Terugblik op 2014: Volvo

Volvo XC90
Volvo V60 Cross CountryVolvo Concept EstateVolvo XC CoupéVolvo V40 D4 BusinessVolvo V60 Plug-in Hybrid R-Designvolvo 240
In 'Terugblik op 2014' nemen we de tien populairste merken van Nederland (afgaande op de verkoopcijfers) nog eens nader onder de loep om te kijken wat de hoogte- en eventuele dieptepunten waren. In deze aflevering de nummer 6 uit de vaderlandse verkooplijst: Volvo.

Volvo trekt de geëxplodeerde groeicurve die het in 2013 beleefde dankzij zijn bijtellingskanonnen V60 Plug-in Hybrid en V40 D2 in 2014 lekker door, al blijven de totaalverkopen uiteindelijk ruimschoots achter bij afgelopen topjaar. Toen werden er in de laatste maanden nog snel een ongelooflijk aantal V60's met nul procent bijtelling op kenteken gezet.

Toen de V40 D2 in 2014 opschoof van 14 naar 20 procent zakelijke bijtelling was de V40 D4 er als de kippen bij om het gat op te vullen. 190 pk én 14 procent bijtelling; dat vond de leaserijder wel wat. In mei kreeg de minder krachtige D2 z'n vertrouwde 14 procent overigens weer terug.

In januari werden we verblijd met de XC Coupé concept-car, een voorbode van de nieuwe XC90. Samen met de minstens zo fraaie Concept Estate uit februari en de prachtige Concept Coupé uit 2013 heeft Volvo een serie studiemodellen neergezet die zeer goede hoop geven voor de nieuwe Volvo's in de nabije toekomst.

Na al deze betoverende concepts was de eerste aanblik van de nieuwe XC90 in augustus toch een kleine teleurstelling; de elementen uit de studiemodellen waren wel degelijk aanwezig, maar minder prominent dan we hadden gehoopt. Dat mocht het enthousiasme bij de kopers niet drukken; de serie van 1.927 (prijzige) First Editions was binnen no time uitverkocht.

Triple Boost Technology

Op de ontwikkelingsafdeling gebeurde ondertussen genoeg; er werd gewerkt aan een nieuw systeem dat vermoeidheid bij de bestuurder herkent en autonoom rijden - iets wat Volvo erg serieus neemt - komt weer een stapje dichterbij dankzij magneten in het wegdek.

De motorenjongens kwamen in oktober met Triple Boost Technology aanzetten, waardoor de 2.0-viercilinder plotseling 450 pk mobiliseert. In april maakten we kennis met een benzine-hybride-aandrijflijn en in december was er nieuws over een driepitter.

Wie geen zin heeft om zijn bestelling zelf op te halen, kan zijn pakketje binnenkort in zijn auto laten afleveren. Ook geen zin in gedoe in de showroom? Bestel je nieuwe Volvo dan gewoon online.

Bier en rendiersalami

In april vierde de fabriek in Torslanda zijn 50e verjaardag en een maand later konden bier en rendiersalami opnieuw worden aangerukt om de 500.000e XC60 luister bij te zetten. In augustus bleek Volvo ook nog eens een prima eerste halfjaar achter de rug te hebben op financieel gebied.

Op de AutoWeek-redactie reed nog altijd Svensson in de rondte. In januari ging hij op de rollenbank en op AutoWeek Live kon er worden geboden op onze 240 Estate. De Zweedse tank heeft inmiddels een nieuw baasje gevonden.

Behalve de nieuwe XC90 had Volvo in 2014 weinig echt modellennieuws. Ja, er was de Cross Country-versie van de V60, maar daarmee was de koek wel zo'n beetje op. Gelukkig zit er voor de komende jaar genoeg in de pijplijn, waaronder een compacte cross-over (XC40).

PRIVATE LEASE Volvo

Lezersreacties (31) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.