Porsche Panamera vs. Audi S8

Het allerbeste van twee werelden

AW 51 en 52
AutoWeek 51/52 2016
AutoWeek 51/52 2016

Je leest het in AutoWeek 51/52 2016

Afgelopen zomer onthulde Porsche de tweede generatie Panamera, een model waar gezien het succes van zijn voorganger veel van mag worden verwacht. Een andere razendsnelle limousine uit dezelfde contreien is de Audi S8 Plus. Die gaat al wat langer mee, maar is hij nog genoeg bij de les om het de nieuwe Porsche moeilijk te maken?

Hoe verdeeld de meningen ook altijd waren over de Porsche Panamera, het heeft zijn commerciële succes nooit in de weg kunnen staan. De tijdgeest ten spijt: financiële markten stortten in, hypotheken verdwenen naar adem happend onder water en trouwe, gebeiteld zittende werknemers werden onzekere zzp'ers, maar de Porsches Panamera gingen als warme broodjes over de toonbank. Net als de Cayenne doorstond hij bovendien vlekkeloos de hoon van Porsche-puristen en bewees hij dat het merk ook in andere segmenten dan alleen pure sportauto's uitmuntende auto's kan bouwen.

911-ACHTERLICHTEN

Goed, de eerste Panamera had een lijnenspel dat op z'n minst enige gewenning vergde, wat met name kwam doordat de achterkant in verhouding tot de rest van de koets nogal hoog en dik was; een noodzakelijk kwaad om achterin de ruimte te bieden die je van een dergelijke limousine mag verwachten. Toch heeft negen jaar nadenken hem geen windeieren gelegd, want al is de tweede generatie Panamera direct als zodanig herkenbaar, het valt ookmeteen op dat hij van achteren flink is afgeslankt. Nu is dat deels relatief, want in cijfers is de Panamera voornamelijk gegroeid. Zo is hij met 5,05 meter ruim drie centimeter langer dan zijn voorganger, groeide de breedte 6 mm en zelfs de hoogte nam met 5 mm toe. Afgezien daarvan is het vooral de lichtpartij aan de achterkant die de nieuwe Panamera op het oog echt nieuw maakt. De ronde, bolle units hebben plaats gemaakt voor scherper getekende achterlichten die sterk zijn verwant aan die van de 911; lager, breder en met strakke lijnen die over de hele achterklep doorlopen in donkere kleuren 'glas'.

In zijn huidige vorm kennen we de Audi A8 al weer sinds 2010. Drie jaar later kreeg hij weliswaar een facelift, maar dat was er een in de categorie never change a winning team. Gelukkig zijn ze bij Audi ster in het maken van tijdloze ontwerpen, maar dat kan niet verhullen dat de huidige A8 niet meer als de modernste in zijn klasse oogt. Aan de andere kant heeft dat ook wel iets chics, wars van modegrillen blijven; kijk maar naar concerngenoot Bentley. En zoals we al opmerkten, de gloednieuwe Panamera verschilt zo op het eerste oog ook niet veel van het origineel dat negen jaar geleden het licht zag. We zijn dan ook niet op zoek naar met alle winden meewaaiende modepopjes, maar naar gedistingeerde krachtpatsers.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren