Audi A4
Zekerheid
Tevreden Audi-gezichten bij de presentatie van de nieuwe A4. Audi zit midden in een ongekend productoffensief, en verwacht dat het in 2008 voor het eerst meer dan een miljoen auto's verkoopt. De middenklasser is echter het belangrijkste model. Overlopend van zelfvertrouwen noemen de Duitsers de nieuwe A4 'de sportiefste middenklasse-sedan'. Op het bochtige Sardinië konden we ondervinden of dat ook zo is.
Het tij in het premiumsegment van de middenklasse lijkt te keren. De klasse die vanouds gedomineerd wordt door de BMW 3-serie, de Audi A4 en de Mercedes C-klasse kenmerkt zich door krachtig ogende modellen met uiterst dynamische rijeigenschappen, maar in het geval van de twee Beierse bolides sloegen de merken wat dat laatste betreft nog wel eens door. Zo is de huidige A4 een auto met een nogal harde demping. De zeer sportieve rijder kan dat waarderen, maar niet iedereen ervaart het als prettig. De eerste indruk van het nieuwe model is dan ook dat Audi daar iets aan gedaan heeft. We rijden met de 2.0 TDI, voorzien van de nieuwe commonrail-diesel en banden in de maat 225/50/17. Het onderstel gaat verbazingwekkend goed met oneffenheden om, en doet stil en comfortabel zijn werk. Iets wat je niet zou verwachten van een auto die door zijn makers wordt bestempeld als de sportiefste sedan in zijn soort. Een aangename verrassing. U bent een sportieve rijder? Maakt u zich geen zorgen over de rijeigenschappen van de nieuwe A4. Die staan op een heel hoog niveau. In snelle bochten helt de auto niet over, ga je in een te snelle curve van het gas dan geeft de achterkant geen krimp. Hij ligt gewoon goed. Qua stuurgedrag doet de A4 denken aan de A5. Je kunt wel heel precies insturen, maar met veel gevoel gebeurt dat niet. Voor een echte sportsedan zou de besturing communicatiever mogen zijn. Het onderstel is in de basis al heel goed, en daardoor lijkt het nieuwe Audi Drive Select-onderstel nog maar weinig toe voegen. Ten opzichte van de huidige A4 staat de nieuwe breder op zijn wielen en nam de wielbasis met maar liefst 16 centimeter toe tot 2,81 meter. Met een totale lengte van 4,70 meter is de A4 11 centimeter langer geworden.
Adaptieve dempers
En dan stap je in een A4 3.2 FSI Quattro S-Line met 265 pk sterke V6 en 19-inchwielen met banden in de maat 255/35/19, voorzien van het Audi Drive Select-systeem. Dan heb je toch echt wel een hardcore sportsedan, die niet alleen over het met 20 millimeter verlaagde sportonderstel beschikt, maar ook nog eens de S-line afstelling van dempers en veren, waardoor-ie nog eens 10 mm dichter bij het asfalt komt. Drive Select betekent dat de auto actieve dempers heeft die je in drie standen kunt zetten: comfort, sport en een individuele setting. Maar niet alleen de dempers worden aangepast, ook de respons op het gas en de directheid van de besturing passen zich aan. Tijdens heftig bochtenwerk voel je met dit onderstel wel de carrosseriebewegingen in het stuur, waardoor de auto je heel nadrukkelijk bij het rijden betrekt. Rijd je hem op standje 'comfort' dan wordt de demping wat comfortabeler. Dynamische besturing kun je erbij bestellen, los kan ook, en dat systeem werkt als de actieve besturing die we al van BMW kennen. Bij hoge snelheden wordt de besturing dan indirecter en op bochtige weggetjes met relatief lage snelheid juist directer, wat heel wat stuurbewegingen scheelt. Techniek die de enthousiaste automobilist moet aanspreken. Te meer daar je met Audi Drive Select ook je eigen voorkeuren kunt instellen, bijvoorbeeld op een minder gretige gasrespons, maar dan wel in combinatie met een lekkere zware, directe besturing. Wil je zowel Audi Drive Select als Dynamic Steering, dan wordt er E 4.183 bij de prijs opgeteld.
Prima zit
Wat de nieuwe A4 nog steeds biedt, is een voortreffelijke zitpositie. Desgewenst zeer laag en met een stuur dat ver naar de bestuurder toe kan. Het dashboard lijkt op dat van de A5, al heeft de sedan een aangepast instrumentarium en er zijn meer details die anders zijn. De sleutel is verdwenen, je hoeft nu alleen de afstandsbediening van de centrale vergrendeling in de daarvoor bestemde sleuf te steken. Overigens kun je de nieuwe A4 ook met Advanced Key bestellen, waarbij de auto over een start-/stopknop beschikt. De kassa van de dealer rinkelt dan wel weer vrolijk vanwege de extra E 1.073 die in het laatje komt. Ook het MMI-bedieningsprogramma debuteert op de A4, maar uiteraard is ook dit weer een optie.
Het materiaalgebruik is zoals we dat van Audi gewend zijn, zachte materialen, en er zitten zeer dunne naden tussen de verschillende delen. Dat de A4 gegroeid is, merk je vooral achterin, de nieuwe biedt iets meer beenruimte maar met drie personen achterin zitten zal nog altijd geen pretje zijn vanwege de hoge, brede bult in de wagenbodem die daar natuurlijk zit als voorbereiding voor een eventuele Quattro-aandrijving. En als je de binnenruimte achterin vergelijkt met die van bijvoorbeeld een Ford Mondeo, Renault Laguna of Volkswagen Passat, dan is de Audi nog altijd krap. Maar hé, dit een premiumauto! Hoe het er allemaal uitziet en rijdt, is veel belangrijker dan het praktisch nut!
Nieuwe motoren
Audi pakt de vernieuwing van de A4 grondig aan, want ook bijna alle motoren zijn nieuw voor dit model. Of vernieuwd. De belangrijkste nieuwkomer is natuurlijk de 2.0 TDI met commonrail-inspuiting. Een hele verbetering qua geluidsproductie en loop ten opzichte van de oude 2,0-liter turbodiesel met pompverstuivertechniek, al is het zeker niet de stilste commonrail die we kennen. Belangrijk voordeel van de commonrail-techniek is niet alleen de verbeterde akoestiek, de zelfontbrander werd er ook schoner door. Zo voldoet deze krachtbron al aan de Euro 5-emissienormen die in 2010 gaan gelden. Audi geeft een gemiddeld verbruik op van 1 op 18,2, bij de oude 2.0 TDI in de huidige A4 is dat nog 1 op 16,7. Met 143 pk en 320 Nm is deze diesel voldoende krachtig voor de sedan, al heeft de motor niet dat explosieve van de huidige TDI's. De vermogensopbouw verloopt geleidelijker en je kunt de krachtbron tot 5.000 toeren doortrekken. Zoals bijna elke motor in de A4 is de 2,0-liter TDI gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak, in 2008 wordt een Multitronic-automaat leverbaar met 8 voorgeprogrammeerde stappen. Die transmissie zit nu standaard in de 2.7 V6 TDI met 180 pk. Overigens schakelt de zesbak van de diesel iets hakeriger dan de handbak van de 1.8 T FSI, en ook de besturing van de diesel is iets zwaarder. Die 1,8-liter direct ingespoten turbomotor blijkt een prettige krachtbron. Met 160 pk levert-ie lekker veel vermogen, en het mooie is natuurlijk dat zo'n vierpitter minder brandstof verbruikt dan een V6 met evenveel vermogen. Maar wie 160 pk toch nog te krachtig vindt, moet wachten op de 120 pk sterke 1.8 T FSI. Hoe die met de 1.410 kilo wegende sedan omspringt, kunnen we nog niet zeggen, die motor komt pas volgend jaar. Of de 3,2-liter V6 FSI een fijne motor is? Uiteraard. Met 265 pk bezorgt hij de A4 uitstekende prestaties, en het blok klinkt fraai. Wil je echt genieten van het geluid dan is het wel zaak een raampje open te zetten, want de klanken zijn zo gedempt dat ze nauwelijks het interieur binnendringen. Maar wie een nog snellere A4 wil, moet voor de 3.0 TDI gaan. Bij de kennismaking met de A5 maakte die dieselbeul al veel indruk, in de A4 is de 240 pk sterke, 500 Nm leverende machine eveneens leverbaar. Niet alleen bij de tussensprints vernedert de zelfontbrander zijn V6-benzinebroer, ook op de acceleratie vanuit stilstand troeft hij de 3.2 FSI af. Samen met de 1.8 T FSI, de 2.0 TDI en de 2.7 TDI zijn dit de motoren die meteen leverbaar zijn als de A4 in december naar Nederland komt. De lichtere 1.8 T FSI komt in het eerste kwartaal van volgend jaar.
Extra veiligheidssystemen
Dat middenklassers van merken als Mercedes-Benz en Audi profiteren van nieuwe technieken die worden geïntroduceerd in topmodellen blijkt ook nu weer. Waar de huidige C-klasse al veel technologie van de S-klasse overnam, zo neemt de A4 eveneens zaken over van duurdere zustermodellen. Van de Q7 kennen we Audi Side Assist, waarbij een knipperlichtje aan de binnenkant van de buitenspiegels de bestuurder attendeert op voertuigen die zich naast de A4 bevinden. Audi Lane Assist zorgt ervoor dat er een trilling door het stuur gaat als de auto zonder richtingaanwijzer over een witte lijn gaat. Adaptieve cruisecontrol wordt eveneens steeds vaker leverbaar op middenklassers en je kunt het ook op de nieuwe A4 bestellen.
Dreier opgepast
Die fraaie xenonkoplampen met LED-techniek, zodat er altijd een lichtbalk aanstaat, ook wanneer de bestuurder de koplampen uit laat, zijn een extra. Het is de bedoeling dat je alle toekomstig Audi's al van verre aan de LED-balken herkent, zo zijn die van de A4 weer anders van vorm dan die van de A5. En de ontwerper van de A4, Stefan Sielaff, vertrouwde ons bij de presentatie toe dat ook voor de achterlichten dergelijke LED-techniek leverbaar wordt. Die optie komt een halfjaar na de marktintroductie, en wordt tegelijkertijd met de Avant voorgesteld. Hoe die eruitziet, houdt Audi nog even geheim, in maart 2008 weten we 't. Of de nieuwe Audi A4 het gaat maken? Geen twijfel mogelijk. In een rechtstreeks duel met de BMW 3-serie is de achterwielaangedreven Dreier waarschijnlijk nog altijd de sportiefste auto van de twee, maar de nieuwe A4 rijdt echt weer een stuk beter dan het huidige model. En als je bedenkt dat in Nederland dat 'oude' model de BMW 3-serie al in de nek hijgt, dan kon de nieuwe A4 z'n landgenoot op termijn wel eens inhalen in de verkopen. Iets wat de huidige A6 al deed ten opzichte van de 5-serie. Behalve een Avant, verschijnen er in de toekomst nog de S4 en de RS4. En de nieuwe A4 vormt de basis voor de Q5, een SUV die eigenlijk al af is en volgend jaar komt. De A4 Cabrio wordt opgevolgd door een A5 Cabrio. En er staan nog meer toekomstige uitbreidingen op stapel. Op een hoger niveau debuteert de A7, een concurrent voor de Mercedes CLS. Maar ook al staat het vizier van Audi nu op uitbreiding, de pijlers van het modellengamma (A3, A4, A6) staan als een huis, dat maakt de nieuwe A4 weer duidelijk.