Toyota Previa 2.4 16v VVT-i Linea Luna (2000)

Full-size

Toyota Previa 2.4 16v VVT-i Linea Luna
Zo'n Yaris Verso is lekker praktisch, maar meer dan een modaal gezin gaat er niet in. Geen nood, Toyota biedt ook de zeszitter Picnic aan. Maar... met alle stoelen in gebruik is er geen bagageruimte meer over. Komen we automatisch bij Toyota's full-size MPV, de Previa.

Na tien jaar (!) heeft de vierde autobouwer van de wereld eindelijk de Previa eens grondig veranderd. In plaats van een bolle 'waterbuffel' nu strakke lijnen. Tijdens onze eerste kennismaking waren we meteen al enthousiast over zijn rij-eigenschappen. Maar hoe doet de nieuweling het op het praktische vlak?
Om met het slechte nieuws te beginnen: het is te hopen dat de Previa-inzittenden een beetje goed met elkaar overweg kunnen. Want binnen in de auto is bitter weinig te beleven. Het is er grijs, grijs of grijs in deze Linea Luna-uitvoering. Vloerbedekking, stoelen, binnenkant van de portieren, het dashboard, er zit niets sprankelends in, op de titanium-look op het middenconsole na. Verder moeten we de klokkenwinkel in de Previa even roemen. Leuk gedaan, jammer alleen dat ik de toerenteller niet kan aflezen, die gaat schuil achter de bovenrand van het stuurwiel. Nee, de afwerking is prima, maar zeventig mille zien we er gezeten in deze Toyota niet aan af.
Hoe Multi Purpose is hij eigenlijk? De drie losse stoelen op de tweede zitrij kunnen worden omgeklapt, zodat ze als tafeltje dienen. Ook zijn ze elk afzonderlijk uitneembaar. Dat geldt ook voor de twee losse stoelen helemaal achterin. Die vormen op de Linea Luna overigens een optie (f 1.000 voor twee). De losse stoelen zijn te tillen, heus, maar de verleiding is toch wel groot om stoelen die je niet gebruikt om te klappen, in de auto te laten staan en de bagage of boodschappen eromheen te parkeren. Zo werkt het in de praktijk. Een bed maken van je MPV, vergaderen in je MPV, het is allemaal leuk en aardig, maar gebruiken doe je het zelden of nooit. En dan die twee extra stoelen achterin: ze zijn in de Toyota niet makkelijk bereikbaar (de rugleuning van de stoelen van de tweede zitrij omklappen en in hun geheel naar voren zetten, dat werkt het beste), en hoofd- en beenruimte zijn stukken minder dan op rij 2. Maar dat is bijna altijd zo.
Is er nog wat bagageruimte ook? Gerelateerd aan de buitenafmetingen van deze gigantische kar, stelt die natuurlijk niets meer voor. Maar je kunt nog wel iets kwijt. Tussen de losse stoelen kun je nog altijd buggy's, tassen of dozen kwijt. Het ontbreekt de inzittenden overigens niet aan bekerhouders en opbergvakjes. Iedere passagier kan z'n biertje kwijt, geen punt.
Heel veel ruimte binnenin, hoe maak je die optimaal toegankelijk? Door twee schuifdeuren. Aan elke kant één. Dat vinden wij een perfect idee. Hoewel er heus iets tegen is (slappere koets, onveiliger met uitstappen), zijn wij voor: maximale ruimte moet maximaal toegankelijk zijn, dan pas kun je van 'praktisch' spreken.

Corollaatje

Voor dit geld krijg je bij Toyota slechts een 4-cilindermotor van 2,4 liter inhoud. En dan moet je ook zelf in de pot roeren. Welnu, da's helemaal niet erg. Sterker nog: de Toyota-aandrijflijn vinden we ontzettend fijn. De Japanse viercilinder pakt lekker op, loopt mooi, is niet overdreven lawaaiig en de vijfbak is een ouderwets Japans feest om te bedienen: licht, direct en precies.
Scoren doet de Previa ook op het onderdeel 'bediening'. De grote Toyota laat zich rijden als een Corollaatje. Aan niets merk je dat je met zo'n reus onderweg bent. Er is in de dagelijkse omgang slechts één groot nadeel aan die Previa: door full-size hoofdsteunen op alle vijf stoelen achter je rug, zie je in je binnenspiegel helemaal niets meer. Je moet puur rijden op je buitenspiegels.
Rijden met de Previa maakt direct duidelijk: dit is een rij-MPV. De Previa rijdt als een Corolla en ligt ook zo op de weg: je prikt hem daar waar je hem hebben wilt, de besturing reageert direct en de koets volgt gedwee. Het is knap hoe Toyota de nadelen van zo'n hoge MPV heeft weten te ondervangen, die Previa ligt gewoon goed, veilig onderstuurd op de weg. Hij helt in bochten, maar niet teveel en voor zo'n kolos komt het koetswerk opmerkelijk stijf en solide over. Als we een keer vol in de blokken duiken, dan blijft de Previa ook rustig onder dat geweld en duwt niet overdreven door. De benodigde pedaaldruk is ook niet te hoog. Vertragen doet hij overigens prima. De Previa biedt een hoop praktische bruikbaarheid. Hij heeft volwaardig meubilair voor alle partijen, maar de achterste zitplaatsen zijn slecht bereikbaar. Ook qua rij-eigenschappen en bediening is het een fijne auto. Al met al is het een uitgebalanceerde en geraffineerde MPV.

Signalement

Merk Toyota
Model Previa 2.4 16v VVT-i Linea Luna
Carrosserie 5-deurs, mpv
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 34.390

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 2.362 cc
Maximaal vermogen 115 kW / 156 pk bij 5.600 tpm
Maximaal koppel 225 Nm bij 4.000 tpm
Inhoud brandstoftank 75 l
Lengte / breedte / hoogte 4.750 mm / 1.790 mm / 1.770 mm
Wielbasis 2.900 mm
Massa leeg 1.500 kg
Laadvermogen 740 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.600 kg / 600 kg
Banden205/65R15Prijzen
Topsnelheid 185 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,9 s (fabrieksopgave: 10,9 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 12,3 s / 17,2 s
Brandstofverbruik 9,5 l/100km
CO2-uitstoot 228 g/km