Jaguar XF Sportbrake vs. Volvo V90 – Vergelijkende test

Verschil van ruimtelijk inzicht

93 reacties

Video
AutoWeek 06 2018
AutoWeek 06 2018

Je leest het in AutoWeek 06 2018

Grote stationwagons zijn populair, maar grote stationwagons uit een ander land dan Duitsland hebben het traditioneel moeilijk. Toch houden merken als Jaguar en Volvo vol. Niet zonder reden, want de nieuwe XF Sportbrake blijkt een hele aantrekkelijke auto, in meerdere opzichten. Maar is-ie goed genoeg om de succesvolle V90 te verslaan?

Puur zakelijk gezien zou het leidende criterium bij het ontwerpen van een stationwagon de beschikbare ruimte moeten zijn. Zo heeft Volvo het ook decennialang aangepakt: zo veel mogelijk kubieke meters in de koets stoppen, waarbij de vormgeving grotendeels van secundair belang was. Maar tijden veranderen. Een stationwagon moet tegenwoordig niet alleen praktisch zijn, maar ook fraai staan op de oprit. Zo kan het dat de Volvo V90 iets minder bagage kan verstouwen dan voorganger V70. Tegelijkertijd oogt de Volvo-stationwagon veel aantrekkelijker dan hij ooit deed. Het feit dat vormgeving een prominentere rol mag spelen, betekent bovendien dat een merk als Jaguar beter tot zijn recht komt. Bij de ontwikkeling van de nieuwe XF Sportbrake heeft design in elk geval niet heel veel mogen lijden onder functie, net als bij de V90 eigenlijk.

Ondanks die belangrijke overeenkomst hebben Volvo en Jaguar toch een heel andere auto ontwikkeld, maar niet eens zozeer op het gebied van ruimte. Op papier wint de Jaguar: met de bank omhoog slikt de XF Sportbrake 565 liter en wanneer de achterbank plat gaat, groeit dat tot 1.700 liter, respectievelijk 5 en 174 liter méér dan je in de V90 kwijt kunt. Dat klinkt als veel, maar in de praktijk blijkt het niet noemenswaardig uit te maken. Net als het verschil op de achterbank. Vanwege de in lengterichting geplaatste motor heeft de XF daar iets minder beenruimte, maar dat levert weinig bezwaar op. Tenzij er vier mensen van meer dan bovengemiddelde lengte in plaats nemen.

Voorin verschillen de auto's sterker van elkaar. Het dashboard van de XF kenmerkt zich door bijna karakteristieke eigenwijsheden. De ronde bedieningsknop van de automaat die uit de middentunnel oprijst, de uitstroomopeningen van de ventilatie die geruisloos omdraaien in het dashboard na het starten van de motor: aan leuke details ontbreekt het niet. Bovendien werkt het vanzelfsprekend. De eigenzinnige bediening van de automaat levert geen problemen op en voor de rest van de fysieke bedieningsknoppen geldt hetzelfde. Daarnaast is het touchscreen van Jaguar de afgelopen jaren flinke verbeterd. In ons testexemplaar zit het duurste systeem, maar de responstijd, grafische kwaliteiten en menustructuur zijn dan ook van hoog niveau. De kwaliteit van het leer en de eerste indruk die het interieur maakt, sluiten daar naadloos op aan. Eigenlijk lijkt er helemaal niets te klagen.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (93) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum