Audi A3 1.6 Ambition (2003)

Hatchback met status

Audi A3 1.6 Ambition (2003)
Je status wordt afgemeten aan het merk auto dat je rijdt. Audi speelde daar op in met de A3, de compacte hatchback-met-status. Hij behoort inmiddels tot de gevestigde orde. Jammer alleen dat de motor in deze uitvoering nogal onderbemeten is.

De jongste generatie A3 heeft de onverzettelijkheid en stoerheid van de A6 en A8. De A3 is mannelijker geworden; de brave lijnen die de vorige editie zo aaibaar maakten, zijn verdwenen. Gebleven is de hoge taillelijn, die de Audi een degelijk, stoer voorkomen geeft. De huidige A3 is langer en breder, maar niet hoger dan de vorige. Dat maakt 'm 'dikker' en indrukwekkender. Alle lijnen kloppen, vanuit welke hoek je het model ook bekijkt.

Zwoegen
De zestienhonderdmotor van de Audi levert 102 pk. Het A3-aggregaat moet hard zwoegen om de gang erin te houden en dat heeft natuurlijk gevolgen voor het geluidsniveau aan boord. Dramatisch is het allemaal niet, horen en zien vergaan je beslist niet in de Audi, maar je mist altijd net dat beetje extra om de A3 in gezwinde spoed van z'n plek te krijgen. Ter illustratie: de A3 heeft 12,1 seconden nodig om de spurt naar de 100 km/h te volbrengen. De tussensprint van 50 naar 80 km/h in de derde versnelling duurt in de Audi 6,6 tellen. Dezelfde exercitie in het vierde verzet kost de vertegenwoordiger uit Ingolstadt 9,9 tikken van de stopwatch. En dat het 'm moeite kost, is goed te horen. Toch zet Audi hier en fijne rijdersauto neer.

Messcherp
Het schakelen gaat in de Audi met het grootste gemak. De versnellingspook vertoont echter een wat hakerig gedrag, waardoor op- en terugschakelen wat tijd en aandacht kost. De A3 is een voorwielaandrijver, die onder normale omstandigheden de buitenkant van de bocht opzoekt. Hoe harder je een curve rondt, hoe meer de Audi onderstuurd raakt. Als je plotseling het gas loslaat, kun je overstuur opwekken, maar een beetje ervaren bestuurder weet de A3 betrekkelijk eenvoudig in de hand te houden. De besturing kunnen we omschrijven als 'puik': hij stuurt messcherp. De installatie in de A3 geeft de chauffeur zo veel gevoel, dat bochtige trajecten een lust zijn om te rijden. Orders over de te volgen koers die je via het stuurwiel geeft, volgt de A3 onmiddellijk en heel precies op. Het karakter van de besturing vraagt aan de andere kant een hoge mate van betrokkenheid van de bestuurder. In de rechte lijn is de Audi nogal nerveus, je moet steeds een beetje corrigeren en daarbij ga je door de directheid van de installatie snel te ver en dat kan weer een rafelig weggedrag tot gevolg hebben.

Heer en meester
De stoelen van de van de Audi bieden uitstekende zijdelingse steun. De bestuurdersstoel kan in hoogte versteld worden en het stuurwiel beweegt zowel in verticale als axiale richting. De versnellingspook zit prima onder handbereik. Je kunt een uitstekende zitpositie vinden en je voelt je heer en meester over de Audi; hij lijkt om je heen te zijn opgebouwd. Audi heeft zich nogal wat moeite getroost om het interieur op te leuken. Over de gebruikte materialen houden we het kort, die zijn prima. Maar wat een sportief, kort, met aluminium omwikkeld pookje en blauwe middenbanen van het zitmeubilair al niet kunnen doen; het interieur van de A3 straalt alleen al daardoor frivoliteit uit. De 1.6 Ambition die hier optreedt, is af importeur voorzien van een aantal extra's, zoals pareleffectlak en een volautomatische airco. De enige tegenvaller is eigenlijk de motor. De A3 verdient een vermogender exemplaar.

Signalement

Merk Audi
Model A3 1.6 Ambition
Carrosserie 3-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 27.090

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.595 cc
Maximaal vermogen 75 kW / 102 pk bij 5.600 tpm
Maximaal koppel 148 Nm bij 3.800 tpm
Inhoud brandstoftank 55 l
Lengte / breedte / hoogte 4.203 mm / 1.765 mm / 1.421 mm
Wielbasis 2.578 mm
Massa leeg 1.205 kg
Laadvermogen 560 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.500 kg / 640 kg
Banden225/45R17Prijzen
Topsnelheid 185 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 12,1 s (fabrieksopgave: 11,9 s)
Acceleratie 50-80 km/h in 3/4 6,6 s / 9,9 s
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 12,2 s / 16,2 s
Brandstofverbruik 7,0 l/100km
CO2-uitstoot 168 g/km

PRIVATE LEASE Audi A3

Gerelateerde forumtopics