Skoda Fabia Combi

FabiB

Skoda Fabia
AutoWeek 2000 week 45
AutoWeek 2000 week 45

Je leest het in AutoWeek 2000 week 45

Na de FabiA kon je natuurlijk wachten op de FabiB. Wie A zegt, moet immers ook B zeggen. We doelen op de nieuwe 'grote kleine' Skoda: de Fabia Combi.

Hoe zeggen de Fransen dat ook weer zo mooi? "Frapper toujours!" In ons tamelijk hoekige Nederlands wordt dat iets als: met een heleboel kleine duwtjes kom je een heel eind. Dat is ongeveer de filosofie die Skoda toepast. Skoda was nog niet zo heel lang geleden een merk met auto"s waarvoor je zo"n beetje sektelid moest zijn om erbij te willen horen. Maar langzaamaan zijn ze toch op menige boodschappenlijst beland.

Toegegeven, we zien in de sportschool bij het praatje achteraf nog weinig Skoda sleutelhangers uitdagend op de fruit- en sportdrankjesbar liggen. Maar op feesten en partijen worden toch al mensen gesignaleerd die zonder donkere zonnebril op de neus vrijuit durven vertellen dat ze in een Fabia of Octavia rijden. De verklaring is simpel: daar is namelijk helemaal niks mis mee.

Stationcar of Combi?

Frapper toujours. De mannen in Mlada Bolesav, even boven Praag, hebben weer een nieuw no-nonsense hebbeding aan de lijn toegevoegd. De gewone Fabia is een auto met dermate grote kwaliteiten dat het niet zozeer de vraag is hoe je hem verkoopt, maar eerder hoe je de koper zo gek krijgt er even in te gaan zitten. Daar komt nu een Fabia Combi volgens gelijk recept bij.
Stationwagon-versie? Nou, nee. Je praat over een aan de achterkant 26 centimeter verlengde Fabia met vormen die eerder aan een hatchback doen denken. Niet verkeerd van design, maar duidelijk minder karakteristiek dan de vijfdeurs. Zelfs de kersverse designer van Skoda - die hem dus niet tekende - geeft toe dat in die meer afgeronde aanpak toch iets van dat herkenbare Fabia-kontje verloren is gegaan.
Nu we toch even tegenstribbelen: de achterpassagiers schieten er ook geen moer mee op, want de achterbank staat exact op dezelfde plek. Maar goed, in de gewone Fabia kun je ook al heel redelijk zitten. De daklijn is hoog en er is een niet eens verkeerde beenruimte beschikbaar. De volle winst van de extra lengte gaat naar de bagageruimte. Die meet een uiterst bruikbare 426 liter. Met deze Combi koop je een auto van het formaat Golf. Misschien iets minder zitruimte, maar wel een laadbak van heus gezinsautoformaat.

Veelzijdig

Een verrassend aardige en veelzijdige auto, mag je rustig stellen. Zeker als je weet dat hij volgens de eerste berichten maar pakweg 1500 gulden meer gaat kosten dan de hatchback, zodat je voor ruim 25 mille in een Combi van compact middenklasseformaat rijdt.
Als je de achterklep opendoet, valt een fraaie detaillering op. De vloer is afgewerkt met beschermstrips, je vindt her en der bevestigingshaken en de laadruimte is mooi regelmatig van vorm. Bruikbaar dus. Zo is hij tussen de wielkasten bijna een meter breed. Doordat er achter de wielkasten twee keurige bergkastjes in de wanden zijn gemaakt, ontstaan rechte zijwanden. Klap je de ongelijke delen van de bank voorover, dan ontstaat een laadlengte van meer dan anderhalve meter. Zat om - pakweg - een mountainbike neer te leggen.
Een ander aardig detail is de 12-voltaansluiting boven aan de rechterwielkast. Bovendien zit er in de cassette van het roldek voor de bagage bovenop een bergsleuf waarin een paraplu (ook nat) een plek kan vinden. Moet je even weten. Het geheel is overigens uitneembaar.

Goed gedrag

Kortom: een low budget gezinsauto met ingetogen zakelijke mogelijkheden, als je geen al te hoge eisen stelt. En met dat image komt het ook wel goed. Zeker als Skoda in september 2001 zijn Bohemia lanceert. Een hele dikke auto met alle toeters en bellen op dezelfde basis als de toekomstige Passat.
Rijdt het ook een beetje, zo"n Fabia Combi? Zeker. Niets hoogdravends, maar de uitbouw heeft geen al te storende resultaten. Iets meer afrolgeluiden van achter uit, dat wel, maar hij stuurt met zijn elektrohydraulische (snelheidsafhankelijke) bekrachtiging heel makkelijk. Niet echt licht trouwens, je merkt wel dat er iets is veranderd. De Combi blijft een mooi stabiele auto, maar vindt het wel prettig als je hem gelijkmatig een bocht in stuurt. Niet in de laatste plaats omdat hij al gauw 1200 kilo weegt en vrij lange veerwegen heeft. Maar doe je niet al te wild, dan gaat het allemaal prima. Met een licht onderstuureffect als je toch eens wat harder rijdt. Hij gaat dan zelfs zo hard de bocht om dat je behoefte krijgt aan stoelen met iets steviger zijwangen, vooral rechts.
De lijn omvat net als bij de Fabia hatchback de comfortniveaus Classic, Comfort en Elegance. Motorisch is er keus tussen drie 1.4-liter benzineversies, de 1.9 SDI en de 100 pk 1.9 pompverstuiver TDI - eveneens bekend uit de Fabia; plus als nieuwtje de 2.0 uit de VW Golf en Skoda Octavia. Standaard zijn zaken als een airbag, in twee richtingen verstelbaar stuur, Isofix kinderstoelbevestiging achterin, in kleur gespoten bumpers en een gedeeld neerklapbare achterbank. Als je dat noteert naast een meerprijs van zo"n 1500 gulden en de opvallend mooie kwaliteit van de afwerking, mag je rustig concluderen dat de Tsjechen er weer een trekker bij hebben. En concernbroeders Seat en VW een nieuw probleem. Als klap op de vuurpijl volgt na deze Combi - over een maand of drie, vier leverbaar - ook nog een even grote Fabia sedan.

PRIVATE LEASE Skoda Fabia

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum