MG ZS EV - Skoda Citigo-e iV - Smart Forfour EQ - triotest
Hoogspanning in daltarief

De hoge aanschafprijs is nog steeds een van de grootste dealbreakers van elektrisch rijden onder particulieren. Dat wetende gaan we op zoek naar (relatief) betaalbare EV’s, met als uitgangspunt Skoda’s nieuwe Citigo iV. Wat zijn de alternatieven?
Je kunt mensen vertellen dat elektrische auto’s weinig onderhoud nodig hebben. Je kunt ze erop wijzen dat de energiekosten, mits je een beetje slim laadt, een stuk lager zijn dan het pittige bedrag dat je elke week weer aan de pomp achterlaat. Je kunt ze eraan herinneren dat je nog tot 2025 geen cent motorrijtuigenbelasting betaalt en je kunt ze voorzichtig in het vooruitzicht stellen dat de kans groot is dat een elektrische auto over een aantal jaren bij inruil meer oplevert dan één op benzine en dat die aanschafsubsidie voor particulieren nu echt aanstaande is. Maar de eerste indruk bepaalt het beeld en dat is die fors hogere aanschafprijs. De nieuwe Skoda Citigo iV is een mooie aanleiding om eens te kijken wat er zoal te halen valt met een modaal budget, hoewel 25 mille natuurlijk nog steeds een fors bedrag is voor zo’n kleine stads- auto. Maar hé, je rijdt wél elektrisch!
KOOPJE
Skoda zet met de Citigo, net als Seat met de Mii, straks volledig in op elektrisch rijden en Smart nam datzelfde besluit al eerder voor de Fortwo en de Forfour. Laatstgenoemde nemen we in deze test ook mee. Een verhaal apart is de MG ZS EV. Die is weliswaar een stukje duurder dan de Smart en de Skoda, maar gerelateerd aan zijn maten en specificaties is het een koopje; dit geld ben je voor een dergelijke auto op benzine ook algauw kwijt, en zo bezien past hij uitstekend in het thema van deze test. Hoewel de MG qua uiterlijk de enige nieuweling is in dit trio, zie je dat er amper aan af. Saic Motors, het Chinese bedrijf dat achter deze auto zit, heeft de MG ZS EV vrij behoudend vormgegeven. In de goede zin van het woord, welteverstaan: hier zou ook een doorsnee Koreaan kunnen staan. Chinees smaakt (ons) het beste wanneer het flink aan onze smaakpapillen is aangepast. We zien daarom wat Hyundai-invloeden, een vleugje Renault Koleos en wat trekjes van Ford: een prima melange om in onze contreien vrienden mee te maken. En over de beroemde merknaam: Saic heeft MG ooit uit de failliete boedel overgehouden en verzilvert het logo nu door het op deze auto te plakken, in de hoop op een snellere acceptatie in Europa. Ook vanbinnen is er in de MG weinig kans op een aanval van xenofobie. Het dashboard oogt vrij conservatief, met keurige materialen en een afwerkingsniveau dat ruim voldoende is om de laatste vooroordelen over Chinese auto’s bij het oud vuil te zetten. We zien wat knoppen die uit de magazijnen van Volkswagen lijken geleend, vooral op het stuurwiel. Opvallend is verder de draaiknop voor de transmissie, waarvoor inspiratie is gevonden bij Jaguar. Dat merk maakte blijkbaar meer indruk in China, want de Aiways U5 die we inmiddels reden heeft ook zo’n knop. Het grote infotainmentscherm is naar de bestuurder gedraaid en zowel Apple Carplay als Android Auto zijn aanwezig. Boven de transmissieknop is een drietal knoppen geplaatst waarmee je het elektrische systeem instelt. Met ‘Mode’ blader je door Eco, Normal en Sport, ‘KERS’ (Kynetic Energy Recovery System) bepaalt in drie standen de mate van regeneratief remmen en met de knop ‘Battery’ roep je de resterende actieradius in het scherm op – hoewel dat laatste vaker niet dan wel lukt. Zekerder gaat dat met de menuknoppen op het stuur. Het opmerkelijke is dat dit menu ook een toerenteller voor de elektromotor bevat.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Praktijkervaring MG ZS EV: dit vinden eigenaren van hun elektrische crossover

MG ZS tijdelijk weer flink goedkoper

MG ZS EV tijdelijk een heel stuk goedkoper

Skoda Citigo iV vs. Smart Forfour EQ - Dubbeltest

Elektrische VW Up, Skoda Citigo en Seat Mii uitverkocht
