Mercedes-Benz SLK 55 AMG/CLS 55 AMG

Groeten uit Affalterbach

Mercedes SLK 55 AMG & CLS 55 AMG
Mercedes CLS 55 AMGMercedes CLS 55 AMGMercedes CLS 55 AMGMercedes CLS 55 AMGMercedes SLK 55 AMGMercedes SLK 55 AMGMercedes SLK 55 AMGMercedes SLK 55 AMG
AutoWeek 43 2004
AutoWeek 43 2004

Je leest het in AutoWeek 43 2004

De combinatie Mercedes en AMG staat altijd garant voor spektakel. Moesten we in het verleden nog weleens lang wachten voordat er van een nieuwe Mercedes een AMG-variant kwam, vandaag de dag is Das Haus er als de kippen bij om de concurrentie uit de tunershoek te vlot af te zijn. Vandaar dat we nu al kunnen genieten van de SLK 55 AMG en de CLS 55 AMG.

De SLK en de CLS staan nog maar koud in de vaderlandse showrooms of de klant met een 'heb-je-niks-snellers-dan?'-verzoek wordt al op z'n wenken bediend. Omdat de ontwikkeling van de AMG-versies tegenwoordig praktisch gelijktijdig verloopt met die van de standaardfabrieksmodellen, zijn de supersportieve versies al vlot na de introductie van de beschaafdere modellen beschikbaar. Zo ook met de SLK 55 AMG en de CLS 55 AMG. Met de toevoeging van deze twee versies aan het gamma is er nu van elk type Mercedes een AMG-variant. Alleen de nieuwe A-klasse moet nog worden fijngeslepen door de mensen in het nabij Stuttgart gelegen Affalterbach, de thuishaven van AMG. Wij kregen in de omgeving van het Zuid-Franse Le Castellet de gelegenheid om kennis te maken met de SLK 55 AMG, die in iets aangepaste versie dit seizoen dienst tevens doet als pacecar in de Formule 1. Mercedes pronkt met het feit dat de SLK de enige roadster in z'n klasse is met V8-motor en dat is inderdaad een unicum. Z'n directe concurrent, de BMW Z4, komt voorlopig niet verder met slechts een zespittertje'. Die V8 moet het echter doen zonder de compressor die het blok in de CLS wél kreeg aangemeten. Daardoor blijft het vermogen voor zo'n kleine tweezitter nog enigszins binnen de grenzen van het handelbare. Hoewel, 360 pk die hun lusten rechtstreeks kunnen botvieren op de achterwielen is nog altijd alles behalve kinderachtig!

Schaamteloos
Met een kleine attentie op de hotelkamer de avond tevoren werden we al lekker gemaakt; een kaart met ingebouwd speakertje die het geluid van de V8 nabootst, stuwde de adrenaline al een klein beetje op. De volgende ochtend worden de verwachtingen toch nog overtroffen. Wat een vreselijk brute sound komt er uit die vier uitlaten! Zwaar verslavend. In het vooronder gromt de achtpitter erop los en laat dat via de vier ovale eindpijpen aan de buitenwereld schaamteloos weten. Dat is alvast een mooie binnenkomer. We zetten de 7-trapsautomaat in 'D' en kiezen voor de sportieve stand, want we zijn hier niet gekomen om op zondagmiddagtempo te rijden. Het ESP gaat voor de gelegenheid dus ook (grotendeels, want uiteindelijk grijpt de elektronica toch in) uit, we willen de boel graag zelf gecontroleerd uit de hand kunnen laten lopen. En daar leent de SLK 55 AMG zich uitstekend voor. Dankzij z'n relatief korte wielbasis kun je heerlijk spelen met deze auto. Tikje op het gas en de achterkant maakt direct aanstalten om een stapje opzij te doen. Het sportonderstel, met steviger afgestelde vering en demping en dikkere stabilisatorstangen daagt je uit om elke opdoemende bocht zo strak mogelijk te enteren. Toch heeft AMG het comfortaspect zeker niet uit het oog verloren dus je wordt zeker niet uit je nappaleren zetel geschud als het wegdek wat minder egaal wordt. Het is jammer dat het stuurgevoel niet helemaal aansluit bij het sportieve karakter van de SLK; vooral in de middenstand is het een beetje een vage aangelegenheid. En voor zo'n kanon als deze SLK is het zonde dat de 7G-Tronic-bak (die verder overigens heerlijk z'n werk doet) vaak te lang moet nadenken voordat het volgende of vorige verzet wordt ingelegd.

