Test: Citroën C5 X
'Zelfs voor een Citroën extreem comfortabel'
136 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Met de Citroën C5 X gaan de Fransen de hoogte in, zoals ze eerder deden bij de C4. Het merk heeft de samensmelting van verschillende carrosserieën extreem doorgezet. Ondertussen biedt hij wel Franse comfort uit vervlogen tijden.
In de gigantische database op deze website met alle verkrijgbare auto’s kun je zoeken op zitplaatsen, prijs, bouwjaar, brandstof, prijs, merk en ga zo maar door. Ook kun je zoeken op carrosserie, handig als je bewust op zoek bent naar een cabrio of stationwagon. Maar wat moet onze arme IT-man nu doen met de nieuwe Citroën C5 X? Als spirituele opvolger van de C5, XM en CX zou je zeggen dat het een sedan is, maar hij heeft vijf deuren. Een stationwagon dan? Daarvoor loopt de daklijn te snel af, bovendien is hij te hoog. Maar een SUV is het ook niet, daarvoor is hij weer te laag. Zelfs het brede label ‘cross-over’ lijkt door zijn lengte niet op te gaan, tenzij we de bandbreedte van die term extreem oprekken. Een soort verhoogde fastback met vijf deuren en coupélijn, dat lijkt er wellicht nog het meest op. Duidelijk is dat Citroën meer dan ooit zijn extravagantie terug heeft door te komen met iets wat we nog niet eerder zagen.
Potentie
En toch betekent die dapperheid niet dat de auto bij voorbaat weinig kans maakt zoals ‘originele’ Franse projecten als de Peugeot 1008 en de Renault Avantime. De beslissing om een opvolger iets hoger op de poten te zetten bleek bijvoorbeeld bij de huidige Citroën C4 een schot in de roos. Het bijzondere uiterlijk spreekt (zo merken we aan reacties) veel mensen aan en dat een hoge zit populair is hoeven we niet meer uit te leggen. En het is niet zonder reden dat de C5 Aircross sinds zijn komst een stuk beter verkoopt dan de lage C5 ooit gelukt is. En doordat de C5 X eveneens hoger op zijn poten staat, maakt deze Citroën kans om een groter succes te worden dan de lage C5 die hij opvolgt.
De auto staat op hetzelfde platform als de DS 9 en verschilt fors van de C5 Aircross, die hoger en korter is. Ook de wielbasis van de C5 X is langer, wat je merkt als je achterin gaat zitten. De beenruimte is enorm en - samen met de Skoda Suberb - leidend in dit segment. De hoofdruimte is okay, maar lijdt duidelijk onder de verhoogde bodem. De kofferbak meet 540 liter, maar is krapper bij de PHEV-variant door de aanwezige accu: 485 liter. Klap je de banken om, dan ga je naar 1.600 liter.
De cockpit is ruimtelijk en de stoel opvallend zacht. Citroën heeft extra schuim aan de zetel toegevoegd om de reis nog comfortabeler te maken. Verwacht niet veel zijdelingse steun, maar hard door bochten gaan is sowieso geen goed plan. Het nieuwe multimediasysteem is overzichtelijk en werkt vrij vlot, een merkbare verbetering als je ziet waar het merk vandaan komt. Ook fijn: de klimaatcontrole zit net als in de C4 apart. In de voorruit zie je de optionele head-up display, met een opvallend groot scherm. Ook handig: de bediening ervan doe je met de knop waarmee je ook de spiegels verstelt. In veel andere auto’s zit dit diep in het systeem verstopt. Kleine zaken als de rijstanden-knop kennen we uit andere Stellantis-producten, maar nergens voelt het als een kopie van auto’s die wel al kennen. Het lukt het concern vooralsnog erg goed om onderscheid te maken tussen auto’s die wel platform en aandrijflijn delen.
Motorkeus
Qua motoren is er zoals gezegd een PHEV, die alle kracht naar de voorwielen stuurt: 225 pk totaal, dankzij een 1.6 turbo met 180 pk en een elektromotor die 110 pk heeft. Ook kan je versies krijgen die enkel op benzine rijden: de bekende 1.2 driecilinder met 130 pk of de 1.6 turbo met 180 pk. Alle auto’s hebben de bestaande achttraps automaat. Wij rijden tijdens de eerste kennismaking met de plug-in, die door ons belastingsysteem gunstig geprijsd is en daardoor in Nederland vermoedelijk op veel lijstjes staat. De accu heeft 12,4 kWh waarmee je 50 elektrische WLTP-kilometers ver komt, reken op 30-35 reële kilometers afhankelijk van weer en rijstijl. Je kunt handmatig kiezen voor puur elektrisch rijden, maar ga je ‘ver’ weg dan is het beter de auto te laten bepalen wanneer hij stroom snoept.
