Renault Laguna GT (2008) - Test

Technisch hoogstandje

1 reacties

Video
AutoWeek 16
AutoWeek 16

Je leest het in AutoWeek 16

Het vlaggenschip van de Renault Laguna heeft vierwielbesturing. Dat zijn we al een hele tijd niet meer tegengekomen. We reden hem op haarspeldbochtenparadijs Corsica.

Misschien zouden we er anders niet zo veel aandacht aan hebben besteed; een nieuwe uitvoering van een auto die al maanden gewoon over onze wegen rijdt. Maar ho even, de GT is wel de topversie van de nieuwe Renault Laguna. Bovendien is deze auto voorzien van iets heel nieuws: vierwielbesturing. En nu is het aan de kenners onder u om 'ho even!' te roepen en die hebben dan gelijk… ten dele. Want ja, andere merken, waaronder Honda, hadden in de jaren tachtig van de vorige eeuw al modellen met meesturende achterwielen in het gamma, maar de manier waarop Renault dat nu doet, is zo verschillend dat we het met een zuiver geweten nieuw durven te noemen. Maar daarover later meer. Want laten we beginnen met een rondje om de auto. Hij valt meteen op door de diepblauwe metallic lak, die exclusief voor de GT is. Daarnaast is het armatuur rond de koplampen zwart en ligt ook over de achterlichtunits een donkere floers. De grille is agressiever vormgegeven dan bij z'n eenvoudiger broertjes, wat wordt afgemaakt door twee smalle, hoge luchtinlaten aan weerszijden. Hoogglans zwarte buitenspiegels, dubbele verchroomde uitlaat en GT-logo's op de B-stijlen. En dat zoiets niet op Nijntje-pantoffels mag staan, spreekt voor zich: 18-inch sportwielen maken het plaatje af. We hebben ons eerder misschien wat terughoudend uitgelaten over het uiterlijk van de nieuwe Laguna, maar in deze uitrusting blijft van de stelling dat hij wat saai oogt geen spaan heel.

Afgeplat stuur

Ook het interieur onderscheidt zich van dat van de gewonere Laguna's. Zo is leer met alcantara standaard, zijn de pook en de pedalen in aluminium uitgevoerd en heeft het sportstuur een afgeplatte onderkant, net als de sportievere modellen van Audi.

Tot zover de toeters en bellen, want nu komen de zaken waar het écht om gaat. De GT-uitvoering is namelijk onlosmakelijk gekoppeld aan de twee sterkste motoren uit het gamma van de Laguna. Beide zijn tweeliter viercilinders, de benzine-uitvoering biedt dankzij de toepassing van een twinscroll-turbo 205 pk en 300 Nm, de diesel heeft 180 pk en maar liefst 400 Nm in de hoge hoed. Wij rijden het grootste deel van onze testkilometers in de diesel Estate, want dat zal volgens de importeur de meest verkochte worden in ons land. Decor voor onze testritten is het rebelse, Franse (dat laatste durven we alleen maar te schrijven omdat we er vrij zeker van zijn dat AutoWeek daar niet gelezen wordt) eiland Corsica. Een paradijs van haarspeldbochten, steile beklimmingen en gapende ravijnen. Het forse koppel komt dan ook goed van pas. De tweeliter begint vanaf 2.000 tpm op volle kracht te werken en gaat zo door tot het rode gebied. Hierdoor is schakelen, ondanks het uitdagende traject, maar af en toe nodig. Het motorgeruis blijft daarbij keurig buiten het interieur.

Scepsis

Maar het moet gezegd, veel aandacht voor de motor hebben we eigenlijk niet. Want Renault schermt met een uniek systeem met meesturende achterwielen, Active Drive. En alleen die naam riekt al naar iets dat meer met marketing dan met technische vooruitgang te maken heeft. Dus stappen we met een gezonde dosis scepsis achter het stuur. Temeer daar andere merken twintig jaar geleden al met vierwielbesturing experimenteerden; en daar hoorden we nooit meer iets van. Echter, dan gaan we voorbij aan het feit dat Renault de kunst volledig anders aanpakt. Want twintig jaar geleden draaiden de achterwielen in een vaste relatie tot de voorwielen mee, ongeacht de omstandigheden. Inmiddels hebben we allerlei systemen die zich met de besturing bemoeien en zo kan het zijn dat bij Active Drive de achterwielen tot 60 km/h tegenovergesteld aan de voorwielen draaien, en daarna geleidelijk (snelheidsafhankelijk) méé gaan draaien. Met als resultaat een tweeledig effect: bij lage snelheid wordt de draaicirkel met tien procent verkleind, vergelijkbaar met die van de veel kleinere Clio. Bovendien hoef je het stuur minder ver te draaien, wat stadsverkeer minder vermoeiend maakt. Op hoge snelheid geven de achterwielen weerstand aan de middelpuntsvliedende kracht die op de achterkant werkt, waardoor overstuur wordt tegengegaan. Of, minder technisch, de auto gaat, overdreven gezegd, ietwat zijwaarts door de bocht, als een krab die naar zee rent.

Gekke bui

In de praktijk resulteert dat inderdaad in een aanvankelijk ietwat merkwaardig, maar na gewenning buitengewoon wendbaar aanvoelend manoeuvreren door smalle straatjes en over krappe parkeerplaatsen. Op hoge snelheid voelt de Laguna GT daardoor bijzonder scherp en trefzeker aan, alsof je een veel lichtere auto in je handen hebt. Active Drive is bovendien gekoppeld aan het ESP, waardoor de achterwielbesturing zonodig ook corrigerend kan werken. Doordat het systeem de gegevens een tijdje bewaart, kan het onderscheid maken tussen een gekke bui van de bestuurder en een noodsituatie, en op basis daarvan ingrijpen of tolereren.

Het is een totaalpakket dat van deze Laguna een bijzonder fijne auto maakt. De krachtige motor, scherpe besturing en niet te vergeten de heerlijke sportstoelen en dat goed in de hand liggende stuurwiel. Renault Nederland wil de GT dan ook nadrukkelijk opvoeren als boegbeeld van de reeks. Om dat kracht bij te zetten, zet de importeur de GT de eerste vier maanden voor gunstige introductieprijzen op de markt. Die pret duurt tot en met september, daarna gaat de benzineversie tweeduizend euro in prijs omhoog, de diesel wordt dan zelfs vier mille duurder. Op 1 juni krijgen de eerste dertig dealers hun GT, later die maand wordt de rest van de Renault-winkels voorzien.

Renault Laguna GT
Renault Laguna GTRenault Laguna GTRenault Laguna GTRenault Laguna GTRenault Laguna GTRenault Laguna GTRenault Laguna GTRenault Laguna GTRenault Laguna GTRenault Laguna GT

Lezersreacties (1) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.