Onder de loep
Behalve een beer van een motor en noodzakelijke aanpassingen aan het onderstel is AMG niet over een nacht ijs gegaan om de SLK bestand te maken tegen de toegenomen krachten. Zo werd er bijvoorbeeld een warmtegeleider op het differentieel van de achteras gemonteerd om de extra hitte af te kunnen voeren. Ook de remmen werden uiteraard onder de loep genomen. Aan de voorzijde worden de geperforeerde en geventileerde schijven met een diameter van 34 cm een halt toegeroepen door zes zuigers per remklauw, aan de achterzijde zijn dat er vier per klauw. Die zijn goed zichtbaar achter de lichtmetalen spaken van de 18-inchwielen die omringd worden door 225/40-rubber aan de voorkant en in de maat 245/35 aan de achterzijde. De kenner zal een SLK AMG aan de buitenkant direct positief kunnen identificeren. In de eerste plaats is er de typische AMG-voorspoiler (met geïntegreerde motoroliekoeler) met ronde mistlampen die de auto een agressiever aanzien geven. Maar daar blijft het niet bij. Koelvinnen in de motorkap, bredere dorpels en natuurlijk die vier indrukwekkende eindpijpen zorgen ervoor dat de SLK er gewoon lekker dik uitziet. Het spoilertje op de achterklep zorgt voor een 35 procent betere downforce. Binnenin onderscheidt de 55 AMG zich door het eerder genoemde nappaleer met alcantara delen op de sportstoelen. Verder zijn het eigenlijk alleen de V8-embleempjes op de tellers die subtiel in het oog springen.

Ingetogen power
Mercedes sloeg in Frankrijk twee AMG-vliegen in één klap. Er stond ook nog een door de huistuner aangepakte CLS in de startblokken voor een kennismakingsrit. En dan bevinden we ons plotseling in de categorie van de superlimousines. Is de CLS in 'burgermanskloffie' al een slanke, krachtige verschijning, in zilvergrijze, 10 mm verlaagde AMG-outfit is de vierdeurs coupé helemaal niet te versmaden. Het is direct duidelijk dat je met één brok ingetogen power te maken hebt. Hij heeft dezelfde uiterlijke aanpassingen (spoilers, dorpels, vette uitlaten) ondergaan als de SLK en in combinatie met het haast Italiaans aandoende lijnenspel met lage rijruiten levert dat een meer dan indrukwekkende auto op. De wetenschap dat er een nog sterkere versie van de V8 uit de SLK onder de kap ligt, dwingt bij voorbaat respect af. Hetzelfde blok ligt overigens ook in de E 55 AMG en de SL 55 AMG. De compressor is goed voor een pk-injectie van 116 pk (totaal 476 pk) en een koppelstijging van 510 naar 700 Nm. Dat staat garant voor prestaties waar je haast bang van zou worden: nul tot honderd wordt door deze dik 1.900 kilo zware limo in 4,7 seconden afgeraffeld, een kleine elf seconden later staat het dubbele op de teller (de automaat staat in '3') en de CLS doet verder ook niet moeilijk over de resterende 50 km/h totdat de begrenzer ingrijpt. Het geluid dat de V8 mét compressor produceert, is bijkans nog spectaculairder dan bij de SLK. Het uitlaatgeweld hoor je slechts aan de buitenzijde dus is het binnenin extra genieten van de symfonieën uit het vooronder.

Gedistingeerde sfeer
Zoals je bij een auto als de CLS verwacht, heerst binnenin een gedistingeerde sfeer en merk je amper iets van de snelheden waarmee je voort ijlt, helemaal als je het Airmatic DC-sportonderstel met adaptieve demping (ADS II)in de meest comfortabele stand zet. Kies je voor de sportieve modus, dan kun je met de CLS best een ongegeneerd potje scheuren, hoewel het hoge wagengewicht 'm op den duur uiteraard parten speelt. De vijftraps Speedshift-automaat, die je desgewenst zelf met knoppen achter het stuur kunt bedienen, past uitstekend bij het karakter van deze superwagen. Om al dit gewicht en geweld een veilig halt toe te roepen, monteert AMG op de voorste remschijven (doorsnede 36 cm) klauwen met acht zuigers, de achterste doen het met de helft. Grote 18-inchwielen en brede banden maken de dikke CLS compleet, AMG koos voor maatje 255/40 voor en 285/35 achter. Niet groot? Er is ook 19 inch leverbaar met nog platter rubber. Het heeft weinig zin om te vermelden wat er allemaal op en aan de CLS 55 AMG zit; voor een prijs van € 141.300 ontbreekt het de inzittenden vanzelfsprekend aan nagenoeg niets. Dit is eigenlijk gewoon een auto die álles heeft: fantastische styling, alle denkbare luxe en een haast onuitputtelijke voorraad vermogen.

Succesvol bij de kladden
We kunnen gerust concluderen dat AMG de CLS en de SLK succesvol bij de kladden heeft genomen. De SLK blinkt uit met z'n onovertroffen brute geluidsproductie en zeer aangename rijeigenschappen. Wanner je écht sportief gaat rijden, tempert de aarzelende automaat de pret een beetje en een handbak zou de auto meer recht doen. En de opper-CLS is zo'n geweldenaar dat je weinig moeite hoeft te doen om 99 procent van je medeweggebruikers te degraderen tot goedwillende klungelaars. Geïnteresseerden moeten nog even geduld hebben want de CLS 55 AMG is pas in het eerste kwartaal van 2005 leverbaar. Wellicht kunt u zich tot die tijd vermaken met de SLK 55 AMG die al wel per heden is te bestellen. Mercedes heeft voorlopig al 20 orders voor de SLK binnen, volgend jaar verwacht de importeur er nog zo'n vijftien stuks op kenteken te zetten. Van de CLS zijn er op dit moment al tien verkocht en volgend jaar komen er naar schatting nog ongeveer tien tot vijftien bij.