Toyota Corolla Touring Sports - Ford Focus Wagon - Peugeot 308 SW - Triotest

Sterke comeback

Toyota Corolla stationwagen Ford Focus Peugeot 308
AutoWeek 17 2019
AutoWeek 17 2019

Je leest het in AutoWeek 17 2019

De Corolla is terug van weggeweest. Althans, qua naam: de auto zelf was er altijd wel, hij werd alleen als Auris aan de man gebracht. Helemaal nieuw is de hybride met een tweelitermotor en 180 pk, volgens het merk een alternatief voor de diesel. Qua prijs past onze testauto prima naast deze Ford Focus en Peugeot 308. We gaan uitzoeken of hij dit tweetal ook op alle andere onderdelen het leven lastig kan maken.

Qua formaat zijn de stationwagons uit het C-segment hun premium soortgenoten van een generatie eerder al heel dicht genaderd en meestal bieden ze nog meer binnenruimte ook. Tegen een aangenamer tarief, dat mag duidelijk zijn, ook al hebben we hier drie auto’s die stevig aan de prijs zijn. Zou je tevreden zijn met wat minder motorvermogen, dan is het mogelijk om voor een bedrag van rond de 25 mille in te stappen. De Corolla is de jongste van het stel, op de voet gevolgd door de Focus, terwijl de 308 al bijna zes jaar meedraait en op de nominatie staat om afgelost te worden. De gouden tijden voor dit model zijn voorbij, met als hoogtepunt 2015, toen er bijna 30.000 308’s op kenteken werden gezet, vrijwel allemaal diesels met 14 procent bijtelling.

Ook Ford en Toyota hebben hun graantje meegepikt; nog nooit was de belangstelling voor de Auris (hybride) vanuit de zakelijke markt zo groot. Wellicht kan het merk nu opnieuw garen spinnen dankzij de fiscus, want de bpm pakt vrij gunstig uit voor een Corolla met hybride aandrijflijn door zijn lage CO2-uitstoot. Qua bijtelling is het uiteraard voor alle (niet-elektrische) auto’s van hetzelfde laken een pak en daarom kijkt de zakelijke rijder eveneens naar een zo laag mogelijke catalogusprijs. De particulier is ook prijsbewust, dat is evident. Interessant is trouwens de occasionmarkt, waar de koper nog prijsbewuster is en ook let op de onderhoudskosten. Dan blijkt een gebruikte Toyota ineens zeer interessant, met name de modellen met een hybride aandrijflijn. Die zijn namelijk foutloos. Maar goed, we hebben het hier over drie nieuwe auto’s, waarbij je eventueel de garantieperiode nog kunt verlengen, dus die betrouwbaarheid speelt misschien een minder grote rol.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum