MG ZS - Eerste rijtest
Voorproeven
Sinds het faillissement van MG Rover in 2005 hebben we op het Europese vasteland geen nieuwe MG’s meer mogen begroeten – een aantal modellen is alleen in het Verenigd Koninkrijk geleverd. De huidige Chinese eigenaar, SAIC Motor, heeft echter serieuze plannen om MG opnieuw in onze contreien te gaan voeren. Wij gaan alvast voorproeven met de ZS, de vooralsnog kleinste SUV van het merk.
Bij het horen van de naam MG ZS denken Europeanen mogelijk terug aan de middenklasse-sedan van begin deze eeuw; het was de sportief uitgedoste uitvoering van de Rover 45. Het moge duidelijk zijn dat de actuele ZS niets met die oorspronkelijk geheel Britse auto van doen heeft. MG gaat, in handen van de Chinese eigenaars, met zijn tijd mee en houdt zich in de nieuwe vorm vooral bezig met SUV’s en cross-overs. De ZS is het kleinste model in deze reeks en opereert, afgaande op zijn formaat, tussen het B- en C-segment. Oftewel: tussen bijvoorbeeld de Renaults Captur en de Kadjar.
In Israël, waar wij met de auto kennismaken, ziet de importeur de ZS als goedkoop alternatief voor auto’s als de Hyundai Tucson. Ook de Dacia Duster wordt als concurrent genoemd, maar wel met de toevoeging dat dat veel meer een budgetauto is dan de MG. Met een lengte van 4.314 mm komt de ZS in de buurt van de 27 mm langere Duster, terwijl de Captur met 4.122 mm korter is. Aan de buitenkant is de ZS een kind van zijn tijd. Een grote grille, een dito logo, hier en daar een chroomaccent en moderne verlichtingsunits zorgen ervoor dat hier een keurige auto staat. Opvallend of onderscheidend is de ZS niet; wie alle compacte cross-overs in een blender gooit, krijgt vermoedelijk een product dat op deze auto lijkt.
VOLKSWAGEN
Het interieur is evenmin een toonbeeld van originaliteit. Het dashboard oogt modern, maar de styling is inwisselbaar. Dat gevoel wordt versterkt doordat veel knoppenclusters geïnspireerd lijken op die van Volkswagen-producten. Harde kunststoffen spelen een belangrijke rol in het interieur, maar dat is voor een auto in andere delen van de markt dan de onze geen schande. Rammeltjes en kraakjes ontbreken en van storend grote kieren of slecht passende delen is geen sprake. De boel wordt wat opgefleurd door aluminiumkleurige accenten en een stikselrandje langs de bovenrand van het dashboard.
Hoog in de middenconsole is een glimmend, middelgroot touchscreen voor het infotainmentsysteem gemonteerd, dat vlot reageert en met kleurige tegels is ingericht. Ook elders is de uitrusting in de geteste topversie in orde. Het stuurwiel is bezaaid met knoppen, er is kunstleren bekleding en een groot panoramadak dat zich elektrisch laat openen. Cruisecontrol en airco zijn er natuurlijk ook, al moet de temperatuur nog wel handmatig worden afgesteld.
De zitpositie achter het stuur is niet geweldig, onder meer doordat het stuurwiel niet axiaal verstelbaar is. Bovendien staan de stoelen ook in de laagste stand vrij hoog in de auto. Dat is jammer voor sportieve rijders, maar ZS-kopers krijgen hiermee wel altijd het SUV-gevoel waarnaar zij ongetwijfeld op zoek zijn. Als ruimte ook op het lijstje staat, is het goed om te weten dat de ZS op dat gebied niet teleurstelt. Mede door de hoge zit kunnen volwassenen met een lengte van zo’n 1,80 meter goed ‘achter zichzelf’ zitten op de achterbank en een bagageruimte van 448 liter vinden we eerder in het Cdan in het B-segment.
ELEKTRISCH
SAIC Motor gaat met zijn tijd mee en monteert een 1,0-liter driecilinder turbomotor in de ZS. Met 116 pk is het blok niet overdreven sterk, maar het is vooral de in de testauto gemonteerde automatische zesbak die roet in het eten gooit. Bij rustig rijden gaat het allemaal wel, maar wie bij invoegen, inhalen of het beklimmingen het gas wat dieper intrapt, komt voor teleurstellingen te staan. De bak reageert traag en weigert simpelweg om voldoende terug te schakelen, waardoor de beschikbare kracht niet optimaal wordt benut. Eenmaal op snelheid is de ZS best een prettige auto. Voor dynamiek of stuurplezier moet je toch echt ergens anders zijn, maar het onderstel van de Chinese Brit is wel lekker comfortabel en strijkt oneffenheden netjes weg. Wederom keurig, maar niet opzienbarend.
In zijn huidige vorm is de MG ZS een nette auto, die op een aantal vlakken verrast, maar ook hier en daar nog verfijning mist. Of het model zeer verwende Europese kopers over de streep kan trekken, is echter niet relevant. MG gaat zich in ons werelddeel uitsluitend bezighouden met geheel of gedeeltelijk elektrische aandrijflijnen. Pieter Gabriëls, de Nederlander die als directeur van SAIC Europe de rentree van MG in goede banen probeert te leiden, zegt dat de ZS die op deze pagina’s schittert in een stevig aangepaste elektrische vorm naar ons deel van de wereld zal komen. Deze potentiële rivaal van de Hyundai Kona Electric moet in de tweede helft van volgend jaar de eerste nieuwe MG voor de Nederlandse markt worden. In elektrische vorm dichten we de ZS aanzienlijk betere kansen toe dan in de vorm waarin hij nu wordt gebouwd, zeker omdat MG zichzelf nadrukkelijk profileert als het merk dat elektrisch rijden betaalbaar gaat maken.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
- +Ruim
- +Modern infotainment
- -Mist eigen karakter
- -Trage automaat