Volkskrant: 'meer doden bij 130'

Ruim 10 procent van de letsel-gevallen dodelijk

Volkskrant: 'meer doden bij 130'
Volgens de Volkskrant is de kans op zwaar letsel en dodelijke slachtoffers wel degelijk groter op wegen waar 130 km/h gereden mag worden. De krant onderzocht door de politie geregistreerde ongelukken om tot deze conclusie te komen.

De uitslag van het onderzoek is opmerkelijk omdat eerder juist werd beweerd dat 130 rijden niet aantoonbaar onveiliger zou zijn dan met 120 over de snelweg rollen. In 2015 vielen in 10,4 procent van de ongelukken met lichamelijk letsel dodelijke slachtoffers. In 2014 kwam het in 'slechts' 7,5 procent van de gevallen zover. Waar 100 mag worden gereden is het volgens de Volkskrant nog veel veiliger: slechts 1,7 procent van de 'letsel-ongevallen' kende daar een dodelijke afloop.

Verkeershoogleraar Bert van Wee doet in de krant een boekje open over de literatuurstudie die hij voor de invoering van de 130-zones deed naar dit onderwerp. "Naar aanleiding daarvan was onze verwachting dat 1 km/h harder rijden leidt tot 3 tot 4 procent meer kans op dodelijke ongevallen".

Eerder dit jaar trok de ANWB nog aan de bel omdat de gevolgen van de 130-zones voor de verkeersveiligheid niet bekend zouden zijn. Als het aan de Volkskrant ligt is die tijd nu voorbij.

Lezersreacties (88) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.