| Uitvoering | Panamera 4 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 164.000 km |
| KM-stand laatst | 164.000 km |
Mijn eerste auto: Porsche Panamera4
Een review over mijn eerste auto. Ik besef dat dat betekent dat ik weinig vergelijkingsmateriaal heb, waardoor de waarde van deze review wellicht beperkt is. Toch vind ik het belangrijk om deze review te schrijven, omdat ik zelf tijdens mijn zoektocht naar deze auto maar weinig reviews van Panamera's vond en ik denk dat die mij absoluut hadden kunnen helpen. Daarnaast schrijf ik deze review ook omdat ik het leuk vind iets over mijn auto te delen. Het bezit van deze auto is voor mij namelijk ook absoluut een kwestie van hobbyisme.
Deze review opent met de beschrijving van mijn zoektocht en uiteindelijke aankoop van de auto. Daarna zal ik mijn ervaring m.b.t. rijden en onderhouden tot nu toe delen.
De zoektocht en aankoop
Als kind was ik altijd al gefascineerd door auto's, in alle soorten en maten. De Porsche Cayenne Turbo (eerste generatie) van de buurman van mijn ouders vond ik altijd éxtra bijzonder. Dat geluid! In die tijd zei ik dan ook vaak dat ik "later" een Porsche Cayenne zou gaan rijden.
Fast forward naar februari 2025, toen ik onderweg naar wintersport met vrienden op de achterbank zat met een collega-liefhebber. We werden toen ingehaald door een Porsche Cayenne (eerste generatie). Voor ons aanleiding om samen occasionsites af te speuren naar leuke (betaalbare) Cayennes. Lang verhaal kort: uiteindelijk kwamen we uit bij een aantal best aardige opties van rond de 25-30k. Dat idee bleef in mijn hoofd spelen en na wat rekenwerk kon ik het geld ook vrijmaken, waardoor die droom voor "later" ineens bereikbaard voelde.
Na thuiskomst begon mijn zoektocht écht. De eerste proefritjes maakte ik in het paasweekeinde van 2025. Omdat ik niet noodzakelijk een auto nodig had, heb ik ruim de tijd genomen om mijn opties te verkennen en proefritjes gemaakt in:
- Porsche Cayenne (2011): Qua uitstraling vind ik deze echt heel mooi, maar tijdens het rijden was de look and feel voor mij toch iets te gedateerd.
- Porsche Cayenne Hybrid (2015): Dit vond ik een fantastische auto en na de proefrit wellicht de fijnste auto waar ik ooit in had gereden. Echter, niet tot overeenstemming gekomen met de dealer en vervolgens nooit meer een goed alternatief gevonden.
- Porsche Macan (2017): Prachtige auto met direct een meer moderne look and feel maar de 2 liter motor voelt voor een Porsche toch wat underwhelming. Daarnaast was de Macan voor mijn gevoel toch wat te klein (eis was dat ik met 4 vrienden comfortabel op wintersport zou kunnen).
- Porsche Macan Turbo (2014): Deze vond ik erg gaaf maar, niet tot overeenstemming gekomen met de dealer. Daarnaast bleef het probleem voor de achterbankpassagiers.
- Porsche Panamera 4S (2012): ontzettend gave auto, maar het model waarin ik proefreed had wat achterstallig onderhoud. Daarnaast is het voor mij (zonder schadevrije jaren) eigenlijk niet te doen om een 4S te verzekeren in de grote stad.
Na de proefrit met de Panamera bleef bij mij plakken dat dit misschien wel de gaafste auto is waarin ik ooit heb gereden. Lekker laag op de weg waardoor de auto erg sportief aanvoelt, bizarre wegligging waardoor sturen een feest wordt, maar tegelijkertijd mega comfortabel. Ik durfde echter de trekker niet over te halen, omdat ik veel problemen las bij Panamera's en ik nergens een exemplaar vond met overtuigende onderhoudsgeschiedenis.
Tot ik online deze auto tegen kwam. Een model uit 2014 met een voor mij acceptabele kilometerstand, die altijd is onderhouden door de Porsche specialist die deze auto ook in consignatie te koop had staan. Enige punt van twijfel: heeft de basismotor (3.6 liter V6, 310 pk) wel voldoende dat WOW-effect. Na 5 minuten proefrijden kon ik al volmondig zeggen: absoluut. Dat kan er overigens ook aan liggen dat dit mijn eerste auto is. Als je eerder altijd een Panamera 4S met V8 hebt gereden, is de standaard 4 met V6 wellicht wat teleurstellend. Voor mij biedt dit echter ruim voldoende vermogen om lekker van te genieten.
Vervolgens ben ik er snel uitgekomen met de verkoper en kon ik de auto een week later ophalen. Sinds ik de auto in mijn bezit heb, zijn mijn bevindingen als volgt.
Opties:
De auto zit absoluut niet ruim in de opties. Zo ontbreken een achteruitrijcamera, stoelverwarming, sport chrono, BOSE geluid, ga zo maar door. Voor mij geen punt, het is mijn eerste auto en ik accepteer dat ik die dingen mis. Waar ik wel veel plezier uit haal is het uitgebreide lederpakket. Ziet er top uit en maakt de gehele look and feel gewoon erg prettig. Je voelt de luxe van je omgeving gewoon tijdens het rijden. Ook zit het uitgebreide luchtveringpakket op de auto, daarover hieronder meer.
Comfort:
In het begin moest ik wat wennen aan de luchtvering die ik onrustig vond en zo nu en dan bij drempels aanvoelde als een waterbed. Inmiddels ben ik hieraan gewend en vind ik de zachte verwerking van hobbels erg prettig. Overigens kun je de luchtvering ook stijver afstellen, wat meer controle oplevert. In de sport plus stand wordt sturen dan echt haarscherp.
Daarnaast merk je dat de auto zich het best thuis voelt op lange stukken snelweg. Ritjes naar wintersport waren een feest, zeker toen ik voor het eerst de autobahn op mocht. Daar waar het kon haalde de auto volgens de teller snelheden die boven het fabrieksmaximum liggen, een mooie prestatie voor een auto van inmiddels bijna 12 jaar oud. Ook op hoge snelheden blijft de auto verrassend comfortabel en stabiel.
Puntje van kritiek zijn wel de stoelen. In mijn Panamera zitten de basisstoelen (vaker zal voor de upgrade zijn gekozen). Deze zijn wat smal en mijn rug relatief breed, waardoor deze niet in elke positie comfortabel zijn voor mijn schouders.
Prestaties:
Waar ik aanvankelijk twijfelde over het vermogen, ben ik inmiddels apetrots op wat mijn auto kan. Optrekken voelt fantastisch en het motorgeluid is voor mij muziek in de oren. Als gezegd zijn wegligging en sturen ook perfect.
Wel moet je er rekening mee houden dat een tankje er vlug doorheen vliegt als je wat sportiever rijdt. Nu mag een hobby geld kosten, maar de prijzen van EURO98 zijn absoluut niet grappig meer. Bij rustig rijden, verbrand de auto zo'n 1 op 10.
Betrouwbaarheid:
Pas nu ik deze review schrijf, merk ik dat er in een jaar tijd toch best een hoop punten aan de auto zijn aangepakt. Dat is echt iets om rekening mee te houden. Ik zou de auto dan ook absoluut niet zonder BOVAG garantie kopen. Bij mij zijn aangepakt:
- pomp van de luchtvering ontvangen (defect ontdekt tijdens proefrit en voor verkoop aangepakt)
- draagarmen luchtvering vervangen (toen het kouder werd begonnen deze te piepen en kraken, onder garantie vervangen)
- accu vervangen (start stop systeem werkte niet, daarnaast telkens melding accustoring, onder garantie vervangen)
Al met al dus toch best wat dingetjes. Voor mij voelt dit nog niet als een probleem omdat de genoemde punten onder garantie zijn opgelost. Mocht ik aankomend jaar met eenzelfde hoeveelheid euvels worden geconfronteerd zal dat gevoel wellicht toch wat anders zijn. Toch houd ik er rekening mee dat dit het geval is, nu de auto voorheen ook aantoonbaar goed is onderhouden.
Kosten:
Hiervoor stond ik al even stil bij de benzinekosten. Die zijn fors. De reparaties heb ik niet zelf hoeven bekostigen, dus daar kan ik niets van zeggen.
Wel is mijn bumper beschadigd geweest. Verzekeringswerk, maar de kosten voor reparatie van de totale schade bedroegen bij de Porsche dealer meer dan EUR 5.000,-. Wanneer dit geen verzekeringswerk was geweest, had ik wel even slecht geslapen van dat bedrag.
Daarnaast een keer pech gehad met een lekke band. Dat kan uiteraard bij iedere auto gebeuren, maar met Porsche breedset velgen is het bonnetje ook dan uiteraard direct EUR 700,-. Een nieuw setje winterbanden heeft me daarnaast afgelopen winter EUR 1500,- gekost.
Naast de maandelijkse kosten voor verzekering (zonder schadevrije jaren EUR 180 per maand) en wegenbelasting (EUR 120 per maand), is het dus zeker niet goedkoop om deze auto te rijden.
Conclusie:
Mijn eerste auto voelt voor mij voorlopig als een droom die ik waar heb mogen maken. Altijd als ik in de auto zit geniet ik daar volop van. Inderdaad, daar zitten kosten aan verbonden, maar voor mij weegt het plezier daar ruimschoots tegenop. Als ik mijn auto zie staan, open, start, accelereer of door een bocht stuur, ik blijf ervan genieten. Ik hoop dat ook te mogen blijven doen en deze auto nog zeker 5 jaar, hopelijk tot meer dan 250k km te rijden. Nog altijd wel met de kanttekening dat het onderhoud de aankomende jaren uiteraard alsnog enorm tegen kan vallen.
Kortom, als ik tijdens mijn zoektocht meer reviews had gelezen, dan had ik gehoopt dat daarin had gestaan: doe het maar, het is fantastisch en het leven is te kort om je dromen niet waar te maken omdat ze geld kosten.
Tot slot:
Hopelijk is deze review nuttig voor anderen die op zoek zijn naar een Panamera, of gewoon leuk om te lezen. Vragen verneem ik graag in de comments, want waar ik kan help ik graag met het delen van informatie.
Ik ben voornemens deze review aan te vullen met ervaringen. Aankomend najaar heeft de auto een beurt nodig. Eventuele relevante zaken die daarbij naar voren komen zal ik uiteraard delen.