Hyundai i20 T-GDI Comfort - Ford Fiesta 1.0 Titanium - Dubbeltest

Bepaald geen b-keuze

Occasion Ford Fiesta Hyundai i20
AutoWeek 11 2019
AutoWeek 11 2019

Je leest het in AutoWeek 11 2019

Bijna nieuw, rijk uitgerust en dat voor de prijs van een enigszins aangeklede nieuwe auto uit een kleinere klasse. Dat maakt deze Hyundai i20 en Ford Fiesta uiterst aantrekkelijk. Bovendien beschikken ze over een levendige turbomotor om de feestvreugde te verhogen. Veel overeenkomsten, maar hoe zit het met de verschillen?

Op het gebied van restwaarde ging AutoTelex wederom aan de slag met de geteste auto's. Hun oordeel is duidelijk: "Waar je voorheen minimaal in het C-segment moest zoeken, is tegenwoordig het B-segment al afdoende voor een complete gezinsauto. Zaken als airco, centrale deurvergrendeling en dergelijke zijn gemeengoed en ook praktisch zien we dat een vijfdeurs hatchback inmiddels de standaard is. Uiteraard is dit bij het tweetal uit de occasiontest ook het geval. Omdat de verhouding tussen het doelgebruik en de maandlasten goed past in Nederland zien we dat deze auto’s bovengemiddeld courant zijn. De zevende generatie van de Ford Fiesta is nog leverbaar. De basisuitvoering is de Trend, die al een hoop veiligheidsvoorzieningen aan boord heeft. Vanaf dit uitrustingsniveau was er een upgrade mogelijk naar de sportieve ST-Line en de luxer uitgevoerde Titanium. De auto in de test betreft de Titanium, die een prima keuze is. Qua restwaarde zien we dat de ST-Line het net even beter doet.
De Hyundai i20 heeft in 2018 een facelift gehad, zodat de auto uit de test als een wat ouder model oogt. De i20 is in vergelijking met de Fiesta wat meer back to basic, maar de essentiële zaken zijn aanwezig. De verwachte kosten voor de i20 zullen op een iets lager niveau liggen; de auto weegt net even minder, waardoor de auto een categorie lager uitvalt in de motorrijtuigenbelasting en bovendien heeft de auto nog drie jaar over van de vijf jaar fabrieksgarantie.
Samenvattend lijkt op papier de gelijkenis tussen deze twee voertuigen uit het B-segment groot, maar in de praktijk zien dat de i20 de meer no-nonsense-auto is en een ander koperpubliek zal trekken dan de frivolere Fiesta. De restwaarden van beide auto’s zijn echter stevig. Naar verhouding heeft de Fiesta wat meer afgeschreven, maar heeft hij mede door zijn hogere nieuwprijs een hogere vraagprijs. Als we als startpunt de huidige vraagprijzen hanteren, zien we procentueel weinig verschil in afschrijving voor de komende jaren. Als restwaardecijfer zouden we beide auto’s een 7,5 geven."

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum