Ford Focus 1.6 TDCI Econetic (2010) - Test

Tussenpaus

Ford Focus Econetic
Ford FocusFord Focus EconeticFord Focus EconeticFord Focus EconeticFord Focus EconeticFord Focus Econetic
AutoWeek 01 2010
AutoWeek 01 2010

Je leest het in AutoWeek 01 2010

Hoewel er eind volgend jaar een nieuwe generatie Ford Focus verschijnt, brengt het Duitse merk ons nog een nieuwe Econetic-variant van de huidige. Dankzij onder meer een stop-/start-systeem komt hij op een CO2-uitstoot van 99 gram per kilometer, net als diverse concurrenten. Maakt dat hem tot een interessante propositie?

Weet u nog, die pk-wedloop die de laatste jaren woedde onder de automerken? De fabrikanten probeerden elkaar alsmaar te overtroeven met een nog duizelingwekkender aantal paardenkrachten. Maar dat is verleden tijd. Vandaag de dag draait het allemaal om het milieu, het concurrentiewapen van tegenwoordig heet CO2. Eerst kwam Volkswagen met een Golf Bluemotion die elke kilometer 99 gram van dit goedje uitstootte, daarna lanceerde Seat een Leon Ecomotive die zich op dezelfde getallen kan laten voorstaan. Dat kon Ford natuurlijk niet op zich laten zitten, vandaar dat in allerijl is gewerkt aan een nieuwe Econetic-variant van de Focus die – toevallig of niet – exact dezelfde cijfers laat noteren. Het is best opvallend dat het Duitse merk nog met deze nieuwe versie op de proppen komt, want eind volgend jaar maakt de volgende generatie van de Focus al zijn debuut.

De middelen die Ford heeft gekozen om de CO2-uitstoot te verlagen van de 115 gram per kilometer van de gewone Focus 1.6 TDCI zijn niet wereldschokkend. Alle populaire spaartrucs zijn van stal gehaald. Ten eerste werd de aerodynamica aangepakt. Zo worden velgen met afgedichte wieldoppen en daaromheen Michelins met een lage rolweerstand gemonteerd. Verder prijkt boven de achterruit een achterspoiler met een formaat dat welhaast aan een WRC-auto doet denken, maar die hier om brandstofbesparende overwegingen is aangebracht. Het onderstel werd met 10 millimeter verlaagd en de grille werd afgedicht, waardoor de cW-waarde werd teruggebracht naar 0,31.

Stop-/start-systeem
Daarnaast zijn er uiteraard ook zaken aan de techniek veranderd. Zo kreeg de vijfbak een langere derde, vierde en vijfde versnelling mee en een speciale transmissieolie. Verder is de Focus voortaan voorzien van een remrecuperatiesysteem dat de energie die vrijkomt bij het remmen opslaat en weer inzet zodra je accelereert. Ook is een stop-/start-systeem gemonteerd, daar ontkom je bij een moderne spaarversie immers niet aan. Al deze maatregelen zorgen voor een verbruik dat volgens de fabrikant op slechts 3,8 liter per 100 km ligt, wat dus neerkomt op de eerdergenoemde 99 gram CO2 per kilometer. Geweldige cijfers, maar de praktijk is bij dit soort spaarmobielen vaak toch een tikje weerbarstiger. Het verschil in het geclaimde en daadwerkelijke verbruik blijkt juist bij deze modellen vaak stevig uiteen te lopen, omdat zaken als langere versnellingsbakoverbrengingen en stop-/startsystemen vooral op de rollenbank tijdens een verbruikstest hun vruchten afwerpen.
Bovendien heeft de Focus Econetic met de 1.6 TDCI waarop hij is gebaseerd een stevige concurrent in eigen gelederen in huis: die is namelijk ook al goed voor de 20 procent-bijtellingscategorie. Hoe zuinig de Econetic ook is, hij zou pas écht interessant zijn als hij onder de grens van 96 gram CO2/km zou vallen. Dan zou hij namelijk goed zijn voor 14 procent bijtelling. Misschien lukt dat de Econetic-versie van de volgende Focus, die hoogstwaarschijnlijk ook de zesbak meekrijgt die de huidige moet ontberen. Volgens Ford-ingenieurs David Biddlecombe ontbrak het bij deze Focus Econetic aan tijd om die in de beoogde projectduur te ontwikkelen.

