'Tesla's levensgevaarlijke FSD moet direct gestopt worden'

Beruchte Ralph Nader spreekt zich uit

Tesla autonoom

Tesla test al op grote schaal zijn Full Self-Driving (FSD) waarmee je de besturing aan de auto kunt overlaten. Niemand minder dan Ralph Nader is hiervan op zijn zachtst gezegd geen fan. Hij noemt het 'één van de meest onverantwoordelijke dingen die in decennia gedaan zijn door een autofabrikant'.

Tesla's FSD geeft bestuurders de mogelijkheid om hun auto volledig zelfstandig een route te laten rijden. FSD is nog niet officieel op de markt, maar in Noord-Amerika zijn er al wel ruim 100.000 Tesla-rijders die de bètavariant ervan kunnen uitproberen. Hiermee vergaart Tesla data om FSD te perfectioneren en klaar te maken voor een marktintroductie. FSD bèta-testers moet altijd voorbereid zijn op ingrijpen en kunnen dus niet achteloos achterover leunen terwijl de auto rijdt. In de praktijk is dit echter levensgevaarlijk, vindt Ralph Nader, de man die in de jaren 60 beroemd werd met zijn kruistocht tegen de Chevrolet Corvair.

Auteur, advocaat en politiek activist Nader (88) hielp eigenhandig de Chevrolet Corvair zo goed als om zeep met zijn boek Unsafe At Any Speed. Nu klapt hij opnieuw ongehoord hard uit de school, maar dan over Tesla. "Tesla's grote inzet van zogenaamde Full Self-Driving (FSD)-technologie is een van de gevaarlijkste en onverantwoordelijkste acties van een autofabrikant in decennia. Samen moeten we een dringende boodschap sturen naar de nonchalante regelgevers dat Amerikanen geen testdummies mogen zijn voor een machtig, spraakmakend bedrijf en zijn beroemde CEO. Niemand staat boven de moordwetten", aldus Nader op zijn eigen website. "Deze natie zou deze slecht werkende software niet moeten toestaan, waarvan Tesla zelf waarschuwt dat het 'op het slechtste moment' de verkeerde dingen kan doen in dezelfde straten als waar kinderen naar school lopen."

Wat Nader concreet wil, is dat de Amerikaanse veiligheidswaakhond NHTSA actie onderneemt. Anders gaan er volgens Nader veel doden vallen door FSD. "De NHTSA heeft de bevoegdheid om snel op te treden om dergelijke rampen te voorkomen. NHTSA doet al enkele jaren onderzoek naar Tesla en zijn volledig zelfrijdende (autonome) technologie. NHTSA moet haar autoriteit voor het terugroepen omwille van de veiligheid gebruiken om te bevelen dat de FSD-technologie in elke Tesla wordt verwijderd."

PRIVATE LEASE Tesla

Lezersreacties (347) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.