Vanwege het hoge koppel bij lage toeren past deze aandrijflijn goed bij de auto. Zeker gezien onze ervaringen met de 130 pk-motor in de C4, die wel een koppelboost kon gebruiken. De C5 X voelt meer dan vlot genoeg aan door de aanwezige trekkracht. Pas bij sprinten gaan de motor wat loeien, maar het is niet een auto om vol gas mee te gaan. Want wat ís deze auto soft zeg! Citroën heeft echt alles op alles gezet om de C5 X zo comfortabel mogelijk te maken. De C5 Aircross voelt gewoon strak naast dit model. Het ouderwetse vliegend tapijt is duidelijk weer van stal gehaald als benchmark. Niet alleen heeft de auto de bekende hydraulische kussentjes op de schokdempers, maar de PHEV heeft ook nog actieve schokdempers die zich continue aanpassen aan de weg voor meer comfort én om rol te voorkomen. Bovendien merk je hierdoor daadwerkelijk effect als je van de comfortstand naar de sportstand schakelt. Niet dat de auto ooit sportief wordt - totaal niet -, maar op bochtige wegen heb je net wat minder beweging van de koets bij het insturen, wat wel zo prettig is. Op lange rechte stukken kun je dan terug naar de comfortstand, waarbij alle richels, putten en drempels compleet worden weggefilterd. Zelfs de banden helpen: met de opvallende maat 205/55R19 zit er nog heel wat rubber om de 19-inch wielen heen wat helpt om klappen op te vangen. Dat de banden voor een D-segmenter wat smal zijn merk je wel in bochten: onderstuur ligt sneller op de loer dan je in dit segment verwacht. Ook bij snelwegbochten merk je dat je je meer moet inhouden dan in andere auto’s in deze klasse, ook die met wat comfort. Maar Citroën wilde duidelijk weinig (dynamische) compromissen sluiten en comfort ging voor alles. Het resultaat is beter in balans dan in bijvoorbeeld de C3 of C4 die soms erg slecht gedempt zijn. Hierbij moeten we wel twee kanttekeningen maken: de PHEV is 300 kilo zwaarder dan de andere versies. En hoewel het gewicht niet storend aanwezig was, merkten we wel dat hij niet licht was. Daarbij hebben de 130- en 180 pk versies dus niet de actieve dempers, wat juist weer een negatieve invloed kan hebben op het rijden. Uiteraard zullen we in de komende maanden andere varianten aan de tand voelen.
Concurrerend
Qua prijs doet Citroën het best goed. Het merk staat al niet bekend als duur en de C5 X is goed concurrerend als we bedenken wat een beetje C- of D-segment SUV tegenwoordig kost. Lage, grote D-segmenters zijn er sowieso steeds minder, maar nog altijd is er een Superb of Insignia, De business-uitvoeringen van de C5 X zijn daarbij van zichzelf al lekker rijk uitgerust. Mensen die gek zijn op extreem comfort hebben al steeds minder te kiezen omdat merken meer en meer op dynamiek inzetten. Wil je dan ook nog veel ruimte omdat je een groot gezin hebt, dan kom je al snel bij Skoda óf Citroën uit als je niet het budget hebt voor dure grote Duitsers. Eventueel kun je ook bij Kia of Hyundia terecht voor een Sorento of Santa Fe, maar dan ga je volledig SUV, terwijl de C5 X echt een stuk lager is. En dan gaat smaak ook tellen. De Citroën is nu al te bestellen en staat binnenkort bij de dealer.
PRIVATE LEASE Citroën C5 X

Uitgelicht aanbod

Citroën C5 X Business Plus 1.2 PureTech 130pk AUTOMAAT NIEUW! | NAVI | LEDER | CLIMA | CAMERA | LM-VELGEN
- 2022
- 15 km

Citroën C5 X 1.6 PureTech 180pk S&S EAT8 Business Plus | Navigatie | All Season | Verwarmbare voorruit| Achteruitrijcamera
- 2022
- 7.758 km

Citroën C5 X 1.6 Hybrid 225 EAT8 Shine Leder | Navi | Panoramadak | Airco Full option | Rijklaar |
- 2023
- 1 km
Lezersreacties (136) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.