Benchmark
Econetic of niet, de Focus is wat rijplezier betreft nog altijd de benchmark in zijn klasse. De besturing is heerlijk vlezig en houdt de bestuurder tot in het kleinste detail op de hoogte van wat de voorwielen doen. Het stuur ligt als gegoten in de hand en je commando's worden snel en nauwkeurig omgezet. Het onderstel is al net zo geweldig. In bochten kleeft de Ford aan het asfalt en bij plotseling gas lossen zet de achterkant op veilige wijze een klein stapje opzij. De Michelin Energy Savers zorgen er wel voor dat hij in het grensbereik eerder onderstuurt dan de gewone Focus, terwijl ze eveneens voor een tandje minder afrolcomfort zorgen. Ook geeft het verlaagde onderstel weg ellende iets meer door, maar in zijn totaliteit beschouwd is het rijcomfort prima. Sterker nog, de mix tussen rijdynamiek en comfort is in dit segment nog steeds top. De 1,6 liter dieselmotor in het vooronder is als vanouds lekker soepel en krachtig genoeg, maar door de langere overbrengingen moet je iets meer schakelen om de gang erin te houden. De langere versnellingen zorgen ervoor dat je wat sneller voor een lager verzet moet kiezen, temeer omdat er onder 1.500 tpm helemaal niets gebeurd. Gelukkig is schakelen met de prettig 'mechanisch' aanvoelende bak en soepel aangrijpende, fijngevoelige koppeling geen straf. Maar een zesbak zou zeker helpen om de verzetten wat beter te spreiden. Ook valt op dat de 1.6 TDCI wat raffinement betreft inmiddels is ingehaald door modernere concurrenten, want hij is een tikje te luidruchtig en rauw. Je hoort altijd dat je met een diesel op pad bent, vooral bij accelereren. Niet dat het nu direct een herrieschopper is, maar moderne diesels zijn simpelweg nog beschaafder.

Leeftijd
Ook aan de materiaalkeuze binnenin is de leeftijd van de Focus af te zien. De zilverkleurige middenconsole oogt wat goedkoop en er zitten teveel kleine knopjes, terwijl de touchscreen-knoppen van het navigatiesysteem ook wat aan de kleine kant zijn. Bovendien zijn de grijze plastics van het dashboard aan de harde kant, net als de deurpanelen. In het instrumentarium van de Econetic kun je kiezen voor een speciale 'Eco Mode', waarbij je door middel van 'boompjes' kunt zien hoe je het als bestuurder doet als het gaat om het kiezen van de juiste versnelling, een gelijkmatige rijstijl en het in bedwang houden van de rechtervoet. Als je op één van deze punten ondermaats presteert, wordt je bestraft door verdwijnende 'blaadjes'. Een vergelijkbaar systeem als in de Honda Insight dus, met het verschil dat je het hier tenminste kunt uitzetten. Verder zit er in de snelheidsmeter een schakelindicator, die echter zó bescheiden is dat je hem al snel over het hoofd ziet. En hoewel we geen fan zijn van schakelindicatoren die alle aandacht voor zich opeisen, slaat Ford weer een beetje door naar het andere uiterste. Hoewel we dus meer dan eens een schakeladvies hebben gemist, kwamen we in bergachtig gebied op een score van 4,9 liter op 100 km en dat is op zich best netjes maar let wel. Dat is wat de boardcomputer ons vertelde en in de regel is dat cijfer niet heel betrouwbaar. Het stop-/start-systeem werkt overigens perfect, de motor slaat snel en soepel weer aan. De startmotor kan 150.000 starts aan in plaats van circa 30.000 zoals bij de andere Focussen, dus daar hoef je ook niet bang voor te zijn. Onder de 0̊ C werkt hij overigens niet en je moet wel steeds even boven de 5 km/h komen om hem te laten werken, om te voorkomen dat in files aan de lopende band de motor uitgaat.
De Focus Econetic wordt alleen leverbaar als vijfdeurs en is gebaseerd op de 1.6 TDCI in Trend-uitvoering, wat betekent dat zaken als een automatische airco, cruise control, radio met cd-speler en een warmtewerende voorruit standaard aan boord zijn. Hij is per direct te bestellen, voor een prijs van net iets meer dan 26.000 euro.

PRIVATE LEASE Ford Focus

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (33) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum