Versoepeling Euro 7 ‘geeft kleine auto’s een toekomst’

Klein lichtpuntje

Toyota Yaris, Volkswagen Polo, Peugeot 208 trio B-segment

De Europese uitstootnorm Euro 7 is nog steeds aanstaande, maar is met name voor personenauto’s wel stevig afgezwakt. Dat zou goed nieuws kunnen zijn voor de toekomst van compacte en relatief betaalbare automodellen, die anders misschien het loodje zouden leggen.

Autofabrikanten zaten zó met de Euro 7-uitstootnorm in hun maag, dat sommigen zelfs ‘dreigden’ dat fabrieken zouden moeten sluiten als het hele ‘feest’ door zou gaan. Skoda, bijvoorbeeld, stelde begin dit jaar nog dat het wel kon stoppen met alle compacte modellen als de Euro 7-norm in zijn oorspronkelijk voorgestelde vorm doorgang zou vinden.

Waarom? Wel, het ontwikkelen van de uitstoot-terugdringende innovaties die nodig zijn om auto’s aan de strikte eisen te laten voldoen, zouden iedere individuele auto volgens de autobouwers duizenden euro’s duurder maken. Als je dan bedenkt dat de écht kleine modellen al nagenoeg allemaal zijn geschrapt door dit soort (Europese) regels én dat een compact model als een Volkswagen Polo zelfs in Duitsland al riant meer dan 20 mille kost, zie je de bui al hangen. Ook het zogenaamde B-segment zou dan slachtoffer kunnen worden van deze prijsopdrijvende maatregelen, zeker nu autofabrikanten toch al unaniem besloten lijken te hebben dat de toekomst van het geld verdienen te vinden is bij SUV’s en cross-overs met een elektrische aandrijflijn. Ford laat al zien hoe het kan gaan en heeft de Fiesta reeds geschrapt.

Als de compacte modellen zouden verdwijnen, is dat natuurlijk geen goed nieuws voor de particuliere koper die de door hem zo geliefde compacte hatchback de afgelopen jaren toch al rap duurder zag worden. Nu de Euro 7-norm dusdanig is versoepeld dat voor personenauto’s in principe de Euro 6-normen blijven gelden, ziet de toekomst van de Europese compacte klasse er weer iets zonniger uit. Een woordvoerder van de ACEA, de brancheorganisatie voor Europese autofabrikanten, drukt zich tegenover Automotive News Europe nog wat voorzichtig uit: “Dit zou ervoor moeten zorgen dat die goedkopere auto’s nog steeds geproduceerd kunnen worden. Het feit dat dit nieuwe voorstel een stap in de goede richting is, haalt in ieder geval de druk eraf voor autofabrikanten”. Het officiële standpunt van ACEA is nog iets gematigder: de organisatie is blij met het nieuwe, meer realistische voorstel, maar stelt dat het nog steeds veel geld kost om te implementeren. Dat komt niet goed uit, stellen de autobouwers, omdat de Europese Unie tegelijkertijd vereist dat er volop wordt geïnvesteerd in auto’s die volledig uitstootvrij (lees: elektrisch) zijn, en omdat de wereldwijde concurrentie in rap tempo toeneemt.

Het nieuwe Euro 7-voorstel is nog een voorstel en moet dus nog worden goedgekeurd door de Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie. De afzwakking van de nieuwe Euronorm betekent concreet dat er wordt vastgehouden aan de Euro 6-norm voor zover het daadwerkelijke uitlaatgassen betreft, meldt Reuters. Dat was voor benzine-auto’s al zo, maar brengt voor diesels iets meer ruimte als het gaat om NOx-uitstoot. Dit brengt ook een versoepeling op het gebied van de omstandigheden waarin de normen moeten worden gemeten. Wel wordt er in het nieuwe voorstel vastgehouden aan een norm op het gebied van de schadelijke stoffen die de banden en de remmen produceren. Dat is een wereldwijde primeur en betekent dat er voor het eerst ook bij elektrische auto’s naar de ‘uitstoot’ wordt gekeken. De Euro 7-norm wordt 1 juli 2025 van kracht.

Lezersreacties (42)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.