Terugblik op 2014: Kia

Kia GT4 Stinger
Kia GT4 StingerKia SportageKia Optima HybridKia Soul EVKia RioKia VengaKia SorentoKia SedonaKia K4Kia KX3 ConceptKia Venga Crossover
In 'Terugblik op 2014' nemen we de tien populairste merken van Nederland (afgaande op de verkoopcijfers) nog eens nader onder de loep om te kijken wat de hoogte- en eventuele dieptepunten waren. We trappen af met nummer 10: Kia.

Kia ging knallend het nieuwe jaar in door vanuit het niets een teaser van een spannend studiemodel te presenteren. We kregen een dikke snoet te zien die agressief de wereld in staarde. Niet veel later werd de GT4 Stinger vol trots getoond. Onder de kap een 2,0-liter viercilinder met liefst 315 pk! De kans dat de auto in productie gaat, is helaas zeer klein.

Ook aan de reguliere modellen werd gedacht: van zowel de Sportage als de Optima Hybrid zagen we in het eerste kwartaal van dit jaar bijgewerkte versies. Tijdens de Chicago Auto Show werd bovendien de elektrische variant van de tweede Soul getoond: de Soul EV. Later dit jaar kregen we de Europese versie gepresenteerd. Recenter - tijdens de Autosalon van Parijs - werden de opgefriste versies van de Rio en de Venga aan de wereld voorgesteld. Meer Europees nieuws kwam in de vorm van de nieuwe Sorento.

De nieuwe Carnival

Uiteraard waren we geïntereseerd wat het Koreaanse merk buiten de Nederlandse landsgrenzen uitspookte. Genoeg, zo bleek. In april werd de eerste teaser getoond van de nieuwe Carnival/Sedona, de gigantische MPV van Kia. Het productiemodel zou zich spoedig laten zien, en we kregen de op de Amerikaanse markt toegespitste ruimtereus dan ook in definitieve vorm te zien. De Italiaanse Kia-importeur toverde de Venga Cross-over klaar voor de lokale markt: een Venga met vreemde bumpertjes en ... eigenlijk weinig anders.

Het belang van de Chinese markt bleek maar weer in september, toen Kia de speciaal voor het Aziatische land ontwikkelde K4 liet zien, een middengrote sedan die een overcomplete uitrusting voor een relatief bescheiden prijs aanbiedt. Ook de KX3 - die eind november werd onthuld - is speciaal voor China bestemd. De cross-over kreeg overigens een front dat enigszins geïnspireerd leek op dat van de Porsche Cayenne.

PRIVATE LEASE Kia

Arval
Kia Picanto 1.0 DPi ComfortLine 4-zits (5D/5H)
€ 275
 
Arval
Kia Stonic 1.0 T-GDi MHEV 100pk ComfortLine (5D/6H)
€ 358
 
Kia
Kia Rio 1.0 T-GDI MHEV 100pk ComfortLine (5D/6H)
€ 399
 
Kia
Kia Niro 1.6 GDi Hybrid Comfortline (5D/6A)
€ 509
 
Kia
Kia ProCeed 1.0 T-GDi GT-Line (5D/6H)
€ 579
 
Kia
Kia Sportage 1.6 T-GDi Mild Hybrid ComfortLine (5D/6H)
€ 599
 
Kia
Kia EV6 58kWh Air (5D/CVT)
€ 729
 

Lezersreacties (15) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.