Rij-impressie Volkswagen Golf GTI 35 edition

Er is er een jarig

78 reacties

Video
AutoWeek 25 2011
AutoWeek 25 2011

Je leest het in AutoWeek 25 2011

Toen de GTI 30 bestond presenteerde Volkswagen de edition 30. Nu zitten we op 35 jaar, en dus? Inderdaad: dit is de GTI Edition 35. Met een andere motor en 25 pk extra.

Erg diep in de hoge hoed heeft Volkswagen dit jaar niet gezocht. Toen vijf jaar geleden het dertig jarige jubileum werd gevierd, kwam het merk met de Edition 30: een speciale uitvoering van de Golf V GTI. De auto kreeg 35 pk meer dan de gewone en her en der wat uiterlijke aanpassingen. Nu zijn we vijf jaar verder, en dus? Inderdaad: dit is de Golf GTI Edition 35. Je kunt hem herkennen aan de bredere sideskirts, de zwarte spoilerlip en de zwarte buitenspiegels. Dat laatste is best opvallend, omdat dit ook het kenmerk is van de R-modellen. Verder komt het getal 35 in logo-vorm her en der terug, en is de pookknop iets anders dan normaal. De belangrijkste wijziging zit ook hier onder de motorkap: de Edition heeft 25 pk meer dan de gewone GTI en komt daarmee op 235 pk. Goed voor een 0-100 sprint van 6,6 seconden (normaal 6,9), de topsnelheid is 247 km/h. Nu is de krachtstoename op het eerste gezicht niet veel bijzonders, er zijn massa's GTI-rijders in Nederland die allang de weg naar een tuningboer of zelfs hun eigen dealer hebben gevonden voor een powerboost die minsten net zo groot is. Maar wacht: het grote verschil is dat de Edition 35 een compleet andere motor heeft gekregen. Dit is niet het blok uit de gewone GTI, maar de motor die we ook vinden in de Scirocco R. En dat is weer een doorontwikkeling van het 2.0 turboblok in de Audi S3. Deze motor heeft een veel grotere turbo dan de 'brave' 2.0 TSI uit (onder meer) de Golf GTI. De turbodruk werd iets teruggeschroefd en voilá: 235 pk. En merk je dit alles? Jazeker! De motorkarakteristiek is duidelijk anders dan in de gewone GTI. De echte kracht komt net een fractie later: zo boven de 2.200 tpm. Vervolgens kan je wel doorhalen tot de begrenzer (pas rond de 7.000 tpm) zonder dat er sprake is van krachtverlies. Sterker nog, bovenin heeft het blok het enorm naar zijn zin, en zeker op de tussensprint is deze GTI loeisnel. Het geluid is als vanouds heerlijk brutaal en pas perfect bij de auto. Ook de DSG van de Edition is wilder dan die in de gewone GTI, omdat ook hier de versie uit de Scirocco R is gebruikt. Dat is een puur een softwarematige kwestie, de bak schakelt harder en sneller terug. Dit hebben we niet kunnen proberen, wij waren met een handgeschakelde versie op pad. En die is zoals we weten zo goed, dat we nimmer naar DSG verlangen. Prachtige strakke slagen, en het staande gaspedaal maakt tussengas een eitje.

Kritiek

Tot zover de lofzang, want kritiek hebben we ook. De besturing en het onderstel zijn compleet eender aan de gewone GTI terwijl beide eigenlijk eerder aanpassingen nodig hadden dan de motor. Uiteraard staat de GTI bekend om de ronduit perfecte mix tussen dagelijks gebruik en sportief rijden, maar andere merken evolueren ook, en bijvoorbeeld Ford laat met zijn Focus zien waar het toe in staat is. Daardoor is die sportieve kant van de GTI, hoewel zeker aanwezig, niet meer dan gemiddeld in zijn segment. De demping kun je met het optionele DCC nog aanpassen, maar de auto heeft gewoon te veel bodyroll. Eenmaal in een bocht bijt de auto zich prima vast, en kan het gas erop. Het elektronische sper XDS helpt je zodra er tractieverlies plaatsvindt. Maar het moment van insturen is simpelweg te vaak een spannend moment. Je gaat (zeker met het extra vermogen) al snel iets hard en dan zeilt de auto naar de buitenkant van de bocht. Uiteraard is een Mégane RS van zichzelf al meer hardcore en ook minder bruikbaar dan een GTI, maar het gat is gewoon te groot naar onze smaak. Hetzelfde geldt voor de besturing, die zoals in elke Golf erg indirect is. Die kan gewoon directer zonder dat het allround-karakter van de GTI eronder lijdt. De GTI is perfect voor het dagelijkse woonwerk-verkeer, de GTI is perfect als je het tempo opvoert op leuke wegen. Geen hothatch maakt een grote transformatie tussen die twee standen, dat is nog steeds de ultieme kracht van de GTI. Maar ga je echt pushen, dan laat de auto steken vallen, en op het circuit moet je je al helemaaaal niet vertonen. De vraag is dus hoever je met de auto wilt gaan. Opvallend: toen een Volkswagen-medewerker vroeg naar onze ervaringen en wij hem met deze feiten confronteerden, gaf hij toe dat hij er ook niet helemaal tevreden mee was. "Wij zijn hard bezig om met de volgende generatie Golf voor een verrassing te zorgen. Zo krijgt de volgende GTI vermoedelijk een mechanisch sper en een veel scherpere besturing." Onze pijnpunten waren dus ook bij Volkswagen al bekend. We wachten af.

Volkswagen Golf GTI 35 edition

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (78) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum