Test: Nissan Leaf - Renault Zoe - Volkswagen e-Golf

Niks NOx, gewoon bouwen

EV Renault Zoe Volkswagen e-Golf Nissan Leaf
AutoWeek 49 2019
AutoWeek 49 2019

Je leest het in AutoWeek 49 2019

Met het korter worden der dagen komt niet alleen de kerstman, maar ook het moment dat de bijtelling op EV’s verdubbelt, naderbij. Slim dus om er nog snel even een op de kop te tikken, maar helaas, het gros van de betaalbare elektrische auto’s is pas in 2020 beschikbaar. Gelukkig zijn er ook een paar die nog voor de jaarwisseling op de stoep kunnen staan.

De stikstofemissie van het autoverkeer staat de bouw van nieuwe woningen in de weg. Dat willen we natuurlijk niet op ons geweten hebben, dus gaan we met drie geheel emissievrije auto’s naar een kakelverse wijk, waar de nieuwe huizen met tientallen tegelijk uit de grond worden gestampt. Volgend jaar is de aanwas van elektrische auto’s enorm; Opel e-Corsa, Peugeot e-208, Volkswagen ID3, et cetera et cetera. Maar voor wie nog voor het nieuwe jaar elektrisch wil rijden, al dan niet om de verdubbeling van de bijtelling voor te zijn, komen die auto’s allemaal te laat. Toch valt er wel degelijk wat te kiezen.

De Renault-Nissan-alliantie was er altijd al vroeg bij met elektrisch rijden en heeft daarom ook nu al zijn nieuwe lichting ruim op tijd in de showroom staan. Nissan presenteerde eerder dit jaar de relatief nieuwe (begin vorig jaar geïntroduceerde) Leaf met een verhoogde en daarmee meer concurrerende actieradius. Renault heeft sinds enkele weken de derde generatie Zoe in de showroom staan en die is op het oog misschien niet spectaculair nieuw, maar heeft twee aspecten die ook hem helemaal klaarmaken voor het elektrische strijdtoneel dat 2020 ongetwijfeld gaat brengen: een grotere actieradius en de mogelijkheid tot snelladen. De derde speler in deze vergelijking lijkt een vreemde eend in de bijt, maar toch verdient de e-Golf hier een plekje. Hoewel de Golf VIII inmiddels al is onthuld en de opvolger van de elektrische versie als ID3 door het leven zal gaan, is de uitgaande e-Golf toch nog een interessante optie voor wie emissievrij door het leven wil zoeven.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum