Rij-impressie Volkswagen Golf VI GTI
Met de groeten van Stuck en Ickx
91 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
De komst van een nieuwe Golf GTI is altijd weer een bijzonder moment, of je nu liefhebber bent van het model of niet. Hoewel de zesde generatie Golf GTI onderhuids veel gemeen heeft met z'n voorganger, zijn er genoeg veranderingen te vinden. Aan de zonnige Franse zuidkust troffen we niet alleen de nieuwe GTI, maar kregen we er ook nog twee racelegendes gratis bij.
In veel opzichten doet het introductie-evenement van de Golf VI GTI sterk denken aan die van z'n voorganger, vijf jaar geleden. Bij beide evenementen werd stevig geleund op de 'heritage' van de GTI, met de nadruk op het oermodel. Volkswagen zou ook wel gek zijn om geen gebruik te maken van de speciale sfeer waarmee de letters GTI worden omgeven. Om de feestvreugde verder te verhogen, heeft de gastheer deze keer niet alleen een aantal in nieuwstaat verkerende GTI'tjes uit 1976 uit de kast getrokken. Tevens is oud-coureur Hans-Joachim Stuck ingehuurd om de het geheel van de nodige smeuïge verhalen uit de oude doos te voorzien. De 58-jarige ex-DTM-kampioen wordt echter niet alleen betaald om de aanwezige journalisten te vermaken maar heeft ook daadwerkelijk een bijdrage geleverd bij de ontwikkeling van de nieuwe GTI. Dat mijn eerste kennismaking met deze auto voorgoed verbonden zal zijn met gepensioneerde racelegendes, krijgt de volgende dag gestalte wanneer ik bij de tolpoortjes van de Franse péage plotseling oog in oog sta met Formule 1-icoon Jacky Ickx. De aanleiding stemt iets minder vrolijk; we zijn beide staande gehouden door de gendarmerie, die het vandaag heeft voorzien op stevig doorrijdende buitenlanders. Jacky in een zwarte Audi RS6, ondergetekende in een knalrode Golf GTI, daar staan we dan ... Een bijzonder moment dat ik graag even met u wilde delen maar waarmee u verder weinig opschiet natuurlijk. Laten we het over de nieuwe GTI gaan hebben. In veel opzichten is de zesde generatie Golf misschien een Golf 5 ½, er zijn wel degelijk een aantal zaken anders. Daarbij neemt het uiterlijk het grootste deel van de veranderingen voor z'n rekening. De door Walter De'Silva getekende koets is strakker, scherper gelijnd dan z'n voorganger. Daarbij verschilt de GTI zoals gebruikelijk van z'n minder potente broeders door een aantal stilistische aanpassingen, zoals een andere bumperpartij aan voor- en achterkant (met 'diffusor' en twee uitlaatpijpen, aan elke kant eentje), grote 5-spaaks lichtmetalen wielen en een interieur met de kenmerkende ruitjesbekleding.
Realistische keuze
Hoewel het op 't eerste gezicht lijkt alsof Volkswagen er gewoon 10 pk heeft 'bij-gechipt' ten opzichte van de 200 pk direct ingespoten TSI-motor uit de vorige GTI, is er toch iets meer aan de hand. De vermogensstijging is mede te wijten aan de montage van andere zuigers en zuigerringen, een andere luchtmassameter en een nieuwe brandstof- en vacuümpomp. Goed, 10 pk erbij dus. Merk je dat? Nauwelijks. Belangrijker is misschien wel dat het gemiddelde verbruik daalde van 8,0 naar 7,3 l/100 km, waarmee de GTI nu een C- in plaats van een D-label krijgt. Een aardige bijkomstigheid maar waar het natuurlijk om gaat bij een GTI, is het rijden. Het ligt, gezien de technische overeenkomsten met de vorige GTI, voor de hand dat er qua rijbeleving geen schokkende verschillen zullen zijn. En die zijn er dan ook niet. Volkswagen houdt vast aan de filosofie dat een GTI ook voor alledaags gebruik goed inzetbaar moet zijn en dat lijkt ons een realistische keuze. Dat heeft wel als consequentie dat je inlevert op puurheid à la Civic Type R, opgefoktheid à la Astra OPC, scherpte à la Mégane RS of lompheid à la Impreza WRX Sti of Focus RS, al zijn die laatste twee van een andere orde. 210 pk is tegenwoordig een gemiddelde waarde voor een hot hatch en daarmee is de GTI snel (0-100 km/h in minder dan 7 seconden, top 240 km/h) maar verzet-ie geen bakens. Bovendien wordt het vermogen netjes, geleidelijk gebracht, zonder turbogat of andersoortig nukkig gedrag. Aan het einde van z'n toerenbereik loopt de tweeliter langzaam in de begrenzer. Zo vloeiend dat je het bijna niet door hebt en je even afvraagt waar je vermogen is gebleven. Het gebrek aan geluidsbeleving van de viercilinder wordt gecompenseerd door een mooi 'getuned' uitlaatsysteem dat een lekker donkere brom produceert en de plofjes bij gas los fraai accentueert.
DCC, XDS, ACC ...
Nieuw voor de Golf GTI is het tegen meerprijs leverbare adaptieve dempersysteem DCC, dat de bestuurder de keuze geeft tussen een comfortabele of sportieve afstemming van de schokdempers. Kies je geen van beide, dan bepaalt de elektronica zelf hoe hard de demping moet zijn onder de aanwezige omstandigheden. In de sportstand wordt niet alleen het onderstel behoorlijk stug maar komt er ook meer weerstand in de stuurbekrachtiging voor een beter gevoel. Een ander nieuwtje is de aanwezigheid van XDS als onderdeel van het elektronische sperdifferentieel en het ESP. Het heeft als taak het geleidelijk afremmen van een slippend binnenste voorwiel in de bocht. Feitelijk een omgekeerde variant van een mechanisch sperdiff, in dit geval zorgt het voor een rustigere voortrein bij een stevig potje sturen, met minder onderstuurreacties. Net als bij de Golf V GTI is er keuze uit een handgeschakelde zesbak of een DSG-bak met evenveel verzetten – te bedienen via kleine, meedraaiende flippertjes achter het stuur. Hoewel er maar weinig valt af te dingen op het DSG, waren we in de GTI meer gecharmeerd van het zelf schakelen, dat geeft je toch net iets meer betrokkenheid. De laatste opmerkelijke nieuwtjes voor de GTI zijn adaptieve cruise control (ACC) en Park Assist met achteruitrijcamera en zelf-achteruit-inparkeerfunctie. Al met al is de Golf VI met alle kleine en grotere aanpassingen toch weer genoeg anders dan z'n voorganger, hoewel de beleving aan boord nagenoeg gelijk is gebleven. Wederom een uitstekende allrouder, die zodoende een breed publiek zal aanspreken. Vanaf 24 april staat de nieuwe GTI bij de dealer voor een prijs van om en nabij de 31.500 euro, waarbij het uitrustingsniveau gelijk is aan dat van de Golf V GTI, al wordt er tegenwoordig standaard een armsteun tussen de voorstoelen gemonteerd.
Lezersreacties (91) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.