Terugblik op 2014: Opel

Terugblik op 2014: Opel
In 'Terugblik op 2014' nemen we de tien populairste merken van Nederland (afgaande op de verkoopcijfers) nog eens nader onder de loep om te kijken wat de hoogte- en eventuele dieptepunten waren. In deze aflevering de nummer 4 uit de vaderlandse verkooplijst: Opel.

In 2013 had Opel het lastig. Het bijtellingssucces van de Ampera kon niet voorkomen dat de verkopen flink daalden. Doordat sinds 1 januari het 0-procentstarief waar de Ampera zo van profiteerde, kwam te vervallen, deed dat het ergste vermoeden voor 2014.

De importeur van Opel zal echter tevreden terugkijken op het autojaar 2014. De verkoopstijging lijkt dan wel miniem, maar doordat de markt als geheel behoorlijk kromp, is het marktaandeel van het Duitse merk gegroeid van 5,66 naar 6,20 procent.

Dat is des te knapper als je bedenkt dat Opel boven de Corsa geen auto met 14 procent bijtelling heeft. De importeur heeft de luxe dat meerdere modellen het relatief heel behoorlijk doen en dus lag er een keurige vierde plek in het verschiet.

Op de redactie nam de Adam een prominente plek in. Dit jaar namen we immers afscheid van onze Adam-duurtester. Een eigenwijs bakje was het zonder meer, waarmee we veel bekijks trokken. Helemaal foutloos was-ie echter niet: de auto is wat zwaar en het prijskaartje is ook pittig te noemen.

Nemen we het nieuws onder de loep, dan was het op de salon van Genève opvallend rustig. Opel presenteerde alleen Adams: de Adam Rocks en de sportieve Adam S. O ja, en de heftige Astra OPC Extreme, maar daar hebben we nooit meer iets van gehoord. In Zwitserland was ook geen concept-car te zien, dus eigenlijk waren we toch een beetje teleurgesteld.

In juli was het tijd voor het grootste Opel-nieuws van het jaar: de nieuwe Corsa. De auto is een zeer grondige doorontwikkeling van de huidige, die ondanks zijn leeftijd nog altijd prima verkoopt. Een nieuwe driecilinder, mooiere afwerking en een heel pakket aan nieuwe voorzieningen moeten de Corsa boven in de verkoopstatistieken houden. Op het moment van schrijven wordt een eerste testauto onze garage ingerold en we denken dat de auto best wel eens in zijn missie kan slagen.

In september verscheen de Corsa OPC ook ineens ongecamoufleerd op het internet. De auto moet nog officieel worden onthuld, maar naar verluidt zet Opel in op een vermogen van 210 pk.

Op 2 december hadden we een heuse wereldprimeur op onze site in de vorm van de eerste foto van de nieuwe Karl, de opvolger van de Agila. Een dag later onthulde het Duitse merk zijn nieuwe instapmodel officieel. De Opel Karl is geen budgetauto (wat werd gefluisterd), maar een voor het segment ruime auto waarop je zelfs zaken als Lane Departure Warning kunt bestellen. Een interessante nieuwkomer voor 2015, want hij komt pas in de zomer op de markt.

En dat is een mooi bruggetje naar 2015. Want de nieuwe Corsa staat vanaf het begin bij de dealers en halverwege het jaar komen daar nog de nieuwe Astra en Karl bij. Wij denken dat Opels marktaandeel met al dat belangrijke nieuws nog wel wat gaat stijgen.

PRIVATE LEASE Opel

Lezersreacties (45) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.