VriMiBolide: Alfa Romeo 164 Pro Car

VriMiBolide: Alfa Romeo 164 Pro Car
VriMiBolide: Alfa Romeo 164 Pro CarVriMiBolide: Alfa Romeo 164 Pro CarVriMiBolide: Alfa Romeo 164 Pro CarVriMiBolide: Alfa Romeo 164 Pro CarVriMiBolide: Alfa Romeo 164 Pro Car
Vrijdag, tijd voor de vrimibo. Bitterballen erbij, blokjes kaas, drankje in de hand en met collega's praten over auto's. Zo ga je nog lekkerder het weekend in. Om jullie daarbij te helpen, presenteren we elke vrijdagmiddag de VriMiBolide, de auto die de tongen los moet maken tijdens de vrijdagmiddagborrel. Deze week: de Alfa Romeo 164 Pro Car!

De 164 was in de jaren tachtig het vlaggenschip van Alfa Romeo. De auto, verwant aan de Lancia Thema, Fiat Croma en Saab 9000, ontbeerde een echt heftige topversie. In den beginne was de topversie de 3.0 V6 Quadrifoglio met 200 pk, na de facelift legden de 3.0 V6 Super (207 pk) en de Q(4) met 228 pk de lat een stukje hoger.

In 1988 besloot Alfa Romeo dat de auto wel een sportieve imagoboost kon gebruiken. Het nieuw te vormen kampioenschap voor silhouetracers (raceauto's met een buizenchassis en de koets van een straatauto) leek een ideale manier om de 164 een flinke portie testosteron te geven.

Laat je niet op het verkeerde been zetten door de nog redelijk normale uitmonstering: onderhuids was dit een echt beest. Het kloppende hart was een speciaal voor deze '164' ontwikkeld; een 3,5-liter V10 met een vermogen van maar liefst 629 pk bij 13.300 toeren. De V10 bereikte z'n maximumkoppel van 380 Nm bij 9.500 tpm.

Het prestatiepotentieel was gigantisch, zeker voor die tijd. Door een leeggewicht van slechts 750 kilogram deed de 164 Pro Car ongeveer twee seconden over de sprint naar 100 km/h, de kwart mijl stond al na 9,7 tellen op de klok. De topsnelheid was 340 km/h.

Alfa Romeo bouwde één prototype van de 164 Pro Car. Maar omdat de andere autofabrikanten terugkrabbelden, kwam het daadwerkelijke kampioenschap er nooit.

En dus is de Pro Car in de vergetelheid geraakt, al maakt hij af en toe nog zijn opwachting tijdens evenementen als het Goodwood Festival of Speed en Techno Classica in Essen. Gelukkig hebben we de foto's en video's nog...

In dit Nederlandstalige videofragment kun je de Alfa Romeo 164 Pro Car zien én -het belangrijkste - horen!

Video

Lezersreacties (60) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.