Test: Audi A3 + Q3 45 TFSIe

Stekkeren in stijl

Audi A3 Sportback 45 TFSI e
Audi A3 Sportback 45 TFSI eAudi A3 Sportback 45 TFSI eAudi A3 Sportback 45 TFSI eAudi Q3 45 TFSI eAudi Q3 45 TFSI eAudi Q3 45 TFSI eAudi Q3 45 TFSI eAudi A3 Sportback 45 TFSI eAudi A3 Sportback 45 TFSI e
AutoWeek 4 2021
AutoWeek 4 2021

Je leest het in AutoWeek 4 2021

Voor wie de Volkswagen Golf GTE wat te gewoontjes vindt, is de Audi A3 Sportback 45 TFSIe een fraai alternatief. Net als bij zijn halfbroer Q3 levert de plug-in hybride-variant een vermogen van 245 pk.

Wie in de markt is voor een plug-in hybride, maar zich toch wil onderscheiden van de massa, kan zich binnenkort bij de Audi-dealer melden voor de stijlvol ogende, maar even milieuvriendelijke A3 en Q3 met de lange typenaam TFSIe. De compacte Audi’s delen hun techniek logischerwijs met twee modellen uit de VW-stal, namelijk de Golf GTE en de Tiguan e-Hybrid. Voor de aandrijving tekent een 1,4-liter turbo-benzinemotor met een vermogen van 150 pk, die ondersteuning krijgt van een elektromotor die maximaal 115 pk levert. Bij de minder krachtige A3 40 TFSIe geeft dat een systeemvermogen van 150 kW/204 pk; de nog sterkere A3 45 TFSIe en de uitsluitend als 45 TFSIe leverbare Q3 bieden zelfs een
indrukwekkende 180 kW/245 pk.

De beer is los

Het forse vermogen zorgt in de praktijk voor een krachtige en vooral soepele acceleratie. In de ‘EV’-modus, die natuurlijk alleen beschikbaar is zolang het energieniveau in de 13-kWh accu hoog genoeg is, komen de compacte PHEV’s van Audi al lekker van hun plek. De 330 Nm van de elektromotor bezorgt je bij het wegrijden direct een flinke duw in de rug. Als de 250 newtonmeters van de turbomotor daaraan worden toegevoegd, is de beer los. Dan is de acceleratie zelfs zo heftig, dat de voorwielen het op nat wegdek af en toe niet meer kunnen bijbenen. Gelukkig hebben de Audi-ingenieurs ervoor gezorgd dat de besturing zelfs dan de bevelen effectief en nauwkeurig uitvoert. Je hoort alleen de voorwielen naar grip zoeken en het ESP-lampje knippert er lustig op los.

Met het rijplezier zit het dus wel snor in deze plug-in hybrides. Dat is helemaal zo in de rijmodus ‘Dynamic’, waarin de benzinemotor continu blijft ingeschakeld. Dan veranderen de eco-uitvoeringen spontaan in fun-auto’s. Bij het starten is standaard de modus ‘Auto Hybrid’ ingeschakeld. Dan worden de aandrijftaken zo over beide motoren verdeeld, dat beide bij de optimale werkingsgraad hun taken verrichten. Als je de stand ‘EV’ hebt geselecteerd, rijd je volledig elektrisch. De benzinemotor springt dan alleen bij als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld indien je het gaspedaal volledig intrapt. In de standen ‘Battery Hold’ en ‘Battery Charge’ is uitsluitend de benzinemotor actief; de stroom in de accu wordt dan bewaard voor de latere ‘EV’-rit. Ook kan de benzinemotor de accu tijdens het rijden opladen. Via het stopcontact kun je de A3 45 TFSIe met maximaal 2,9 kW opladen, de Q3 45 TFSIe met maximaal 3,6 kW. Dat kan aan type 2-laadstations of aan een wallbox. Via het reguliere of het krachtstroom-stopcontact thuis duurt het opladen circa vijf uur.

Actieradius

De 13 kWh in de accu is in de A3 45 TFSIe onder ideale omstandigheden toereikend om maximaal 78 kilometer elektrisch af te leggen, in de zwaardere en grotere Q3 is de actieradius nog altijd 61 kilometer. De Audi A3 geeft het gevoel alsof hij om je heen is gegoten, vooral wanneer je op de achterbank zit. Bij de Q3 komt de extra carrosserielengte van 14 centimeter met name de beenruimte ten goede. Ook heb je in de grotere Q3 een riant gevoel van ruimte, zeker als het standaard-dak is gemonteerd. In de lagere Q3 Sportback bevindt je hoofd zich achterin dichter bij de dakhemel dan wenselijk is. Alle drie de varianten bieden het genoegen om geruisloos door de stad te kunnen rijden, als je het batterijpakket tenminste consequent oplaadt.

Audi heeft met deze auto’s de plug-in hybride niet opnieuw uitgevonden, maar het totaalpakket maakt zonder meer indruk. Zowel de A3 als de Q3 rijdt opvallend goed, de accu levert een plezierige dosis vermogen en een redelijke elektrische actieradius. Dat beide Audi’s ook er dan ook nog eens fraai uitzien, is natuurlijk mooi meegenomen. Wat de beste auto is, mag ieder voor zich bepalen.

PLUS & MIN

  • +Perfect samenspel motoren
  • +Overtuigende afwerking
  • -Tractie voorwielen schiet soms te kort

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (23) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum