Alfa Romeo 145 1.4 Twin Spark 16V (2000)
Uitvoering | 145 1.4 Twin Spark 16V |
Bouwjaar | 2000 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
Eerste verslag na 5.000 kilometer
Nadat ik in 2009 de BMW had ingeruild voor een sportieve 2 zitter, bleek het vervoer van 2 kleine kinderen tegelijk toch wel lastig (inderdaad, niet goed over nagedacht). De hobby oldtimer (Lancia Beta Coupe 1977) in de winterstalling stond al een tijdje niets te doen en Romeo van Auto Romeo zag een ruil wel zitten.
Een 10 jaar oude 145 met een dikke ton op de teller als boodschappen auto en kindervervoer, is dat een goed idee?
Nou, voorlopig wel dus. Een week na aanschaf teruggeweest voor een lekke klepdekselpakking, gierend wiellager en weigerend portierslot. Alles zonder problemen opgelost door Romeo, klasse. In de hiernavolgende periode is verder alleen 1 van de achterlichten losgekomen. Dit ga ik zelf oplossen, hierover in het volgende verslag meer. Al met al schuif ik dit onder aanloopprobleempjes, kan gebeuren en heeft vooralsnog geen geld gekost. Betrouwbaarheid stel ik daarom voorlopig op ´voldoende´.
Prestaties zijn prima voor een 1.4. Auto wordt toch wel regelmatig voor woonwerk verkeer gebruikt, ongeveer 40 km snelweg enkele reis. 130 tot 140 km/h is geen enkel probleem, daarbij is een verbruik van 1 op 13 haalbaar.
Op het gebied van onderhoud verwacht ik voorlopig geen problemen. De motor klinkt als nieuw en na vervanging van de wiellager zijn er geen rare bijgeluiden meer. Grote kostenpost is het vervangen van de distributie, dit is echter recent bij 105.000 km gedaan en is de eerste 3 jaar niet nodig.
De auto vind ik gemiddeld comfortabel. Tot 120 km/h is hij redelijk stil, de vering is niet te hard en er zijn zaken als electrische ramen en centrale portiervergrendeling. Airco is jammergenoeg afwezig maar volgens mij was dat in 2000 nog een dure optie.
Vervolg komt na minstens 10.000km.