Audi A4 Avant 1.8 TFSI 170pk Pro Line S (2013)

autoreview

Audi A4 Avant 1.8 TFSI 170pk Pro Line S (2013)

Signalement

UitvoeringA4 Avant 1.8 TFSI 170pk Pro Line S
Versnellingen1, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2016
KM-stand bij aanschaf63.000 km
KM-stand laatst79.000 km
Lezerswaardering: 69%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Even omschakelen...

 • 66.000 km

Ik heb deze Audi nu twee maanden in mijn bezit en heb er nu zo'n 2000 km mee gereden. Mijn zoon reed hem als leaseauto en na afloop van het driejarig contract kon ik hem tegen een zeer aantrekkelijk bedrag overnemen van de leasemaatschappij. Nadat ik bij de dealer had geverifieerd of de motor reeds voorzien was van gemodificeerde olieschraapveren en daar een bevestigende reactie op had gekregen, zag ik geen barrières meer om tot aanschaf van deze auto over te gaan. Ik wist immers ook precies hoe de auto er aan toe was en hoe hij de afgelopen drie jaar bereden was.
Als dit buitenkansje niet voorbij was gekomen had ik waarschijnlijk nog steeds lekker in mijn BMW 318i gereden, want daarmee was ik buitengewoon tevreden. De BMW had ongeveer 120.000 km gereden en reed nog steeds als een zonnetje. Een heerlijke rijdersauto, met zesbak en achterwielaandrijving. Eigenlijk niets op aan te merken.

De Audi is een compleet andere auto, met een heel ander rijkarakter, waar ik in het begin echt aan moest wennen. Met name de multitronic automaat moet bij het wegrijden altijd eerst even 'wakker worden'. Meteen volgas wegrijden is er niet bij; de eerste meters moet hij zich 'zetten', maar daarna gaat hij als een lier. De bak schakelt onhoorbaar en versnelt prachtig lineair, het 320Nm koppel doet daarbij superfijn zijn werk. Van geloei, zoals bij menig Japanner, is absoluut geen sprake. Je hebt voortdurend het gevoel met een veel zwaardere motor op pad te zijn. De 170 pk voelen heerlijk royaal aan en je komt absoluut niets tekort.
Het achteruitrijden gaat niet zo soepel. Ook hier moet de bak eerst even 'denken', alvorens de auto in beweging komt; echt een minder plezierige eigenschap van deze overigens fijne automaat. De bak heeft ook nog een S-stand, waarmee nog wat sportiever gereden kan worden. In de praktijk rijdt dat niet zo plezierig, ik gebruik hem alleen nog wel eens tijdens het rijden van de eerste kilometers met een koude motor. De D-stand, waarmee ik nagenoeg altijd rij, kenmerkt zich door heel lage toerentallen en ik vind het persoonlijk minder prettig om met 1100 toeren in de stad te rijden. Zeker bij een koude motor lijkt me dat niet zo fijn voor de motor. Op buitenwegen en op de snelweg zijn die lage toeren echter een zegen. Dan rij je 150 km/u met 2800 toeren en dat is zeer comfortabel.

Over het uiterlijk van de auto kunnen we natuurlijk van mening verschillen, maar ik vind hem in deze Proline S-edition uitvoering werkelijk prachtig. De 19 inch speedline velgen af fabriek met 255-35 banden vind ik fantastisch en de moonlight blue kleur staat hem mooi. Qua rijcomfort is er, ondanks de grote wielen, weinig aan te merken. De carrosserie bonkt in het geheel niet. De motor is uiterst stil.
Over de binnen- en buitenafwerking hoeven we niets te melden, die is gewoonweg geweldig.
Het lederen met alcantara interieur is smaakvol, het donkere hemeltje is een leuk bijkomend detail.

Over het gebruik kan ik nog niet zoveel zeggen, al heb ik de indruk dat dat toch wel wat hoger ligt dan dat van de BMW. De Audi komt aan 1 : 9,5, wel met behoorlijk wat stadsverkeer, met de BMW kwam ik toch wel gemakkelijk aan 1 : 11,3. Nou moet ik wel zeggen dat de Audi met zijn ontzettend soepele en vlot accelererende motor wel uitnodigt tot sneller rijder. Ben benieuwd wanneer mijn eerste prent op de mat ligt.

Over een paar maanden zal ik een vervolg op deze review schrijven en zal ik ingaan op wat andere eigenschappen van de auto. Voorlopig ben ik zeer tevreden.

Nog steeds erg tevreden

 • 79.000 km

Bijna een jaar en zo'n 15.000 km verder kan ik niet anders zeggen dan dat ik nog steeds buitengewoon tevreden ben over mijn Audi. In de afgelopen 12 maanden ben ik slechts één keer ongepland naar de garage gemoeten. Er was een probleem met het thermostaathuis, dat vervangen moest worden. De garage vond dit wel erg vroeg en zij hebben me een coulance aangeboden van ongeveer € 350,-, maar dit geintje heeft me toch nog zo'n € 500,- gekost.
Verder is het een dijk van een auto, snel, comfortabel, stil en nog steeds geen rammeltje te bekennen. Het olieverbruik is nagenoeg nul. Er blijven nog wel twee irritaties over. Het eerste is het brandstofverbruik. Als je de potentie van de auto regelmatig aanspreekt (en dat is gewoon heerlijk), dan rij ik niet veel zuiniger dan 1:8,5, wat fors boven het door de fabriek opgegeven verbruik is. Maar ja, dat wisten we al...
Het tweede minpuntje is en blijft het wegrijden met de multitronic automaat. Hij moet zich altijd eerst even 'zetten' voordat ie op gang is en er dan traploos versnellend snel vandoor gaat. Even snel in een straatje keren is er niet bij en dat stoort me gewoon. Maar goed, uiteindelijk leer je er wel mee te leven, maar ideaal is anders....
Toch ben ik van plan hem nog een hele poos te rijden, want het is een auto die ongelooflijk veel te bieden heeft.

3,8
 • Betrouwbaarheid
  4
 • Prestaties
  4
 • Comfort
  4
 • Kosten
  3
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Audi A4

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (23)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens