Verkeersdoden in EU gedaald

200 minder, 25.100 te veel

Porsche-testrijder verongelukt | Foto: ANP/EPA

Het aantal verkeersdoden in de Europese Unie is vorig jaar met 200 gedaald gedaald tot 25.100. De afname is gelijk aan die een jaar eerder. Het aantal zwaargewonden bleef met 135.000 ongeveer gelijk. Dat maakte de Europese Commissie donderdag bekend.

EU-transportcommissaris Violeta Bulc noemde het aantal slachtoffers "duidelijk onaanvaardbaar". Zij houdt vast aan nul verkeersdoden in 2050. "Ik denk dat dat mogelijk is", zegt ze daarover. De doelstelling uit 2010 om het aantal slachtoffers in tien jaar te halveren, wordt niet gehaald. De daling in acht jaar is slechts 21 procent.

Het Verenigd Koninkrijk had het minste aantal doden per miljoen inwoners: 28. Denemarken volgde met 30 en Ierland met 31 doden per miljoen inwoners. Het EU-gemiddelde was 49.

In Nederland waren het er in 2017 31 per miljoen inwoners, maar over 2018 zijn nog geen cijfers beschikbaar. Het CBS presenteert die op 18 april.

In Slovenië nam het aantal slachtoffers met 13 procent het meest af, in Litouwen met 11 en in Bulgarije met 9 procent. Relatief de meeste verkeersdoden vielen in Roemenië, met 96 per miljoen inwoners, 8 meer dan in Bulgarije.

Met haar streven naar nul verkeersdoden heeft mevrouw Bulc Volvo in elk geval vast in haar kamp. Sterker, het merk heeft de lat nog een flink stuk hoger, of beter, vroeger gelegd.

Lezersreacties (35) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.