Volkswagen ID.3 58kWh 145pk Pro (2022)

Gebruikersreview

Volkswagen ID.3 58kWh 145pk Pro (2022)

UitvoeringID.3 58kWh 145pk Pro
Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2026

Eerste EV

Hoge brandstofprijzen. Zonnepanelen en einde salderingsregeling. Dat vat eigenlijk de aanleiding van de zoektocht naar een EV heel kort samen.

Ons wagenpark (een Kia Ceed SW en Renault Clio) maakte gezamenlijk zo'n 35000km per jaar. Op zich niet erg veel, maar vooral de Kia lust een slok (benzine) en omdat de Clio te klein was om als volwaardige gezinswagen te functioneren bestond de wens voor een EV gezinswagen eigenlijk al langer. Nu EV's steeds gunstiger geprijsd worden en daarmee dus fatsoenlijk binnen budget komen werd het tijd om er echt werk van te maken.

Omdat onze (nog te realiseren) oprit niet erg lang is was onze zoektocht best een lastige. We zaten met een maximale lengte die de wagen mocht zijn maar we wilden hem ook als gezinswagen gebruiken. Een kleine wagen was dus geen optie en daarmee vielen al een hoop wagens af. Ik ben fan van Renault, maar de Zoë en 5 zijn helaas te klein. De 4 is nog te nieuw en daarmee te duur.

Op onze shortlist stonden uiteindelijk de ID.3, Fiat 600e, MG 4, Renault Megane E-Tech en de e-2008.
Vanwege de lengtebeperking vielen wagens als de Cupra Born, Kia Niro maar ook een segment groter als de ID.4 en Enyaq al af.

Onze aanvankelijke favoriet was de Megane, maar deze was (met de opties die wij belangrijk vonden) buiten budget, dus zijn we gewoon naar de dichtstbijzijnde occasion van de shortlist gereden. Dat was een bedrijf die 4 ID.3's te koop had staan. 3 donkergrijze en 1 lichtgrijze/blauwe met allemaal ongeveer dezelfde kilometerstand en ongeveer dezelfde prijs.

Een van die is de auto die je nu op de foto's ziet. De lichtgrijze/blauwe vonden we niet mooi en de andere 2 grijze hadden versleten of winterbanden eronder liggen.

Aanvankelijk was het idee om alle auto's van de shortlist op z'n minst even te gaan bekijken, maar toen we eenmaal in de ID.3 zaten werden we meteen enorm enthousiast. Wat een bak ruimte binnenin! Ik (1.90m) kan gewoon ruim 'achter mezelf' zitten. Het kinderstoeltje van onze zoon heeft ook gewoon alle ruimte op de achterbank zonder dat hij met zijn voeten tegen de bijrijdersstoel loopt te trappen (wat bij de Kia Ceed wel het geval is). De kofferbak is ook behoorlijk ruim, er past makkelijk een kinderwagen inclusief wat andere spullen in.
Na de proefrit waren we al snel om, dit moest hem worden!

En zo geschiedde.

Inmiddels zijn we een klein maandje en bijna 2000 kilometer verder en zijn we nog steeds erg tevreden met deze auto.

Voordat we gingen kijken heb ik me flink ingelezen over het model en daaruit kwamen gemengde ervaringen naar boven van gebruikers.
Grof gezegd hebben de First editions (2020 modellen) gemengde ervaringen met betrekking tot betrouwbaarheid waarbij garagebezoeken niet zeldzaam waren. De facelift (2023) is een enorme stap vooruit, maar die modellen lagen buiten budget. De 2022 versies kennen (volgens het internet) geen problemen, buiten het multimedia systeem om. Dat het een 2022 model moest worden stond dus op voorhand wel vast. Ook omdat Volkswagen 8 jaar garantie op de EV accu beloofd. Bij een 2020 model blijft daar nog een krappe twee jaar van over. Dit exemplaar (september 2022) heeft dus nog ruim 4 jaar garantie over.

