Audi A4 Avant 1.8 TFSI 170pk Pro Line S (2012)

Audi A4
Audi A4Audi A4Audi A4Audi A4Audi A4Audi A4Audi A4Audi A4Audi A4Audi A4Audi A4Audi A4Audi A4Audi A4Audi A4Audi A4Audi A4Audi A4Audi A4

UitvoeringA4 Avant 1.8 TFSI 170pk Pro Line S
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

De eerste 8800 km

De eerste 8800 km (8.860 km)
Na 4 jaar tot volle tevredenheid te hebben rondgestuurd in mijn Mondeo 2.5T was het leasecontract ten einde, en werd het tijd voor een nieuwe bolide. Omdat er vanwege bedrijfsbeleid alleen nog maar auto's met een A of B label mogen worden ingezet, viel een nieuwe Mondeo met 2.0 Ecoboost buiten de boot vanwege het C label, anders had ik er zeker weer voor gekozen, omdat de combi van de praktische inzetbaarheid met het motorvermogen voor mij altijd prima heeft gewerkt. Dus werd er een alternatief gezocht, en is het uiteindelijk deze Audi A4 Avant Proline S 1.8 TFSI MT geworden in de kleur Daytonagrijs.

De uitvoering is nog uitgebreid met de volgende opties:

- Opbergpakket
- Vastzetsysteem
- Verwarmbare voorstoelen
- MMI+
- B&O Soundsystem

Kortom een mooie, complete auto in de gefacelifte verschijning. Alles vanuit de brochure besteld, dus het was een verrassing hoe dit zou uitpakken. En eerlijk is eerlijk, dat heeft wat mij betreft prima uitgepakt!

Ik was met de Mondeo prima bediend met het weggedrag en een vermogen van 220 pk. Omdat ik ook best veel kilometers bij onze oosterburen op de Autobahn maak, is het wel prettig om ook op de linkerbaan lekker te kunnen meekomen. En dat lukte met de Mondeo prima, en heb ik nooit het idee gehad iets te kort te komen en menig weggebruiker ook (onaangenaam?) verrast met deze auto. En het werd dus een uitdaging om een auto te vinden die me een soortgelijke ervaring zou kunnen bieden, binnen de A/B label categorie en binnen het ter beschikking staande leasetarief.
En niet in de laatste plaats een auto die zowel zakelijk als ook privé praktisch in te zetten is. En dan let ik op zaken als binnenruimte voor mens en bagage.

En daarmee kom ik precies op de twee punten waarbij ik toch wel behoorlijk heb moeten inleveren.
Praktisch bekeken was de binnenruimte van de Mondeo gewoonweg prima; voor de inzittenden voor, achterpassagiers en de bagageruimte. Ik heb eigenlijk nooit ervaren te weinig ruimte te hebben, en dat is bij de Audi wel anders. Voor de achterpassagiers is er minder ruimte ter beschikking en ook qua bagageruimte is het behoorlijk minder ten opzichte van de Ford.

Qua motorvermogen is het toch ook 50 pk minder dan ik was gewend en dat merk je met name boven de 100 km/h; even versnellen kost gewoon net iets meer moeite. Het lukt allemaal wel, maar de auto hangt niet zo lekker aan het gas als de geblazen vijfpitter van Ford. Om over het motorgeluid (4 cyl vs 5 cyl) maar te zwijgen.....

Ben ik dan ontevreden over de Audi? Nee, zeker niet!
Het is een prima auto, hij stuurt strak, mede door het sportonderstel dat onderdeel van de ProLine S uitvoering is.
Ik vind de Multitronic automaat een zaligheid tot nu toe, en in de Sport-stand hangt hij lekker aan het gas. Wat wel vreemd is, is de Audi op het rechte eind harder rijdt in "D" dan in "Sport", dat zou ik andersom verwachten. Wellicht heeft dat met de software van de MT bak te maken. Is er iemand die deze ervaring ook deelt?

In de uitvoering zoals ik hem heb met de S-Line trim aan de binnenkant, de sportstoelen, de B&O set en de MMI+ navigatie, is het ook prima toeven in de auto. Ik heb er in 6 weken tijd met veel plezier de kilometers in gereden die er nu op staan. De zit van de stoelen is prima en ook na de lange ritten stap ik er fris uit. De navigatie werkt top en zoals ook al geschreven in een van de reviews heb je in Duitsland de beschikking over TMC Pro, en dat werkt uitstekend.
Ook de B&O set klinkt naar verwachting als een klok.

Na het lezen van de eerste gebruikservaringen van de A4, werd als één van de bezwaren aangegeven dat er vrij weinig opbergruimte in het A4 interieur aanwezig is, vandaar mijn praktische keuze voor het opbergpakket. Dat blijkt in de praktijk inderdaad handig. Met twee kids op de achterbank zijn de twee opbergnetten aan de achterzijde van de voorstoelen handig, net als het vak in de middenarmsteun. Geen rondslingerende zooi meer in de auto! Daarnaast zijn de twee vakjes onder de voorstoelen praktisch gezien maar beperkt inzetbaar; een opvouwbare paraplu past er al niet in. En met een zakje drop ben je al redelijk aan de limiet van de bakjes.

Dan het verbruik van de Audi. Ten opzichte van de Ford kon het eigenlijk alleen maar beter worden. Met een verbruik van 12 à 13 liter per 100 km was dat niet echt meer van deze tijd. Prettig dat ik een tankpas van de zaak heb, anders tank je je nagenoeg failliet aan de Ford; onder de Euro 100,- kom je niet meer weg aan de pomp, en dat elke 400 km weer....

De Audi doet het beduidend beter, ook met stevig doorrijden. Ik heb tot nu toe een gecombineerd verbruik van net geen 8 liter per 100 km, en dat schijnt nog beter te worden als ik de ervaringen van anderen met deze TFSI motor mag geloven.

Tot zover deze review.