Seat Ibiza - Volkswagen Polo - Dubbeltest

Broedertwist

105 reacties

Video
AutoWeek 31 2019
AutoWeek 31 2019

Je leest het in AutoWeek 31 2019

Met dezelfde set bouwstenen zullen twee kinderen elk een verschillend autootje in elkaar zetten. Is dat wat Volkswagen en Seat ook doen met de Polo en de Ibiza? Of gaat het hier om meer van hetzelfde met louter een andere huisstijl?

In onze duurtestvloot hebben we sinds maart een Polo 1.0 TSI met 95 pk. Die rode Volkswagen staat er als Highline Business R behoorlijk volwassen aangekleed bij. Het is echter niet de enige compacte hatchback uit de Volkswagen Group. We zetten er een Seat Ibiza naast, voorzien van dezelfde aandrijflijn, dezelfde onderstelafmetingen en eveneens voorzien van het rijkste uitrustingspakket: FR Business Intense. Alleen hangt aan die Seat een beduidend lager prijskaartje. Ben je dief van je eigen portemonnee wanneer je voor de Volkswagen kiest, of doe je jezelf juist iets tekort met de Seat?
Volkswagens modulaire bouwsysteem MQB biedt in alle richtingen meer dan genoeg ruimte om te variëren, maar toch hebben de Polo en de Ibiza een gelijke wielbasis en spoorbreedte. En daarin tonen de fabrikanten zich niet van hun meest bescheiden kant. Want hoewel dit tweetal is ingedeeld in het B-segment, de klasse van de compacte hatchbacks, zijn de basismaten van het onderstel groter dan die van een Golf van de vierde generatie (de C-segment middenklasser van rond de eeuwwisseling). Als het om ruimte gaat, is er bij de Polo en Ibiza dan ook weinig reden tot klagen. Voorin heb je in beide auto’s meer dan genoeg armslag. Achterin biedt de hogere Polo meer hoofdruimte, maar voordat je op de Seat-achterbank met je kruin langs de hemelbekleding schuurt, moet je wel een bovengemiddelde lengte hebben. Spullen meenemen is bij deze auto’s geen enkel probleem; in beide kofferbakken past 355 liter bagage (ruim 20 liter meer dan in die Golf IV trouwens). En verder is er in het interieur genoeg ruimte voor kleine spullen, bijvoorbeeld onder de middenarmsteun, die de auto’s in deze uitvoering tussen de voorstoelen hebben, of in de portiervakken (die zelfs aan de achterportieren zitten).

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (105) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum