Audi A3 Sportback 1.9 TDI Ambiente Pro Line (2005)
| Uitvoering | A3 Sportback 1.9 TDI Ambiente Pro Line |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2005 |
| Jaar van aanschaf | 2005 |
| KM-stand bij aanschaf | 1 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Ik heb de nieuwe sportback in januari dit jaar gekregen, na een levertijd van 4 maanden.
De auto ziet er, ten opzichten van een A4 avant (mijn vorige auto) veel dynamischer en moderner uit, echt een klasse-auto voor jonge mensen. Ik merk dat het een auto is waar veel mensen even naar kijken. Ik heb de auto met veel luxe besteld: zwart, beige leer, hout, grote audi radio met wisselaar, 16 inch audi velgen, elektisch schuifdak, overal sensoren en automatische functies voor. Dit drijft de prijs enorm op en zit je dus zo al met een compacte auto van ruim 40000 Euro. De instapprijs van 26000 Euro voor een 1.6 lijkt te doen, maar dan blijkt dat je al zeker 5000 euro verder bent als je ook automatische airco, mooie audi velgen, een middenarmsteuntje en boordcomputer wilt hebben. en dan rijd je nog maar een 1.6 benzine! De standaarduitvoering is dan ook echt fors geprijsd!
Maar je krijgt er wel een zeer goed afgewerkte auto voor. Heb ook de Saab 9-3, Jaguar X-type en Volvo S60 overwogen, maar deze Audi is wat betreft kwaliteit en afwerking echt een klasse beter! Daarnaast heeft men bij deze auto minder het gevoel dat je in de auto van je vader rijdt (die vraag kreeg ik nogal eens in de A4 avant).
Het rijden bevalt zeer goed. Inmiddels twee keer naar de wintersport geweest en een keer naar Italie. Dan merk je dat de auto goed op de weg ligt en dat hij niet minder vast op de weg ligt dan een A4 avant. Wel is de auto wat spingerig (hard geveerd). Vooral op slechte snelwegen merk je dit. Heb bewust geen Ambition uitvoering genomen ivm het sportonderstel, want deze is nog harder geveerd. Let hier echt op als je een nieuwe Sportback gaat kopen!
De prestaties zijn ruim voldoende. Ik vond het verschil met de 2.0 TDI minimaal, vandaar de 1.9. Je rijdt zonder problemen honderden kilometers met 160-180 km/h. Het verbruik neemt dan wel toe, maar 800 kilometer op een tank (55 liter) is redelijk haalbaar.
Ik merk dat de auto redelijk wat olie verbruikt. Heb nu al drie keer (nadat het lampje aangaat) olie bij moeten vullen. Dit is volgens de dealer normaal.
Als ik het gas los laat (of weinig gas geef) en plotseling meer gas geef, dan heeft de auto soms een seconde nodig om te reageren. Dit voelt dan alsof de auto blijft haperen. Ik moet hier nog naar laten kijken. Vraag me af of hier meer A3 rijders last van hebben.
Verder alleen maar lof over deze Sportback