Ik heb ook de 'occasions aankoopadvies' video van Autoweek gekeken en daarin vertelde de presentator dat de auto 'als over tapijt' reed. Nou, dat vind ik dus niet. Het is een erg stug geveerde auto. Bijna tot het oncomfortabele aan toe. Als je ermee over een slecht wegdek rijdt stuiter je in de auto echt wel op de stoel. Over de stoelen gesproken, die zijn (hoewel lelijk bekleed in de 'trim' die ik heb) erg comfortabel. Ik zit er erg fijn in met genoeg ondersteuning in de rug en aan de zijkanten. Het is een wat hogere auto met een fijne instap en een goed overzicht op de weg. Ik moet zeggen dat ik tot nu toe redelijk rustig rij met deze auto, dus ik kan nog niet veel zinnigs zeggen over hoe goed en scherp de auto stuurt als het pedaal eens flink ingetrapt wordt in de bochten. Maar tot nu toe heb ik niet het gevoel gehad dat de auto er dan snel de verkeerde kant vandoor wil.
Verder is het gewoon aangenaam stil in de auto, van banden en windruis is nauwelijks sprake.

De meest geleverde motorversie van de ID.3 is de 204pk sterke motor. Die heb ik helaas niet, deze is (ik denk softwarematig afgeknepen) met 145pk uitgerust. Dat is geen EV sprintkanon, maar vlot genoeg voor dagelijks gebruik. Omdat er niet geschakeld hoeft te worden en het vermogen haast lineair afgegeven wordt voelt het geheel toch best vlot en kun je gewoon meer dan prima mee in het verkeer. Ik rij vooral in de B stand, omdat ik op mijn werk in EV's rij die one pedal drive hebben. Dat heeft deze ID.3 helaas niet maar met de B stand komt het toch nog een beetje in de buurt.
Deze ID.3 heeft de 'pro' accu (58kwh), volgens de verkoper was de State-of-Health nog 92%. Ik vermoed dat dat wel kan kloppen. Ik heb hem eenmaal geladen naar 100% en toen was de aangegeven range 365km. Normaliter laad ik tot 80% en dan is de range ongeveer 290km. Dit is prima voor ons, wij kunnen thuis laden en gaan er (voorlopig) toch niet mee op vakantie naar het buitenland.

De auto is helaas (nog) niet voorzien van de meest recente softwareversie. Ik lees online (hoewel de informatie niet erg duidelijk te vinden is) dat ID.3's uit dit jaar ID software 3.8 ondersteunen, die van ons is helaas nog voorzien van versie 3.1. Voor deze update schijnt een garagebezoek nodig te zijn en dat duurt nogal wat uren, dus dat moet nog ingepland worden.

De huidige softwareversie kent wel wat slordigheden vind ik. Soms duurt het verbinden met Android Auto erg lang (of het lukt helemaal niet) en het meest irritante is nog dat het multimedia systeem, en daarmee ook alle instellingen van de auto, soms naar fabrieksinstellingen gaan. Dan ben ik weer 10 minuten bezig om alle instellingen naar m'n zin aan te passen.

De meest irritante instelling is nog wel dat de auto standaard de adaptieve cruise control snelheid aanpast naar de verkeersborden die de auto 'leest' langs de weg. Rij je 's avonds lekker 130km/h op de snelweg maar de auto leest een bord: (90) - 'Bij nat wegdek' ? Bam, de rem gaat erop, totdat ie 90km/h rijdt. Gruwelijk irritant en potentieel gevaarlijk.
Deze instelling gaat dus uit bij mij. Soms zie ik zelfs dat ie borden leest die helemaal niet voor mijn wegvak bedoeld zijn maar voor bijvoorbeeld een paralelweg. Ik moet er niet aan denken dat de auto dan zelf beslist om af te remmen naar 50km/h op de snelweg.
Verder is de lane assist erg irritant. Bij onze Kia Ceed en de vorige Renault Clio heb/had ik dit systeem standaard gewoon aan staan omdat het ook echt hielp en nooit irritant is/was, maar bij de ID.3 is het wel gewoon irritant. Hij stuurt je juist naar de lijn toe en gaat dan piepen dat ik te dicht op de lijn rij. Uitzetten kan, maar dit moet wel elke rit!

