Aiways U5 vs. Hyundai Kona Electric vs. Volkswagen ID.3 - Triotest

In het zadel

Aiways U5 vs. Hyundai Kona Electric vs. Volkswagen ID.3 - Triotest
AutoWeek 5 2021
AutoWeek 5 2021

Je leest het in AutoWeek 5 2021

Het lijkt er steeds meer op dat de EV Chinese merken definitief in het zadel gaat helpen in Europa. Eén van de nieuwkomers is Aiways, dat met de U5 voor ID.3- of Kona-geld een lel van een SUV aanbiedt.

Er wordt wel geklaagd dat auto’s door de opkomst van de EV steeds meer op elkaar gaan lijken, maar vooralsnog lijkt het tegendeel het geval. In de eerste plaats dwingt de EV bestaande fabrikanten om het vertrouwde basisrecept resoluut overboord te gooien, zoals de Volkswagen ID.3 als geen ander laat zien. Daarnaast werkt de elektrische auto drempelverlagend voor nieuwe autobouwers. Waarom? Wel, in de eerste plaats is een EV minder gecompliceerd, zodat kennis en ervaring minder van belang zijn en het ontwikkelingsproces aanzienlijk kan worden vereenvoudigd. Op de Europese markt speelt bovendien mee dat de EV in een aantal landen belastingtechnisch bijzonder gunstig is. Neem Nederland, waar een elektrische auto nog altijd volledig vrijgesteld is van de bpm die een benzine-auto van een nieuwe, onervaren fabrikant eigenlijk per definitie flink parten zou gaan spelen. Dat het zonder zo’n aanschafbelasting ineens veel gemakkelijker wordt om concurrerend te zijn, bewijst MG al dik een jaar met de bijna spotgoedkope ZS EV.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

PRIVATE LEASE Aiways U5

Gerelateerde forumtopics