 euro.
De actieradiusvoorspelling is minder betrouwbaar. Bij 20 graden en een volle accu wordt >560 km weergegeven, bij start gaat daar 50km vanaf en aan het eind van de straat blijft er 480km over.
Daarnaast zit er een forse buffer in de weergave: bij circa 5% SoC staat de teller al op 0 km, terwijl je nog zeker 30 km door kunt rijden.
Rijden en prestaties:
Over het rijden kan ik kort zijn: uitstekend.
Het onderstel (met schroefveren) is comfortabel en filtert oneffenheden keurig weg. Het weggedrag is stabiel en neutraal, mede dankzij de multilink-ophanging rondom.
Een duidelijk hoger niveau dan de EV6 met zijn MacPherson-voorwielophanging.
De besturing is direct, maar mist de feedback voor echt sportief rijden.
Windgeruis is minimaal dankzij de geïsoleerde voor- en zijruiten; alleen bandengeluid van de Hankook banden is hoorbaar.
Het resultaat is een echte reisauto.
De rijhulpsystemen werken goed, maar Audi is erg scheutig met waarschuwingen. Regelmatig verschijnen foutmeldingen bij de start die later vanzelf verdwijnen.
Ook zijn er momenten geweest waarop systemen uitvielen tijdens het rijden, waarna alles de volgende dag weer functioneerde.
De 83 kWh-batterij (76 kWh netto) biedt in de praktijk een uitstekende efficiëntie. Op snelwegritten bij 20 graden ligt het verbruik rond de 13–14,5 kWh/100 km.
Op langere ritten, zoals naar Frankrijk met 125 km/u, kwam het verbruik uit op 17,2 kWh/100 km, goed voor een actieradius van ruim 400 km.
In de winter komt daar circa 2 kWh/100 km bij.
Snelladen gaat vlot: pieken rond 232 kW en binnen circa 20 minuten weer door. Prima, maar niet onderscheidend ten opzichte van de nieuwste concurrentie.
De dubbele AC-laadpoort (links en rechts) is opvallend, maar voegt in de praktijk weinig toe aangezien DC-laden alleen links zit.
1e conclusie na 5 maanden
Na 5 maanden en 22.000 km kom ik tot de volgende conclusie:
De Audi A6 e-tron is duidelijk een betere reisauto dan de EV6. Met name de zitpositie, het comfort en de afwerking liggen op een hoger niveau. Dat mag ook gezien de prijs.
De efficiëntie is sterk en de auto rijdt uitstekend.
De grootste achilleshiel is echter de software. De auto voelt niet ‘af’ en dat doet afbreuk aan de totale ervaring.
Daarnaast zijn sommige ontwerpkeuzes moeilijk te begrijpen, zoals de focus op 3 displays en gimmicks ten koste van materialen en audio.
Het geheel doet afbreuk aan wat in de basis een zeer goede auto is.
De hoop is dat toekomstige software-updates dit verbeteren en dat Audi de interface vereenvoudigt en het bestuurdersdisplay functioneler maakt.
Wordt vervolgd.