AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Mazda CX-3 (2018) - Test

Details maken het verschil

Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Mazda CX-3
AutoWeek 39 2018
AutoWeek 39 2018

Je leest het in AutoWeek 39 2018

De Mazda CX-3 verkoopt nog altijd prima. Alle reden voor Mazda om bij de facelift van deze compacte SUV het goede te behouden en zich bij de verbeteringen te richten op het comfort en de uitstoot, dat laatste bij gelijkblijvende prestaties. Zijn de eigenzinnige Japanners daarin geslaagd?

Bij de vernieuwde CX-3 is het basis- concept geen geweld aangedaan. En waarom zou Mazda ook? Na de CX-5 is de CX-3 in Europa (en ook in Nederland) momenteel de bestverkochte Mazda. Aan de buitenkant zijn de wijzigin- gen minimaal; een andere grille en nieuw getekende achterlichten springen het meest in het oog. Het grote nieuws schuilt onderhuids, want zowel het interieur als het onderstel en de aandrijftechniek zijn aangepakt. De nadruk heeft hierbij gelegen op meer comfort en minder uitstoot.

Aan de afmetingen van het koetswerk is niets veranderd en vanbinnen is de CX-3 nog altijd even compact. In het interieur is wel een aantal wijzigingen doorgevoerd. De handrem werkt nu elektrisch, zodat de hefboom op de middentunnel heeft plaatsgemaakt voor een klein hendeltje. Dit levert op de middentunnel meer ruimte op voor opbergvakjes en een armsteun. Aan het dashboard is niets veranderd. Het is nog steeds vrij zakelijk van opzet en laat aan overzichtelijkheid en bedieningsgemak weinig te wensen over. Om de dempende werking van de voorstoelen te verbeteren, hebben ze voortaan een urethaanschuimvulling. Prima, maar we kunnen ons niet herinneren dat we in het verleden last hadden van ongewenste trillingen en vibraties. Het gaat hier blijkbaar om detailwerk. De passagiers achterin worden niet vergeten, want zij kunnen voortaan beschikken over een middenarmsteun met bekerhouders. Met het oog op het buitenhouden van hinderlijke geluiden monteert Mazda voortaan zowel portieren met steviger plaatwerk als achterzijruiten van dikker glas. Zelfs de dikte van de hemelbekleding ontsnapte niet aan de aandacht en mocht groeien van zes naar acht millimeter ... Het resultaat is dat in de CX-3 zowel met benzine- als dieselmotor geen geluiden van buiten meer binnendringen.

KOERSVAST COMFORT

Het onderstel van de CX-3 toonde zich in het verleden vrij stug, zeker wanneer de kwaliteit van het wegdek minder werd. Om het comfort op een hoger plan te brengen, heeft Mazda de veren en schokdempers aangepast en is vóór een dunnere stabilisa- torstang gemonteerd. Overigens heeft ook Bridgestone een bijdrage geleverd door banden met een iets soepeler wang te ontwikkelen. Hierbij kun je je afvragen in welke mate het effect daarvan teniet wordt gedaan als je overstapt op een ander ban- denmerk. Maar, nu is het resultaat van alle aanpassingen in elk geval een comfortabel rijdende auto, die minder stoterig is dan voorheen. En dat zonder concessies te doen aan de rijdynamiek; de CX-3 ligt koersvast op het asfalt en laat zich met meer dan genoeg gevoel de hoek om sturen.

SCHOON GENOEG

Mazda heeft er flink werk van gemaakt om de uitstoot van schadelijke stoffen verder terug te dringen. Bij de tweeliter benzinemotoren (121 en 150 pk) gaat het vooral om verfijningen, waarbij de prestaties vrijwel ongewijzigd zijn gebleven. We reden met de 121 pk-versie en die doet op een plezierige manier zijn werk. Bij de diesel- motor is er aanzienlijk meer nieuws. Hier is niet alleen het verbrandingsproces aangepast, maar vergrootte Mazda ook de cilinderinhoud van 1,5 naar 1,8 liter. Het maximumvermogen is toegenomen van 105 naar 115 pk, terwijl het maximum-koppel van 270 Nm gelijk is gebleven. Maar eigenlijk lijkt de vermogensstijging bijvangst; de cilinderinhoud is voornamelijk vergroot om over het gehele toerengebied met uitlaatgasrecycling te kunnen werken zonder dat er een tekort aan lucht ontstaat en de prestaties inzakken. Het terugvoeren van uitlaatgas door de inlaatkleppen (EGR, exhaust gas recirculation) wordt namelijk toegepast om de productie van NOx terug te dringen. NOx (stikstofoxiden) ontstaan bij hogere verbrandingstemperaturen. Hoewel uitlaatgas nog best warm is, reageert stikstof in de verbrandingsruimte niet meer mee (het is een inert gas) en zorgt het voor een koelende werking tijdens de verbranding en daarmee voor een lagere temperatuur. Daardoor blijft het ontstaan van NOx binnen de perken. Het levert in de praktijk een dieselmotor op die zich lekker elastisch toont en genoeg reserves heeft om gemakkelijk vooruit te willen. Wanneer de naald van de toerenteller in de buurt van de 2.000 komt, is de viercilinder helemaal in zijn element en klinkt hij als een benzinemotor. Samen met de licht schakelende zesbak vormt deze Mazda-dieselmotor een prettige aandrijflijn, waarmee de CX-3 weer prima een aantal jaren door kan. De vernieuwde CX-3 is inmiddels al te bestellen en staat vanaf € 24.490 bij de dealer.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

  • +Prettige motoren
  • +Soepeler onderstel
  • -Beperkte ruimte achterin
  • -Bescheiden kofferbak

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum