Audi A4 1.8 TFSI - Op de Rollenbank

Vorstelijk vermogen

28 reacties

Video
AutoWeek 13 2021
AutoWeek 13 2021

Je leest het in AutoWeek 13 2021

Een Audi A4 1.8 TFSI met 120 pk? Daar moet veel meer in zitten. Anderhalf uur chiptunen bracht aardig wat verandering.

Zelf had Emile Hassing nog nooit van chiptuning gehoord. Zijn buurman, die eens geïnteresseerd naar zijn nieuwe Audi A4 kwam kijken, informeerde hoe veel vermogen er in de 1.8 TFSI-motor zat. “Dat was toen 120 pk. Die buurman vertelde toen dat er gemakkelijk veel meer uit zou kunnen komen.

Toen ben ik mij gaan verdiepen in hoe dat werkt en daarop heb ik bij ATM een chip laten plaatsen waarmee er nu 210 pk en 310 Nm koppel uit zou moeten komen.” Dat is dus 90 pk extra. Over vooruitgang gesproken. Is die opgave niet een beetje té optimistisch? Ghisbert: “Ik geloof het best hoor. Deze motor is gebouwd voor 180 pk. Als je er dus eentje met 120 pk hebt, is die dus ernstig geknepen. Dat vermogen haal je met het grootste gemak weer tevoorschijn.”

VERBRUIK

Zo’n enorme vermogenstoename; doe je dat allemaal ongestraft? Emile: “Je merkt aan alles dat hij heel veel sneller is geworden. Hij kan al die kracht niet zo goed kwijt. Er is wielspin tot in de twee- de versnelling. Wat dat betreft is het jammer dat het geen quattro is. En natuurlijk is het verbruik flink toegenomen. In Duitsland heb ik bij gebrek aan de goede benzine een keer Euro 95 getankt. Dat heb ik geweten, want toen deed hij niets meer.” Kortom, nadelen zijn er ook.

PRETTIGE VERRASSING

Wij vonden de vermogenstoename op papier al vorstelijk, maar bij de vermogensmeting wacht Emile een prettige verrassing: de meting geeft veel meer aan dan zijn tuner heeft beloofd. Pas bij 236 pk stoppen de meters van Ghisbert met tellen. Het maximumkoppel zit wel aardig in de buurt van de beloofde 350 Nm. Maar als je bedenkt dat deze auto ooit met 120 pk en 230 Nm is begonnen, kan een chiptuning die anderhalf uur heeft geduurd zo maar een heel andere auto opleveren.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (28) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum