Rij-impressie Audi A4

Zuinigheid met vlijt...

101 reacties

Video
AutoWeek 50 2011
AutoWeek 50 2011

Je leest het in AutoWeek 50 2011

20 procent bijtelling, daar kijkt de zakelijke rijder als eerste naar. De vernieuwde Audi A4 komt daarvoor in aanmerking. We gaan op pad met de 1.8 TFSI 170 pk, de versie die het zal moeten gaan doen.

Onlangs facelifte Mercedes-Benz de C-klasse en vorige week reden we met de nieuwe BMW 3-serie . Hoogste tijd voor Audi om de A4 ook weer even strak te trekken en in diens slipstream ook meteen de S4 en de A4 Allroad, hij gaat tenslotte al weer vier jaar mee. Uiterlijk gaat het om een paar kleine cosmetische aanpassingen. Het belangrijkste nieuws zit vanbinnen. Alle versies zijn zonder prestaties in te leveren zuiniger geworden, sterker nog: een aantal motoren heeft er zelfs vermogen bij gekregen. Een lager verbruik betekent ook minder CO2. Dit heeft geleid tot gammabreed lagere prijzen en zelfs een aantal uitvoeringen waarvoor nu slechts 20 procent bijgeteld hoeft te worden.

De digitale snelweg op

De uiterlijke aanpassingen zijn zeer subtiel. Alleen met een geoefend oog zie je dat de koplampen iets platter en breder zijn geworden en nu zijn voorzien van de laatste verlichtingstechniek. Verder zijn de contouren van de grille een kleine beetje bijgewerkt. Om de nieuwe lampen en de gewijzigde grille te kunnen huisvesten hebben de motorkap en de bumper een iets andere glooiing meegekregen. Aan de achterkant hebben de lampen ook een iets andere vorm gekregen. En onder aan de bumper zit nu een kleine plooi. Nee, rigoureus gewijzigd is de A4 niet. Van binnen is het niet veel anders. Er worden wat andere chroomaccenten aangebracht en verder wordt het interieur afgewerkt met iets andere kleuren en materialen. Het meest in het oogspringend is nog misschien wel dat het hart van het stuurwiel niet langer meer trapeziumvormig is maar rond.

Interessanter is dat het multimediasysteem is herzien. Je kunt er nu het internet mee op, Googlen naar belangrijke punten in de omgeving, al dan niet spraakgestuurd. Verder kun je online nieuwsberichten en de weersverwachtingen bekijken, handig als je je smartphone niet bij je hebt en net het nieuws op de radio hebt gemist. Het multimediasysteem kan optioneel ook fungeren als WLAN-hotspot voor maximaal acht apparaten. En of het niet genoeg is biedt Audi nu de mogelijkheid om thuis alvast je route te plannen en up te loaden naar het navigatiesysteem. Het scherm van navigatiesysteem kan niet alleen kaarten tonen, maar ook satellietfoto's. Dat klinkt aardig, maar in de praktijk wordt het daar niet overzichtelijker van. Het wordt zo namelijk een druk scherm waar je op moet turen om de pijlen nog terug te kunnen vinden. Aardiger is de mogelijkheid om je eindbestemming alvast te bekijken via Google Street View.

Belastingvoordeel

Waar de concurrentie schermt met allerlei labels voor zuinigere en schonere auto's, blijft Audi bescheiden terwijl er wel degelijk brandstof bespaard wordt en dus ook minder CO2 uit de uitlaat komt. De eerste winst wordt geboekt met een nieuwe elektromechanische stuurbekrachtiging. Deze vraagt alleen energie wanneer er daadwerkelijk gestuurd wordt. Dit levert een winst op van 7 gram CO2 per kilometer, op de rollenbank dan wel te verstaan, want in de praktijk is er altijd wel beweging in het stuur. Maar goed, voor het terugdringen van het BPM-bedrag is het mooi meegenomen. Met deze nieuwe stuurinrichting is de auto nu ook in staat om zelf te sturen en dat doet ie wanneer het lane assist-systeem de auto binnen de lijnen moet houden. Het gevoel is goed, maar mist net dat beetje scherpte wat hem op het niveau zou kunnen brengen van bijvoorbeeld de BMW 3. Althans in de standaard versie. Optioneel kan de elekromechanische besturing geïntegreerd worden in Audi's drive select waarmee de auto een sportiever karakter gegeven kan worden en dus ook de stuurinrichting hiermee in lijn gebracht kan worden, net als het gaspedaal, de versnellingsbak en de schokdempers. Overigens is drive select niet per se een sportprogramma, het is ook mogelijk om de auto comfortabeler of efficiënter te maken. Het beïnvloedt zo ook de airco en cruise control.

De CO2-winst komt niet alleen voor rekening van de stuurbekrachtiging ook op motorisch vlak is er het een en ander gebeurd. Ze gaan allemaal net iets efficiënter met hun brandstof om. En dat te bedenken dat bij een aantal motoren de prestaties zijn toegenomen. Het meest rigoureus zijn ze in Ingolstadt aan de gang gegaan met de 1.8 TFSI. Om het vermogen op te schroeven van 160 naar 170 pk is meer gedaan dan alleen maar wat fijnslijperij. Het hele verbrandingsproces is op de schop genomen. Aan deze direct ingespoten benzinemotor is nu een indirect inspuitingssysteem toegevoegd. Iedere cilinder heeft nu voor de inlaatkleppen een extra injector gekregen. Tijdens het starten en bij vollast wordt er nog steeds met de directe inspuiting een gelaagd mengsel opgebouwd, maar in deellast komt er een homogeen mengsel door de inlaatkleppen naar binnen. Verder zorgt een aangepast thermomanagement dat het koelwater de smeerolie sneller opwarmt. Daarnaast wordt de inwendige wrijving verder terug gedrongen door een verbeterde coating op de zuigerwanden. In de praktijk toont de 1.8 TFSI-motor zich een prettige machine die zonder wanklank z'n werk doet. Je kunt er redelijk schakellui mee rijden zonder dat je geconfronteerd wordt met een motor die tegensputtert. En ook als er toerengemaakt worden kwijt hij zich prima van z'n taak. Omdat de A4 sedan met deze motor nog maar 134 gram CO2 per kilometer uitstoot (en 139 gram voor de Avant met multitronic automaat) hoeft er slechts 20 procent bijgeteld te worden. Wie hier interesse in heeft moet er echter wel vrij snel bijzijn. Dit voordeel geldt maar tot 1 juli 2012 want dan worden de regels aangescherpt en stijgt de bijtelling weer gewoon naar 25 procent.

Ook de viercilinder 2.0 TDI en V6 3.0 TDI zijn onder handen genomen, alleen niet zo ingrijpend. Desalniettemin is het gevolg ook hier meer vermogen en een lager verbruik. Van de sterkste versie, die met 245 pk komt overigens binnenkort ook nog een Euro6-variant. Financieel gezien zijn de 2.0 TDIe-uitvoeringen met 136 en 163 pk het interessantst, ze vallen ook in het gunstigere bijtellingstarief van 20 procent.

Audi A4 facelift

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (101) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum