| Uitvoering | ID.3 77kWh 204pk Pro S |
| Jaar van aanschaf | 2022 |
| KM-stand bij aanschaf | 22.000 km |
| KM-stand laatst | 122.000 km |
ID3, niks mis mee
Na iets meer dan 100K kilometers en 4 jaar in mijn ID.3 gereden, toch maar een review geschreven. Autoweek vraagt immers om ervaringen met ervaren auto's. Deze elektrische VW koos ik vanwege de grote accu en de belofte van een flink rijbereik. In de familie was al enige e-ervaring met een e-Golf. Dat rijdt erg prettig, maar met een te kleine actieradius voor mijn, deels zakelijke gebruik. Sinds de corona-periode stabiliseert dat rond de 25K per jaar. Daarvoor reed ik wel 35 a 40K per jaar, vooral op diesel.
Ik kan uit de grond van mijn hart vertellen dat er werkelijk niets is tegengevallen! Elektrisch rijden is werkelijk een genot. Je zoeft over de weg, met een flinke acceleratie bovendien. Omdat ik jaren VW-rijder ben heb ik (natuurlijk) de negatieve berichten over de software en de touch-knoppen gelezen. En dan dat gezeur over dat er geen aparte knoppen zijn voor de achterruiten .... In de vorige auto zaten die wel, en hoe vaak ik daar de verkeerde knoppen bediende is niet meer te tellen. Die twee knoppen in de ID3, met een aparte switch voor voor, achter of allemaal tegelijk, daar is helemaal niets mis mee.
Inmiddels is 'over-the-air' softwarepakket 3.8 geïnstalleerd. Geen idee wat dat allemaal heeft gebracht, maar het lijkt wel of-tie steeds zuiniger wordt. En dan de veel besproken 'sliders' op het stuur. Toegegeven, ik grijp wel eens mis en dan gaat de radio naar een andere zender ipv iets harder of zachter; maar so what? Die enkele keer, dat herstel je dan toch gewoon?
Dat overdrijven op die kleine tekortkomingen doet geen recht aan de voortreffelijk gebouwde auto die gewoon heel goed rijdt. En zuinig bovendien. Zie de foto's. Afgelopen jaar (sinds april 2025) echt 29.500 kilometers gereden met een gemiddeld verbruik van 15,3 kWh/100km. Dat betekent echt bijna 500km op een volle accu, dat komt overeen met een reële actieradius van bijna 400km (van 80%->20%; in de winter is dat wel iets minder). En dat met 'gewoon' meerijden. Niet/nauwelijks boven de 100 kmh, want dan slurpt de auto stroom; ook niet 'hypermilen', maar gewoon met het verkeer mee.
Tuurlijk de werkelijkheid iets minder rooskleurig zijn, maar dan toch: dat is erg netjes.
En goedkoop is het elektrische rijden natuurlijk ook. Ik hoef gelukkig nauwelijks langs de weg te laden; een enkele keer een paar kWh aan de snellaadpaal om weer thuis te komen. En qua onderhoud: twee keer een controlebeurt in vier jaar tijd. Verder één keer het probleem met de laadklep gehad. Dat kostte dacht ik €95,= om te herstellen. En één keer iets met een zekering; dat kon ik notabene met behulp van het VW forum en Youtube zelf herstellen. Verder probleemloze kilometers.
Kortom, die ID.3 daar is helemaal niets mis mee. En met die brandstofprijzen denk ik wel vaker dat ik vier jaar geleden een wijs besluit genomen heb. De enige pijn die ik soms voel is dat de nieuwprijzen van dezelfde auto zo fors zijn gedaald, waarbij de prestaties nog verder zijn verbeterd.....