Mercedes wil niet aan nieuw koelmiddel
Bij nieuwe modellen die na 1 januari 2011 zijn gehomologeerd mag het voorheen gebruikelijke koelmiddel R134a niet meer toegepast worden, voor oudere modellen moet het uiterlijk pas in 2020 over en uit zijn. Er zijn verschillende alternatieve vloeistoffen, maar die kunnen niet zonder aanpassingen in bestaande aircosystemen. Een alternatief waarbij de airco-installatie het minst hoeft te worden aangepast is een vloeistof die luistert naar de naam R1234yf, dit middel moet de nieuwe wereldwijde standaard worden.
Uit onderzoek van Daimler blijkt echter dat R1234yf na grondige tests (onder andere botsproeven waarbij lekkende vloeistof op het hete uitlaatspruitstuk loopt) brandgevaarlijk is, daarom wil men bij Mercedes-Benz dit nieuwe middel niet gebruiken. Een alternatief is R774 waar Volkswagen voor gekozen lijkt te hebben, maar dat vraagt nog veel meer aanpassingen aan het aircosysteem en is door de rest van de branche ook niet als standaard geaccepteerd.
Om het gebruik van het oude R134a te kunnen rekken tot er een goed alternatief is heeft Mercedes-Benz een juridische truc uit de hoge hoed getoverd: de nieuwe S (W222) is bij de typegoedkeuring niet aangeboden als een compleet nieuwe auto, maar als een doorontwikkeling van het oude model (de W221), zeg maar een uitgebreide facelift. Op grond van het gebruik van het oude platform als basis voor de nieuwe hoopt Mercedes er dus mee weg te komen om nog wel R134a te mogen gebruiken. Het aircosysteem van de nieuwe S is wel al geschikt gemaakt voor zowel het oude R134a als het nieuwe R1234yf.
Overigens heeft Frankrijk onlangs de verkoop verboden van de nieuwe A-, B- en SL-klasse. Voor die auto's, alle drie als nieuwe modellen gehomologeerd, heeft Mercedes in Duitsland namelijk toestemming gekregen om ze met het oude R134a af te vullen en dat gebeurt dus ook. Op basis van die Duitse toestemming moeten ze in heel Europa verkocht kunnen worden, de Fransen denken daar anders over. Hoe de Fransen tegen de homologatie van de S-klasse aankijken is nog niet bekend.