Volkswagen Golf VI

Veilig en vertrouwd

Video
AutoWeek 38 2008
AutoWeek 38 2008

Je leest het in AutoWeek 38 2008

Gewoon een uitgebreide facelift of een compleet nieuw model? We maakten de eerste testkilometers in de Golf VI in het afgelegen IJsland en probeerden het antwoord op deze vraag te vinden.

Sneller dan verwacht is hier de nieuwe Volkswagen Golf. De grootste bread and butter-auto die er bestaat. Iedereen rijdt ermee. Van gezinnen en leaserijders tot de politie, bejaarden en petjes bij de McDonalds. Niet vreemd dat Volkswagen geen rare dingen heeft gedaan met het design. Waarom risico nemen? De jongste editie van de Golf heeft daardoor op zijn zachtst gezegd niet het meest opzienbarende ontwerp van dit jaar, maar de tijdloosheid ervan lijkt weer gegarandeerd. In het echt oogt de auto modern en mooi strak, maar echt spraakmakend is het allemaal niet. Vooral de kont is wel wat anoniem. Van binnen zijn er echt grote stappen gemaakt. Mooie klokken, mooie middenconsole. Voor iedereen die wel eens in een Passat CC heeft gereden is het een feest der herkenning. Het zit allemaal goed in elkaar en de ergonomie is nog een stukje verder verbeterd, zo is de bediening van de ramen naar voren gehaald, net als in de Tiguan. Wel opvallend: het kunststof rondom alle apparatuur is behoorlijk hard, een auto als de Hyundai I30 heeft zachter spul.

Weinig credit

Veel Volkswagen-haters doen het model af als een simpele facelift, waarmee de 'VI' toch echt te weinig credit krijgt. Volkswagen roept op zijn beurt dat het een compleet nieuw model is. Ook niet helemaal waar. Zoals we het als polderende Nederlanders graag zien, ligt de waarheid ergens in het midden. De auto is gebouwd op het platform van de huidige Golf, daar valt geen spelt tussen te krijgen. Maar vervolgens is er zoveel veranderd dat de voorwaartse stappen duidelijk te merken zijn.

In Nederland wordt de Golf bij de lancering leverbaar met zes motoren: vier benzineveries en twee diesels (zie kader). Op IJsland konden we op pad met de 122 pk TSI die we al kennen uit de huidige Golf en twee versies van de nieuwe commonrail van Volkswagen. Een motor die we inmiddels al goed kennen uit bijvoorbeeld de Tiguan. Je kunt kiezen uit 140 en 110 pk. Omdat we de benzinemotor al in de oude Golf gereden hebben, gingen we met de diesel op pad. Volkswagen benadrukt tot vervelens toe hoe stil de nieuwe Golf wel niet is geworden, maar al rijdend blijkt dat dit geen bluf is. Dat de soepele dieselmotor een enorme vooruitgang is ten opzichte van de oude pompverstuivers wisten we al, maar binnenin de Golf merk je aan het geluid gewoon niet dat je diesel rijdt. Het geluid is zelfs bij een koude start niet des Volkswagens (in de Tiguan maakt dezelfde motor meer lawaai) en al rijdend heb je meer last van wind- en bandengeruis dan van de motor. Als je stationair naast de auto gaat staan merk je ook het grote verschil tussen binnen en buiten. De diesel is niet eens zó stil, maar de isolatie is gewoon erg goed. Dit komt onder meer door een geluidswerende folie in de ramen.

Herkenbaar

Het rijden is zoals we van een Golf gewend zijn. Redelijk onderstel, dat iets harder is dan gemiddeld. Verder niet al te veel gevoel in het stuur en iets te indirect naar onze smaak: de eeuwige brave gulden middenweg die een Golf zo herkenbaar maakt. Zeker geen uitblinker in zijn klasse, maar zoals altijd ruim voldoende. Vooral het onderstel kan veel hebben en het aanwezige ESP (standaard op alle versies) is niet zo streng. Nieuw is de Dynamic Chassis Control DCC (niet standaard), waarmee je het onderstel zelf kunt instellen: normaal, comfort of sport. De verschillen zijn niet overdreven groot, maar vooral bij het insturen van een bocht merk je dat de auto zich een stuk sneller 'zet', als je voor sport kiest. Toch lekker. Bovendien gaat het sturen net wat vleziger. Dit alles gaat uiteraard ten koste van het comfort, maar plankhard wordt het allemaal niet. Nog een leuke gadget: automatische cruisecontrole, een systeem dat we in hogere segmenten al vaker terugzien. In tegenstelling tot bij veel andere auto's zit de radar niet in de neus, maar boven in de voorruit. Het systeem werkt prima en kijkt goed ver vooruit zodat je soepel, en dus comfortabel, vertraagt en versnelt. Voor mensen die opzien tegen fileparkeren is er ook een parkeerhulp verkrijgbaar: deze parkeert de auto volledig automatisch in. Je hoeft enkele gas te geven en te remmen. We kennen het systeem trouwens al uit de Passat CC.

Sterke punt

De techniek zal het sterkste punt worden deze Golf: zowel de commonraildiesel- als de (TSI)-benzinemotoren zijn van grote klasse, en gecombineerd met een DSG-versnellingsbak zorgen ze voor een nieuwe maatstaf qua verbruik. Let wel: dit geldt alleen voor de 7-traps DSG met droge platen. De 6-traps is juist minder zuinig dan een handbak. De reden dat niet alle auto's de 7-traps krijgen, is dat deze maximaal 250 Nm koppel aankan. Beide versies van de 2.0 TDI-motor hebben meer. De andere motoren die leverbaar zijn met DSG blijven onder de 250Nm, zodat de CO2-uitstoot fors omlaag gaat.

Zo heeft de 122 pk TSI een CO2-uitstoot van 139 gram, de 105 pk Bluemotion 1.6 TDI die we volgend jaar kunnen rijden 'doet' zelfs 99 gram. Dat is verrekte gunstig voor een auto in dit segment. Bovendien kan dit voor zakelijke rijders schelen in de bijtelling (zie kader).

De nieuwe Golf wordt op 23 oktober in Nederland geïntroduceerd, 6 oktober worden de prijzen bekendgemaakt. Tot dat moment wil de importeur, die zegt nog in onderhandeling te zijn met de fabriek, alleen kwijt dat de vanafprijs zo goed als gelijk is aan de huidige Golf. Voor de Bluemotion en de GTI – die op de salon van Parijs wordt onthuld – moeten we wachten tot het tweede kwartaal van 2009. Een nieuwe Golf Plus en een cabriolet met stoffen kap zitten eveneens in de planning.

Volkswagen Golf (foto: Fons Klappe)
Volkswagen Golf (foto: Fons Klappe)Volkswagen Golf (foto: Fons Klappe)Volkswagen Golf (foto: Fons Klappe)Volkswagen Golf (foto: Fons Klappe)Volkswagen Golf (foto: Fons Klappe)Volkswagen Golf (foto: Fons Klappe)Volkswagen Golf (foto: Fons Klappe)Volkswagen Golf (foto: Fons Klappe)

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum