Rij-impressie VW Golf Blue-e-motion

Elektrische merkbeleving

81 reacties

Video
AutoWeek 21 2011
AutoWeek 21 2011

Je leest het in AutoWeek 21 2011

Volkswagen heeft nog geen elektrische auto op de markt maar achter de schermen wordt er wel hard aan gewerkt. Om een idee te krijgen waar ze in Wolfsburg mee bezig zijn, maken we kennis met de Golf Blue-e-motion, een puur elektrische auto.

De eerste autofabrikanten hebben inmiddels hun elektrische auto's op de markt. Volkswagen is daar nog niet bij. Desalniettemin wordt er hard gewerkt en moet er in 2013 een elektrische variant komen van de kleine auto die nu nog door het leven gaat als Up, maar ook van de nieuwe Golf. Om een idee te krijgen waar Volkswagen mee bezig is, reden we vorig jaar in China al met de Golf Blue-e-motion, een experimentele, puur elektrische auto. Omdat we inmiddels weten hoe de elektrische auto's rijden die nu en binnenkort bij de concurrentie in de showroom staan, hebben we de elektrische Golf in ons polderland nog eens aan de tand gevoeld.

Flipperen

Om te beginnen heeft deze Golf alle kenmerken die we ook bij andere elektrische auto's tegenkomen: hij is stil, heeft al meteen vanuit stilstand veel trekkracht en kent geen schakelpauzes. Maar er is meer. De Golf Blue-e-motion onderscheidt zich door de schakelflippers achter het stuur. Hiermee kan de mate van afremmen op de motor in drie standen ingesteld worden, iets dat we tot nu toe alleen zagen op de experimentele SLS AMG E-Cell van Mercedes-Benz en we graag bij meer elektrische auto's willen zien.

Net als bij de Nissan Leaf kan er uit meerdere rijmodi gekozen worden. Alleen waar dat bij de Leaf om twee standen (D en Eco) gaat, is bij de Golf de karakteristiek van de elektromotor in drie stappen aan te passen. Zo kun je kiezen voor meer prestaties (50 kW, 65 kW of 85 kW) of een grotere actieradius. In de praktijk blijkt de middelste stand ruim voldoende om lekker vlot met het verkeer mee te kunnen komen.

Karakters en merkwaarden

Door het forse gewicht van het accupakket is de Golf ruim 200 kilogram zwaarder geworden vergeleken met een versie met dieselmotor. Met zijn aangepaste onderstel-afstemming voelt de auto toch aan als elke andere Golf en gaat-ie zonder mankeren de hoek om. Dit laatste ook mede doordat de accu's laag in de auto liggen en zo zorgen voor een gunstiger gelegen zwaartepunt.

Na de Renault Fluence, de Nissan Leaf, de Opel Ampera, de Mitsubishi i-Miev (inclusief Franse afgeleiden) en nu ook de Volkswagen Golf Blue-e-motion (als deze tenminste representatief is voor wat er straks op grote schaal gebouwd gaan worden) kunnen we zeggen dat het onderscheid tussen de verschillende elektrische auto's niet uit het karakter van de motor en de transmissie komt. Er is geen grillig verloop van koppel- en vermogens-grafieken, geen turbo's die wel of niet bij de les zijn of versnellingsbakken die hun tijd nemen. Hoogstens verschillen de absolute prestaties.

Andere merkwaarden zoals stuurgedrag, onderstelafstemming, comfort en ergonomie zijn daardoor nog meer dan voorheen punten waarop de respectievelijke merken zich kunnen onderscheiden. De hierboven opgesomde auto's sluiten keurig aan bij wat we van de verschillende autofabrikanten gewend zijn.

Volkswagen Golf Blue-e-motion

PRIVATE LEASE Volkswagen Golf

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (81) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum