Saab 9-5 BioPower

Saabs autobio

Saab 9-5 BioPowers
AutoWeek 28 2006
AutoWeek 28 2006

Je leest het in AutoWeek 28 2006

In Zweden was de eind vorig jaar geïntroduceerde, vernieuwde Saab 9-5 al leverbaar met een 2,0-litermotor die op bio-ethanol kan lopen. Dit jaar krijgt de 2.0t BioPower gezelschap van een 'groene' 2,3-liter krachtbron. Alle twee de milieuvriendelijke machines worden nu ook bij ons leverbaar.

Eind oktober 2005 introduceerde Saab z'n gefacelifte 9-5. Het model is te herkennen aan een nieuwe neus, waarmee de gelifte 9-5 zich onderscheidt van alle Saab-modellen die sinds de komst van de Saab 900 in 1979 op de markt verschenen zijn. Die 900 kreeg een grille met drie openingen; één grote in het midden en twee veel kleinere aan weerskanten. De twee kleinere openingen lijken nu verdwenen. Maar ze zijn er nog wel. Alleen vallen ze niet op, omdat ze optisch deel uit maken van de om de hoeken van het koetswerk lopende koplampunits. In het midden van de grille zit een chroomstrip. Volgens de fabrikant heeft die strip de vorm van een vleugel en moet hij ons eraan herinneren dat Saab ooit begonnen is als vliegtuigfabriek. (Er worden trouwens nog altijd Saab-vliegtuigen gebouwd, maar de vliegtuigfabriek en de autoproducent hebben al jarenlang niets meer met elkaar te maken.)

Met de 'nieuwe' 9-5 speelde Saab in op een nieuwe trend. Van het model werd ook een versie op de markt gebracht die kan rijden op bio-ethanol: de 2.0t BioPower. In eerste instantie werd die 2.0t BioPower alleen geleverd in Zweden, het 'thuisland' van Saab. In Zweden wordt bio-ethanol gemaakt van landbouwgewassen en biologisch materiaal dat overblijft bij de bosbouw. Maar de 'groene' brandstof kan ook worden gewonnen uit allerlei andere plantaardige materialen; al zijn ze niet allemaal even geschikt. Een belangrijk voordeel van bio-ethanol is dat het geen CO2 aan de atmosfeer toevoegt, wanneer het wordt verbrand. Een motor die op de milieuvriendelijke brandstof loopt, stoot weliswaar CO2 uit, maar die kooldioxide is eerder uit de dampkring opgenomen door het plantaardige materiaal dat als grondstof voor de bio-ethanol werd gebruikt.

Hoger octaangetal

Sinds kort is bio-ethanol ook in Nederland in brandstof voor auto's leverbaar; en wel in een mengsel dat wordt aangeduid als E85. 'E85' is een afkorting, waarbij 'E' voor ethanol staat en '85' voor 85 procent. De brandstof die uit de E85-pomp komt, bestaat dus voor 85 procent uit (bio-)ethanol; de resterende 15 procent is 'gewone' benzine. Om een auto op E85 te kunnen laten rijden, moet hij een beetje worden aangepast. Kunststof onderdelen die door de ethanol aangetast zouden worden, moeten worden vervangen door onderdelen van een materiaal dat wél tegen die brandstof bestand is.

'Bio-ethanol' en 'BioPower'; dat klinkt allemaal erg biologisch. Maar bio-ethanol is zeker geen slap alternatief voor benzine. Integendeel; het 'groene' goedje is zelf krachtiger. E85 heeft namelijk een octaangetal van 104, terwijl het octaangetal van 'gewone' benzine 95 is. E85 maakt een motor dus krachtiger. Dat zien we al aan de 2.0t van Saab. Als die met bio-ethanol wordt gestookt, stijgt het vermogen van 150 naar 180 pk en loopt het koppel op van 240 naar 280 newtonmeter. Dat heeft ook z'n uitwerking op de prestaties; de topsnelheid van de Sport Sedan gaat van 210 naar 225 km en de tijd die nodig is om van nul naar honderd op te trekken, zakt van 9,8 naar 8,5 s.

Flexibel tanken

Nu in Nederland ook bio-ethanol getankt kan worden, biedt Saab de 9-5 2.0t BioPower ook bij ons aan. De verschillende versies kosten E 1.000 meer dan de vergelijkbare uitvoeringen met 2.0t-motor. Intussen is het motorengamma van de 9-5 uitgebreid met een BioPower-variant van Saabs 2.3t-krachtbron. Ook hier zorgt de bio-ethanol voor meer power. Het maximum vermogen gaat omhoog van 185 naar 210 paardenkrachten; het maximum koppel van 280 naar 310 Nm. Dankzij de extra pep kan een handgeschakelde Sport Sedan in 7,9 in plaats van in 8,5 tellen vanuit stilstand naar honderd accelereren.

Een probleempje voor milieubewuste automobilisten die op E85 willen rijden, is wel dat deze brandstof voorlopig alleen nog maar bij één pompstation van Argos Oil in Rotterdam getankt kan worden. Voor de BioPower-motoren is de beperkte beschikbaarheid van E85 geen punt. Dankzij het flexibele Trionic-motormanagementsysteem kunnen ze zonder mankeren op 'gewone' benzine rijden. Maar dan verliezen ze wel de extra power die E85 levert en presteren ze als wagens met 'gewone' benzinemotoren.

Merk je er iets van wanneer je met een 9-5 met BioPower-motor rijdt? Nee, daar merk je niets van. Maar mensen die een 9-5 BioPower afwisselend met E85 en gewone benzine stookten, zeggen dat je wel degelijk ervaart dat je met E85 in de tank meer paardenkrachten kan mobiliseren. Die kan het onderstel – dat bij de facelift van vorig jaar werd verbeterd – prima aan. Ook bij een hoog snelwegtempo ligt de 9-5 stabiel en zeker op de weg en vervoert hij z'n inzittenden beslist comfortabel. En de voorwielen volgen de bevelen die ze via het stuur krijgen nauwkeurig op. Toch werkt de besturing eerder met grote vanzelfsprekendheid dan met een gevoel van uiterste exactheid.