Audi A4 Avant 1.9 TDI 130pk (2004)
autoreview
Signalement
Uitvoering | A4 Avant 1.9 TDI 130pk |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2004 |
Jaar van aanschaf | 2009 |
KM-stand bij aanschaf | 141.720 km |
KM-stand laatst | 158.176 km |
De voors en tegens (aangepast)
- 158.176 km
Lang verhaal kort: de eerste dagen dat je erin rijdt is het fantastisch, na 2 maanden valt het tegen.
De auto komt goed van zijn plek, maar je merkt echt dat-ie zwaar is. Het duurt even voordat de massa beweegt en hij volgt de bochten, maar verwacht geen spectaculaire toestanden. Eenmaal van zijn 1 in 2 geschakeld – voorbij het turbo gat – accelereert de wagen vlot. Bij stevig remmen is het al twee keer gebeurd dat de laatste meter de ABS in kwam. Bij andere auto’s had ik dat euvel nooit dus dat zal wel te wijten zijn aan het gewicht van deze Audi. Deze winter kwam ik erachter dat de auto nogal een zware snuit heeft waardoor die de neiging heeft aan de voorzijde uit te breken. Deze leaseauto heeft geen winterbandenplan, dus moest ik op zomerbanden doorrijden. Regelmatig overkwam het mij dat op een gladde weg de neus uitbrak. Een paar voorbeelden:1) ik rijd stationair (dus hooguit 10-15 km/h) in zijn twee over onze besneeuwde straat en ga links af. Dacht ik, echter de auto gleed rechtdoor met de voorwielen naar links. Dus in het vervolg maar in zijn 1 de straat uit totdat ik op het asfalt was. 2) Er valt natte sneeuw, de weg is bedekt met sneeuw en water. Voor mij rijdt - heel voorzichtig - een Fiat 600 uit 1974 op zomerbanden (inderdaad, die met de motor achterin en de wegligging van een hondehok). Met 20 km/h rondde dit wagentje de rotonde, en deze Audi gleed bij dezelfde snelheid bekant weg, net geen lantaarnpaal geramd. Winterbanden zijn pure noodzaak en echt geen luxe op deze auto.
De goede punten:
- Interieur: solide, comfortabel en bijzonder goede afwerking.
- Doordachte design zaken als achterruitverwarming op de achterste zijruitjes en een tijdregistratie geregeld door de atoomklok.
- Goede zit van de voorstoel, deels elektrisch verstelbaar (in de rugleuning).
- De wegligging op de snelweg. Je kunt ontspannen 160 km/h rijden.
- Schakelen/koppelen is als nieuw bij 145.000 km.
- Solide remmen, alsof je een anker uitgooit.
- Het ontwerp van de auto blijft mooi en tijdloos.
- Genoeg ruimte voor een gezin.
- Radio en speakers: prachtig geluid.
- Brandstofverbruik: 1:19 zonder common rail toestanden is super.
- De indruk die een Audi maakt op de buren.
De minder goede punten:
- De navigatie is niet gebruiksvriendelijk en laat ik voor wat het is.
- Een vol waterflesje blijft niet staan in de bekerhouder als je een bocht maakt. Ik weet het, een beker en een flesje zijn twee verschillende dingen maar dit flesje kun je ook niet in de middenconsole kwijt. Dus waar laat ik hem dan?
- De kwaliteit (duurzaamheid) valt mij tegen (zie hieronder).
- De voorzijde rond de grille en mistlampen is lastig schoon te maken van vuil en insectenresten. Wie zijn auto met de hand schoonmaakt heeft er in de zomer een aardige klus aan. Toen ik de Audi moest inleveren heb ik hem eenmaal door de wasstraat gehaald. Na een winter vol pekel koos ik voor het maximale programma: 25 meter professionele wasstraat met alle wasprogramma’s die er waren. Het resultaat: een blinkende wagen met water achter de linkerkoplamp. En nog gezeur bij het inleveren op de koop toe.
- De auto warmt in de zon snel op, ook tijdens het rijden, je hebt de (automatische) airco echt nodig. Dat pleit voor een kantel/schuifdak. De automatische airco begint, na even geparkeerd te hebben gestaan, gelijk te blazen als je weer wegrijdt, de blower moet dan handmatig worden teruggeregeld omdat je anders geen normaal gesprek kunt voeren. Vanaf 4 streepjes - de normale stand op een schaal van 12 streepjes- is de blower goed te horen. Ik vind dat niet normaal.
- Een relatief kleine ruitenwisservloeistoftank.
- De spiegelverwarming werkt alleen in combinatie met de achterruit. Tegenwoordig heeft VAG dit apart van elkaar geschakeld.
- De kofferbak is niet al te breed.
De kwaliteit:
De deurgrepen zijn in de kleur van de carosserie doordat er een kunststofplaatje over de klink is gemonteerd. Hier zit speling op. Als je het bestuurdersportier opendoet en dan de klink loslaat, klinkt er een gerinkel. Dat komt waarschijnlijk door het gebruik, de overige portieren doen dat niet.
De gasveren van de achterklep hebben hun beste tijd gehad na nog geen 5 jaar, de klep komt niet meer volledig omhoog.
De linkerachtergordel rolt niet meer terug na gebruik.