Gelukkig heb ik iemand gevonden die dit binnenkort eruit gaat 'coderen' voor mij.

De uitvoering (trim) van deze auto is moeilijk te achterhalen omdat Volkswagen die over het algemeen niet mee communiceert. Het komt er wel op neer dat het de meest simpele uitvoering (instapper) is bij de Pro accu. Belangrijke zaken als stoel/stuurverwarming, LED verlichting, automatische verlichting/ruitenwissers etc zitten er allemaal op. Wat helaas wel ontbrak was een achteruitrijcamera. Die heb ik inmiddels wel echt nodig door gewenning bij alle andere auto's die ik rij. Deze heb ik vorige week in laten bouwen en het systeem werkt als origineel. Erg fijn.

Verder heeft deze trim, zoals gezegd, lelijke stoelbekleding (die vlekgevoelig is) maar ontbreken er verder geen belangrijke dingen meer voor mij. De afwerking van het interieur voelt wat goedkoop aan door het harde plastic dat op veel plekken aanwezig is, maar eerlijk gezegd kan ik me er ook niet zo aan storen. Ik snap dat het zuur is als je zo'n wagen nieuw koopt voor meer dan €40.000, maar ik kocht 'm voor minder dan de helft en dan voelt dat niet alsof ik bestolen ben.

Er zit wel LED verlichting op, maar helaas niet de geprezen IQ light. Desalniettemin is het lichtbeeld gewoon erg helder. Het interieur is voorzien van sfeerverlichting. Ik heb daarbij de optionele uitgebreide sfeerverlichting gekocht voor 10 euro in de Volkswagenshop. Hiermee zijn 900 kleurcombinaties mogelijk. Leuk om af en toe eens anders in te stellen natuurlijk.

Een ander onderdeel waar veel over geschreven wordt zijn de 'sliders' en de stuurwielbediening. Heel eerlijk, ik verkies ook liever fysieke knoppen boven dit. Maar ik kan nou ook niet zeggen dat het onwerkbaar is en dat het dingen doet die ik niet wil. Temperatuur en volume regelen lukt gewoon prima als je maar weet waar en hoe je moet drukken. Sliden is optioneel, dat hoeft niet. Ik vind wel dat bij het sliden het systeem erg gevoelig is en je het volume wel erg snel harder/zachter zet waardoor je deze niet precies kunt regelen. Maar gewoon drukken op de slidebalk werkt dus ook gewoon en dan doet het wel wat ik wil.
Ook de knoppen op het stuurwiel, met de haptische feedback, vereisen wat gewenning maar doen wel gewoon wat je wil. Het enige wat ik mis is een (fysieke) knop om een telefoongesprek aan te nemen of te beëindigen. Dit moet nu allemaal in het multimedia scherm.

En dan de reden dat ik een EV wilde: de kosten!
Op moment van schrijven is de benzineprijs voor E10 zo'n €2,35 hier in de regio. De Clio verbruikte ongeveer 1:17 waarmee de brandstofkosten per kilometer zo'n 14 cent waren. Deze auto verbruikt tot nu toe ongeveer 16kwh/100km, waarmee er met 1kWH dus iets meer dan 6 kilometer gereden kan worden. Ga ik openbaar laden dan kost die kWh me 32 cent. Laad ik thuis dan kost het me 22 cent (aan 'misgelopen' saldering). Volgend jaar wanneer de salderingsregeling verdwijnt kost het me nog minder omdat terug geleverde stroom niets meer oplevert (0,25 cent!). Moet ik het dan uit het net trekken zal het nog altijd minder dan 32 cent zijn. Hoe dan ook, de kosten liggen ergens tussen de 3 en de 5 cent per kilometer.

Al met al is het dus een goedkope maar vooral fijne auto om te rijden.
Als de software geüpdatet is naar 3.8 hoop ik dat het multimedia systeem ook wat beter mee gaat werken. In dat geval zal ik natuurlijk een update plaatsen.

PRIVATE LEASE Volkswagen ID.3

PRIVATE LEASE Volkswagen ID.3