Mercedes-Benz SLK 200 Kompressor (2004)

Mercedes-Benz SLK 200 Kompressor
De SLK is een allrounder. Extreem sportief is hij niet, maar ongemerkt is hij veel beter dan je in eerste instantie kunt vermoeden. Zijn volwassen karakter en rijcomfort én de stalen kap maken hem tot een leuke, zeer praktische roadster.

Met zijn elektrohydraulische variodak heeft de achterwielaangedreven roadster een streepje voor op z'n concurrenten. Je hebt immers 'n coupé én roadster en dat is met ons klimaat een groot pluspunt. Het front toont duidelijke verwantschap met de spectaculaire SLR McLaren. De enorme ster laat geen misverstand bestaan over de nobele afkomst en blijkt op de snelweg een probaat middel tegen linkshangende mini-MPV's met spatlappen en fietsendragers. Ze vlíegen subiet naar rechts!

In de achterpartij en de brede schouders is de SL te herkennen. Verder oogt de auto vertrouwd en is hij beslist niet te flamboyant. In het interieur trekt het instrumentarium de aandacht, met klokken die doen denken aan die van de Alfa 147 en de Mazda3. Een mooie cockpit, afgedekt met glas dat heel licht spiegelt en daardoor voor een hoogwaardige uitstraling zorgt, zonder hinderlijke reflecties. Het hele interieur straalt topkwaliteit uit, hoewel de aluminiumkleurige, plastic schakelaars van de ruitbediening wat te goedkoop aandoen.

Gezapig
Het dak van de SLK zit na 22 seconden opgevouwen onder het kofferdeksel en de 1,8-litermotor met compressor heeft er zin in. Stuur en stoel zijn perfect in te stellen voor een uitstekende zitpositie. De testauto is voorzien van een automatische vijfbak, maar wij hadden liever een handgeschakelde zesbak (standaard). De automaat is – zelfs in de sportieve modus – niet op alertheid te betrappen. Daardoor krijgt de SLK iets gezapigs. De nadruk ligt te veel op comfort. Wil je snel, dan moet het gaspedaal echt he-le-maal naar de vloer om de transmissie tot terugschakelen te manen. De levendigheid en dynamiek die je van een auto als deze verwacht, blijven voor een deel achterwege en de 163 pk en 240 Nm van de basismotor komen niet volledig tot hun recht. We hebben niets tegen automaten, maar ze moeten dan wel in staat zijn het verlangen naar een handbak te elimineren. En dat is hier niet het geval.

Subliem

Het onderstel van de nieuwe SLK is van grote klasse. Vóór worden McPhersons in combinatie met drie reactiearmen toegepast, en achter de bekende ruimtelijk geleide achteras. Daarmee is de stand van de wielen ten opzichte van het wegdek altijd optimaal. Er is dan ook ontzettend veel grip en de reacties op stuurbewegingen zijn aangenaam direct. Mercedes heeft de SLK de nodige hoeveelheid comfort meegegeven. Natuurlijk kan hij zijn korte wielbasis en stevige onderstelafstemming niet volledig verhullen, maar hinderlijk wordt het nooit

voor de inzittenden. De tandheugelbesturing werkt precies, maar helaas nog steeds niet al te communicatief. Toch heb je wel altijd volledige controle over deSLK. Het ESP staat enige mate van drift toe, zodat je bij stevig bochtenwerk niet bij voorbaat al op de vingers wordt getikt door overijverige elektronica. Het weggedrag kunnen we als subliem kwalificeren, maar het mag van ons best wat scherper.
Een handicap is de forse prijs van € 49.650 (handgeschakelde versie), maar daar zullen de meeste aspirantkopers vrij gemakkelijk overheen stappen. Wil je een zescilinder in het vooronder, dan ben je nog eens een kleine € 15.000 extra kwijt voor de SLK 350.

Signalement

Merk Mercedes-Benz
Model SLK 200 Kompressor
Carrosserie 2-deurs, cabrio
Transmissie 5 versnellingen, automaat
Aandrijving achterwielaandrijving
Prijs € 54.888

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.796 cc
Maximaal vermogen 120 kW / 163 pk bij 5.500 tpm
Maximaal koppel 240 Nm bij 3.000 tpm
Inhoud brandstoftank 70 l
Lengte / breedte / hoogte 4.089 mm / 1.777 mm / 1.296 mm
Wielbasis 2.430 mm
Massa leeg 1.315 kg
Laadvermogen 390 kg
Banden205/55R16Prijzen
Topsnelheid 226 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 9,0 s (fabrieksopgave: 8,3 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D 4,0 s
Acceleratie 80-120 km/h in D 7,7s
Brandstofverbruik 8,8 l/100km
CO2-uitstoot 211 g/km