Zo af en toe loopt het linkervoorraam stroef omhoog, een piepend en schurend geluid.
Na 3 weken stilstand (vakantie) wilde ik de wagen starten. Na twee keer afslaan, lukte het de derde maal te starten door plankgas te geven. Grote roetwolken, onregelmatig lopen en een mooie zwarte afdruk op de straat (wat je noemt een carbon footprint). Bij dagelijks gebruik start de wagen wel zonder gedoe. Ik heb zelf een oudere diesel met meer kilometers en deze start zonder problemen na zo lang stil te hebben gestaan. Dus het kan wel. Ook bij vorst start de wagen onregelmatig. Ik vermoed dat een verstuiver niet meer helemaal kosher is.
Als je kijkt naar de drama’s die anderen met hun auto beleven valt het misschien wel mee. Maar het hoort niet bij een Spitzenklasse fabrikaat dat 5 jaar geleden 42.800 euro kostte en keurig zijn beurten heeft gehad, de laatste keer op 130.000 km. Zelfs als je als merk goed door de Tuev keuringen komt (zie foto), dan vind ik dat kleinere zaken, die niet voor de veiligheid van belang zijn, ook kwalitatief in orde moeten zijn.
Kosten:
Ik heb geen idee wat de exacte onderhoudskosten van deze wagen zijn, maar een bezoek aan de Audi dealer gaf me geen Zwitserleven gevoel. De cradle van de carkit paste niet op mijn mobiele telefoon. Een nieuwe cradle, een stukje plastic van misschien 10 euro fabricagekosten, kostte 170 euro incl. BTW. Toen ik zei dat ik dat toch wel erg veel geld vond, zei de magazijnbediende: “Meneer, u rijdt een Audi.” Oftewel: das Geld spielet keine Rolle. Deze wagen is voor mij een tijdelijke lease wagen (in maart 2010 gaat-ie eruit) en de baas zijn centen zijn niet van blik. Dus nu gebruik ik een oortje bij mijn mobiele telefoon en dat werkt puik.
Eindoordeel:
Een auto voor de liefhebber die houdt van comfort en status. Koop er dan een met schuifdak, stoelverwarming en standverwarming.
Het verbruik
- 153.054 km
Analyse van het brandstofverbruik in het verleden leerde mij het volgende:
Vorige berijder(s): 1:16,8 gemiddeld over 40.000 km.
Ikzelf: 1:19,4 gemiddeld over 7.000 km.
Conclusie:
1. Het nieuwe rijden levert resultaat.
2. Nooit in de file staan helpt hierbij.
Olieverbruik:
0,3 liter Longlife olie 5W30 op 11.000 km.
Onderhoud
- 148.974 km
Tot nu toe vervangen:
1. Een dimlicht. De boordcomputer gaf dit feilloos aan. Een bezoek aan de dealer is het makkelijkst, die lost het in een kwartiertje op (vaker gedaan, zeker?). Zelf vervangen is al gauw een uurtje prutsen (als het lukt, bij regen, nacht en ontij, want dan gaan lampen juist stuk).
2. Achterbanden. Deze nieuwe set voor laten plaatsen, de voorbanden heb ik nu achter. Merk: Bridgestone Turanza. Deze banden leiden oneffenheid in het wegdek door in de vorm van lawaai en doen afbreuk aan het comfortniveau van de Audi. Ze zijn goedkoper dan de Continentals die er eerst om zaten, maar ik zou voor Continental kiezen.
Hieronder staat een opmerking dat ik de nieuwe set beter niet voor had kunnen plaatsen. Dat klopt, maar wist ik toen niet, ik dacht dat ik met voorwiel aandrijving zo juist meer grip zou hebben maar het omgekeerde is waar. Kijk maar eens op deze link:
http://www.metacafe.com/watch/536225/michelins_driving_americas_safety_initiative_empowers_you_to_m/
3. APK. Glansrijk doorstaan. Tuev meldt zelfde resultaten voor de A4, zie bijgaande foto. Uitvergroten tot 200% dan is het wel leesbaar (krijg je als je pdf moet omzetten naar jpg). Met name de remmentest gaf bijzonder goede resultaten.
De motor
- 158.176 km
Deze VAG diesels zijn in principe onverwoestbaar als je ze netjes behandeld. Bij reviews lees je twee klachten:
1) Ze worden in de loop van de tijd steeds lawaaiiger.
2) Ze worden niet snel warm.
Mijn ervaring:
1) Door rustig warm te rijden en niet bij koude motor boven de 2500 tpm te gaan, ging de auto steeds rustiger en mooier lopen. De manier van berijden bepaalt dus of deze diesels lawaaiig worden.
2) De motor wordt inderdaad niet snel warm. Beneden de min 5 graden Celsius was het koelwater pas na 20 km binnenweg (60-80km/h) op temperatuur. Toerental hierbij ca. 1500-1700 tpm. Via de snelweg (120km/h) was het koelwater op temperatuur na ca. 10 km. En het maakte niet uit, hoe ik de kachel instelde: auto, auto+economy, off, hij kwam niet sneller op temperatuur. Dus deze winter was het terug in de tijd met handschoenen, trui en ski-jack. Reden voor mij om het comfort van 5 naar 4 sterren te halen (en dan ben ik nog mild).
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.