‘Verlaging maximum snelheid: aanrijtijd hulpdiensten in gevaar’
Vooral bij politie
De beoogde verlaging van de maximumsnelheid op onze snelwegen houdt de gemoederen al een tijdje bezig, maar volgens politievakbond ACP heeft de rigoureuze ingreep één groot nadeel. De hulpdiensten dreigen namelijk hun doelen voor de aanrijtijden niet meer te kunnen halen.
Dat laat de politievakbond aan BNR Nieuwsradio weten. In de richtlijnen staat namelijk dat hulpdiensten in dringende gevallen maximaal 40 km/h boven de maximale snelheid mogen rijden. Door de verlaging van de maximumsnelheid overdag op alle snelwegen wordt dus ook de maximumsnelheid voor hulpdiensten met 30 km/h verminderd. In plaats van 170 km/h mogen ze voortaan nog maar 140 km/h rijden tijdens spoedritten tussen 6.00 en 19.00 uur. “Dat kan er toe leiden dat onze aanrijtijden langer worden of dat de hulpdiensten niet op tijd bij een ongeval kunnen zijn”, aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp tegen de nieuwszender.
Volgens de vakbond zorgen de nieuwe voorstellen dan ook voor veel vragen bij politieagenten. “We willen weten of wij ons ook aan de nieuwe maximum snelheid moeten houden of dat er een flexibelere norm komt.” Een rondvraag door BNR leert dat vooral de politie problemen voorziet. Ambulancezorg Nederland en de brandweerkropsen verwachten vrijwel geen problemen te ondervinden. De meeste spoedritten die deze hulpdiensten maken, gaan over lokale of provinciale wegen.
De vakbond krijgt bijstand van CDA-Tweede Kamerlid Joba van den Berg. “Een hulpdienst, zoals de ambulance, moet in principe binnen 15 minuten ter plekke zijn.” Van den Berg zegt er schriftelijk vragen over te gaan stellen.