Volkswagen-topman: 'Seat heeft toekomst'

... maar Cupra heeft meer toekomst

Seat Ibiza 1.5 Sport

Wie denkt dat Seat over een paar jaar niet meer bestaat, heeft het mis. Althans, dat maken we op uit de woorden van Volkswagen Group-CEO Thomas Schäfer. Seat 'overleeft' waarschijnlijk dit decennium, al is het de vraag hoe lang die naam nog op auto's staat.

Het uit Seat ontstane merk Cupra eist momenteel bijna alle aandacht op met elektrische nieuwkomers, terwijl het grootste nieuws rond Seat enkel om facelifts van bestaande brandstofmodellen gaat. Ook bij vooruitblikken op nieuwe modellen van de Volkswagen Group blijft het oorverdovend stil rond Seat. Dat geeft reden om te twijfelen aan de levensverwachting van het merk. Voormalig VW-topman Herbert Diess gaf afgelopen mei aan dat er voorlopig echt nog wel een rol voor Seat is weggelegd binnen het concern. Zijn opvolger, Thomas Schäfer, weidt er nu ook over uit tegenover het Britse Autocar.

Schäfer maakt het iets concreter dan Diess. De afgelopen zomer aangestelde CEO verklaart dat Seat niet de nek wordt omgedraaid, dat de toekomst besproken wordt en dat het voorlopig 'goed zit tot 2028 of 2029'. "We werken nog aan een plan voor Seat." Daarbij plaatst hij dan wel weer een kanttekening die Seat als automerk duidelijk in de waagschaal stelt. "Cupra is de toekomst van Seat. Cupra is het opnieuw uitgevonden Seat voor de tijd die komt, Cupra maakt de elektrificatietransitie veel sneller door."

Dit lijkt - niet voor het eerst - erop te duiden dat Seat vroeg of laat enkel nog de productie van Cupra voor zijn rekening neemt, en dat modellen met de eigen naam erop verdwijnen. Schäfer laat echter doorschemeren dat Seat misschien een 'mobiliteitsmerk' kan worden. Wellicht prijkt de naam Seat dan op den duur alleen nog op allerhande voertuigen voor stadsgebruik, maar niet meer op conventionele auto's.

PRIVATE LEASE Seat

Lezersreacties (29) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.