Honda Accord

Plastische ingreep

Honda Accord
AutoWeek 2001 week 10
AutoWeek 2001 week 10

Je leest het in AutoWeek 2001 week 10

De Honda Accord lijkt langs de plastisch chirurg te zijn geweest voor een ware facelift. Maar het is net louter uiterlijk vertoon. De Japanse fabrikant heeft ook een nieuwe, zwaardere motor voor de Accord beschikbaar gesteld.

Gas, gas, gas! Met het pedaal tegen het schutbord gedrukt, bouwen we de snelheid op. Vanaf de N345 uit de richting Voorst gaan we in de tweede versnelling de A1 op naar Deventer. Over een prachtige oprit met een heerlijke lange rechterbocht. Hup in z'n drie en langzaam weer het gaspedaal intrappen. Vooralsnog geeft de Honda Accord met de nieuwe 2,3-litermotor geen krimp. De snelheidsmeter nadert de 100 km/h.

Veel later dan we denken, komt toch het moment waarop de Michelins het contact met het vochtige asfalt verliezen. De Accord gaat echter niet onderstuurd rechtdoor, en we worden ook niet verrast door een overstuurd achterwerk. Nee, over vier wielen schuift de auto richting de berm. Even het gaspedaal liften en het stuur een tikkie terug. De Accord staat meteen weer in het juiste spoor. Gas bij geven. Over naar vier en vijf. Daar gaan we. Deze neutraal sturende Honda is heel goed onder controle te houden.

Sportieve reiswagen

De Honda Accord is buitengewoon geschikt voor het maken van langere reizen. Hij zit goed, stuurt lekker licht en veert comfortabel genoeg om zonder problemen een stevige rit te maken. Maar het staat buiten kijf dat er aan het comfort concessies zijn gedaan om de auto een behoorlijk sportieve karaktertrek mee te geven. Om een vlakker rijgedrag en meer souplesse te genereren is voor 2001 een andere afstemming van de dempers gekozen. Het achterframe is versterkt om het rijden op de snelweg te verbeteren. Je merkt het duidelijk; de Honda zit strak in zijn vering. Hij duikt weinig bij remmen en tijdens bochtenwerk. Daardoor houdt de bestuurder goed contact met het wegdek. De wegligging van de Accord is met andere woorden uitstekend.
Sturen gaat dankzij de snelheids- en wrijvingsafhankelijke hydraulische bekrachtiging licht. Bij deze generatie is voor een andere afstemming gekozen om een meer lineair gevoel te krijgen en een directere stuurhoek. Wat ons betreft had het sturen nog ietsje directer een minder licht gemogen. Maar dan gaan we wel nog verder de sportieve kant uit.
De stoelen waarin we zitten, onderstrepen door de opstaande kanten van zitting en leuning de sportieve aspiraties van de Accord. Jammer overigens dat de voorkant van het zitgedeelte niet verstelbaar is. Hierdoor ontbreekt het de onderste ledematen aan steun. De bestuurdersstoel kan overigens wel in z'n geheel in hoogte worden versteld.
In het interieur treffen we ten opzichte van het vorige model geen grote veranderingen, al zijn de afwerking en de gebruikte materialen van hogere kwaliteit. Het instrumentenpaneel is uitgevoerd in grijs metallic. Het bedieninsgpaneel van de zijruiten is gewijzigd. In de LS en ES bedien je de lendensteun niet meer met een draaiknop, maar met een hendel.
Aan de buitenkant zoals gezegd een nieuwe neus. Met vijfhoekige grille en gemodificeerd H-logo. Grotere bumpers voor en achter geven de 'nieuwe' Accord een stoerder uiterlijk. Bij de 2.3 ES wordt die blik nog eens versterkt door 16 inch lichtmetalen velgen.

Gewijzigd motorenaanbod

Belangrijkste verandering in het Accordprogramma is het gewijzigde motorenaanbod voor 2001. De 1.6 wordt niet meer geleverd. Voor het 4-deurs sedanmodel is de 1.8 (136 pk) gebleven. De Type R houdt z'n tot 212 pk opgefokte 2.2-liter. De 2.0 vervalt. Daarvoor in de plaats komt een 2.3 die 152 pk levert. Het 5-deurs model is vanaf heden alleen verkrijgbaar met 1.8-motor.
De Accord met de 2.3 die wij reden, was in ES-trim. Dat betekent dat zaken als cruise control, een klimaatbeheersingssysteem, een elektrisch bedienbaar schuif/kanteldak met zonwering, lichtmetalen velgen, een audiosysteem met cd-speler, een armsteun middenvoor, mistlampen, automatische koplampsproeiers en deurgrepen plus stootstrips in de carrosseriekleur aan boord zijn. Extra mogelijkheden zijn: navigatiesysteem in combinatie met lederen bekleding (f 10.000) en een automatische versnellingsbak (f4.000). De 1.8 LS en ES kunnen voor hetzelfde geld worden uitgevoerd met automaat. Lederen bekleding is voor de goedkopere types niet mogelijk. Het navigatiesysteem kan wel voor de 1.8 ES worden geleverd voor de prijs van f 5.000.

Weg van de snelweg

We verlaten de snelweg A1. Terugschakelend gaan we een parkeerplaats op om aan het einde daarvan zo snel mogelijk weg te rijden en op te schakelen naar de vierde versnelling. De niet te lange schakelwegen bevallen goed, maar het gaat een beetje hakerig. Het op snelheid brengen van de bijna 1400 kilo zware middenklasser gaat over het gehele toerengebied tamelijk geleidelijk. Er zijn geen krachtige uitschieters bij bepaalde toerentallen. Eigenlijk hadden we meer verwacht van de trekkracht. Wellicht eisen we dan te veel sportiviteit van de Accord 2.3 ES, die het toch zal moeten gaan maken als reiswagen.